iTunes? Gebruikt iemand dat nog?

Wanneer startte ik voor het laatst iTunes op mijn iMac? Ik kan het me niet meer herinneren. iTunes had voor mij al jaren geleden afgedaan als… Als wat eigenlijk? Ik speel nooit meer muziek via iTunes. Spotify en Sonos: daarmee luister ik naar mijn muziekcollectie.

Napster!

In iTunes verzamelde ik jarenlang mijn muziek. Muziek die ik had geïmporteerd van mijn cd’s, geïmporteerd van mijn waarschijnlijk illegale muziekaankopen van een Russische site, MP3’s gedownload in de tijd van Napster en muziek die ik kocht bij Apple. Ik kreeg via Napster een mooie verzameling van allerlei live-opnames die ik anders nooit via reguliere muziekkanalen had kunnen kopen/krijgen. Al die muziek kwam uiteindelijk terecht in iTunes. Ik speelde ze af via Airplay, in heel het huis met de ergerlijke haperingen die daarbij hoorden. Soms moest het hele netwerk weer herstart worden voordat ik via AirPort Expressen weer muziek kon spelen. Grrrrrrr…

Chromecast

Misschien lag het aan de verschillende soorten apparatuur die we gebruikten, maar mijn AirportExpress-netwerk liet op de speakers vaker niets horen dan wel. Dus kwamen er andere apparaten in het netwerk. Die van Google met de Chromecast Audio streamers. We spelen nu muziek in de keuken, de huiskamer, via de televisie en in de slaap- en werkkamers. Maar niet via iTunes. Dat gaat via Spotify. Ook daarin heb heb ik een muziekverzameling opgebouwd. Oude muziek, die ik ook in mijn iTunes-bibliotheek heb, maar heel veel nieuwe muziek. Allemaal gestreamd natuurlijk. Al die nieuwe muziek had ik nooit kunnen aanschaffen voor de prijs van de familie-abonnement van €14,99 per maand.

Oude, leuke MP3’s afspelen in Spotify en op Sonos

Dit is Spotify, geen iTunes
De lijst met lokale muziek in de interface van Spotify.

Hoe zit het met al die leuke MP3’s die in mijn iTunes muziekbibliotheek staan en die ik niet in Spotify kan vinden? Mijn muziek staat los van iTunes op een harde schijf opgeslagen. Die MP3’s hebben eigenlijk niets te maken met iTunes. Ze staan er alleen in gecatalogiseerd. Met Spotify kun je ook lokale bestanden afspelen. Maar dat is een rommeltje. Je krijgt een soort lange lijst met muziek. Niet echt handig. Gelukkig heb ik voor mijn ‘oude’ MP3’s nog een andere oplossing: mijn Sonos-speaker.

Lokale Muziekbibliotheek

Dit is de Sonos-applicatie, niet iTunes.
Mijn lokale muziek in de Sonos-applicatie op mijn iMac.

Je kunt je Sonos-speaker koppelen met je lokale Muziekbibliotheek, met al die leuke MP3’s op mijn harde schijf. En dat werkt goed. Je kunt er in zoeken via Artiesten, Albums, Componisten, Genres, Nummers, Geïmporteerde afspeellijsten en Mappen. Nu ik dit schrijf merk ik dat ik daar lang niet alles van heb gebruikt. Ik zie nu pas dat ik mijn afspeellijsten uit iTunes er ook in heb zitten. Handig! En met de Spotify- en Sonos-apps op onze telefoons en tablet kunnen we in het hele huis muziek spelen.

Splits maar lekker op!

Dus iTunes, oude kameraad, wat moet ik nog met je? Niks eigenlijk. Je kunt jezelf nu wel gaan opsplitsen in drie andere applicaties, maar daar wordt je wat mij betreft echt niet meer bruikbaar mee. Ik stream muziek en dat gaat niet via Apple Music. Dat kwam voor mij te laat. Ik krijg je ook niet aan de praat met mijn Chromecasts. Dat begrijp ik wel. Je wil dat ik Airplay gebruik. En je wilt het liefst dat ik overstap naar Apple Music. Sorry, ik heb een ander liefje: Spotify. En mijn eigen muziekverzameling speel ik wel af via mijn Sonos. Dat is nu nog in één kamer, maar dat worden er vast meer.

Meer over het splitsen van iTunes en de gevolgen daarvan lees je HIER.

2 gedachten over “iTunes? Gebruikt iemand dat nog?”

  1. Ik speel en luister naar mijn iTunes verzamelingen nog steeds op mijn oude iPod en ook op mijn iMac! Maar niet zo vaak als Spotify, dat geef ik ruim toe!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.