Bloedheet? Koel je hardware!

Tenminste de komende dagen wordt het bloedheet in Nederland (en omstreken). Let goed op jezelf, maar zeker ook op je hardware in huis! Bloedheet? Koel je hardware!

Veel Nederlanders hebben geen airco in huis. Dat betekent dat het na een poosje 40 graden buiten binnen ook al snel boven de dertig graden wordt. Vervelend als je daar niet van houdt, en bovendien gevaarlijk voor de gezondheid. Veel drinken en niet te veel doen is het devies op dat soort dagen. Dat laatste geldt ook voor hardware, het eerste wat minder. Als je buiten bent, of je smartphone bijvoorbeeld voor navigatie in de auto gebruikt loop je het risico dat het apparaat vanwege oververhitting langzamer – ter zelfbescherming – gaat draaien of zelfs helemaal uitschakelt. Heeft je auto airco, gebruik deze dan ook. Hang je toestel deze keer misschien maar niet achter de voorruit in de brandende zon, maar leg het op de stoel naast je en luister alleen naar de gesproken aanwijzingen. En vergeet zeker niet je dure smartphone (en andere elektronica als camera’s en dergelijke) uit je auto te halen. Als deze op een parkeerplaats in de brandende zon staat krijg je binnen zomaar te maken met temperaturen die tientallen graden hoger kunnen liggen dan de buitentemperatuur.

Koel je hardware met een koelplaat

Als je geen airco hebt, zet dan je laptop tenminste op zo’n koelplaat met ingebouwde extra ventilatoren. Gebruik ‘m bij voorkeur in de avonduren, als het wat minder heet is. Of laat ‘m lekker uit. De gewone pc kan net zo min tegen hitte, al is de luchtstroom daarin vaak wat beter geregeld dan in een laptop. Een standaard ventilator op je pc of notebook richten (en aanzetten…) helpt ook wel om de temperatuur binnen de perken te houden. Tablets in de bloedhitte gebruiken op het heetst van de dag? Het kan, maar kijk niet gek op dat tijdens een potje gamen het ding ook ineens langzamer gaat draaien. Dan zijn er nog de dag en nacht draaiende NASsen. Meestal gaat dat wel goed, dergelijke apparaten verbruiken erg weinig energie wat relatief weinig warmte oplevert. Echter: oververhitte harde schijven zijn altijd ongezond. Zet deze apparaten op de allerheetste momenten van de dag desnoods ook een paar uur uit.

Koel je hardware
Ook computers kunnen slecht tegen hitte, pas dus op als het bloedheet is. (Bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Burned_laptop_secumem_09.jpg)

Oogje in het zeil

Samenvattend kun je stellen dat hoge temperaturen voor geen enkel stukje hardware goed zijn. Het overgrote deel van de elektronica is ontworpen voor een gemiddelde omgevingstemperatuur van de welbekende 20 graden. Forse uitschieters naar boven zijn nooit goed. Ook niet voor bijvoorbeeld je tv, harddiskrecorder enzovoorts. Hou ze dus – net als je jezelf en de jouwen – een beetje extra in de gaten de komende hete dagen. De term ‘bloedheet’ zal deze zomer bovendien vast nog wel meer van toepassing zijn. Dus is het bloedheet? Koel je hardware!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.