Veel journalisten hebben het nieuws van Apple betreffende het ‘einde van iTunes’ verkeerd begrepen. De oude iTunes software verdwijnt, maar herrijst in drie afzonderlijke onderdelen. Ook de iTunes Store verdwijnt niet.
In veel mainstream media lees je dat iTunes gisteren door Apple is gestopt en vervangen door Apple Music, de streamingdienst. Als reden wordt aangevoerd dat het kopen en downloaden van tracks en albums voorbij is. Behalve dat dat al onzin is, gaat de iTunes Store ook gewoon door. Je oude ooit aangeschafte tracks blijven dan ook gewoon beschikbaar en je kunt ook nieuw materiaal blijven kopen. Logisch, want hoewel streamen alleraardigst is, werkt het niet onder alle omstandigheden even goed. Bijvoorbeeld niet buiten de deur (databundel!) of in het vliegtuig. Vooraf tracks ‘klaarzetten’ is een optie, maar praktisch…? Kortom: er zal altijd een markt blijven voor downloadbare tracks. Al geldt inderdaad dat voor de grote massa streamen helemaal je van het is.
iTunes Store blijft gewoon
Waar de interpretatie betreffende het einde van de iTunes Store vandaan komt? Waarschijnlijk een gebrek aan kennis van zaken. Maar gelukkig geeft Apple zelf op z’n eigen site 100% duidelijkheid. Kortom: geen paniek. En geniet straks in september bij de uitrol van het nieuwe macOS rustig van de nieuwe apps Music (Muziek), Apple Podcasts en Apple TV. Komen die namen je bekend voor? Kan kloppen, want deze werkwijze wordt allang gehanteerd onder iOS! Dat het logge en lompe iTunes-programma eindelijk het loodje legt en wordt opgesplitst valt alleen maar toe te juichen. Vanaf nu werk je razendsnel met je muziekcollectie in een speciaal daarvoor bedoelde app. Synchroniseren van i-apparaten verloopt straks – eindelijk – ook niet meer via het toch wat onlogische iTunes, maar via een optie in Finder. En met nadruk ‘straks’, want al dit moois komt pas in september bij de uitrol van het nieuwe macOS Catalina – de opvolger van Mojave dus – beschikbaar. Maar je kunt gewoon lekker iTunes muziek blijven kopen als je dat wilt.

Eigen OS voor iPad
Wat gisteren ook duidelijk werd op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple is dat de integratie tussen i-apparaten en computer steeds groter wordt (en de verschillen steeds kleiner). Zo kan je straks je iPad als extra scherm gebruiken bij een MacBook. Tegelijkertijd verschijnt er een speciale versie van iOS – iPadOS – voor iPad’s. De mogelijkheden daarvan overstijgen alles wat ooit eerder met een iPad mogelijk was. Je tablet wordt veel meer een laptop, zeker als je hem in combinatie met een Bluetooth toetsenbord gebruikt. Het is zelfs mogelijk om een USB-stick of USB harddisk te koppelen aan de iPad. Je kunt je voorzichtig aan ook afvragen of de splitsing van besturingssystemen tussen iPhone en iPad een opmaat is naar op een ARM gebaseerde processor. Het is in ieder geval een heel mooie vingeroefening!
Meer weten over een van de huidige Apple besturingssystemen? Dan heeft Van Duuren Media interessante boeken voor je klaar staan over zowel macOS alsook iOS. Nog wat anders lezen over iTunes: iTunes? Gebruikt iemand dat nog?

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Hèhè, eindelijk houdt die rare iTunes op te bestaan !
Ik ben er ook blij om.
Nooit begrepen waarom die uit de kluiten gegroeide app op de Mac bleef zombiën. Een ikoon met een muzieknoot voor het beheren van je apps, eBooks en backups ? En wat je er wèl mee wilde doen (je eigen muziek ordenen en afspelen) werd tussen alle andere voorzieningen door alleen maar moeilijker.
Gelukkig werd het kreng steeds minder belangrijk.
Vóór het cloud-tijdperk (zei opa) had je iSync voor het syncen van app-data van en naar je iPod en smartphone. En later was iTunes voor PC vereist als enige en beveiligde ‘navelstreng’ voor je Apple-devices. Maar tegenwoordig heeft de cloud dat keurig overgenomen…
Wat de cloud en streams inderdaad niet/nooit zullen en kunnen overnemen, is het fysiek willen ‘hebben’ van muziek. En dat blijft.