Windows 10

Windows 10 1903, de stand van zaken van de voorjaarsversie

Hoewel Microsoft heel voorzichtig aan begonnen is met de uitrol van de voorjaarsversie (1903) van Windows 10, hoor je er weinig over.

Dat het erg stilletjes is rondom de introductie van Windows 10 versie 1903 heeft te maken met diverse zaken. Ten eerste wordt deze versie extreem voorzichtig uitgerold. Microsoft lijkt – terecht – erg bang voor een nieuw drama a la de gebruikersbestanden-verslindende oktober-versie van vorig jaar. Het resulteert in slechts een klein aantal gebruikers dat de 1903-versie ook daadwerkelijk heeft draaien. Het aantal gemelde problemen – en die zijn er genoeg, komen we zo op terug – sneeuwt dan ook onder in vergelijking tot problemen die gemeld worden bij reguliere tussendoorse updates voor eerdere Windowsversies. Verder geldt dat de gemiddelde gebruiker een beetje upgrade-moe is. De halfjaarlijkse versies hebben behalve hier of daar wat grafische opsmuk nauwelijks tot geen noemenswaardige nieuwe functionaliteit te bieden.

Fail: Windows as a service

Microsoft heeft zich erg verkeken op het project ‘Windows as a service’. Het blijkt allemaal veel moeilijker en onpraktisch om een soort van ‘gestreamde’ Windows op te tuigen. Ten eerste blijven de multi-jaarlijkse ‘herinstallaties’ van Windows 10 een groot risico. Steeds weer gaat het bij te veel gebruikers helemaal mis. Dat is niet goed voor het imago van Windows. En het leidt tot uitstelgedrag van mensen die dagelijks achter hun computer zitten om er hun geld mee te verdienen. Want je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat jouw systeem na een upgrade niet meer doet wat het moet doen. Of zelfs helemaal niets meer doet. De afgelopen vele upgraderondes hebben in ieder geval geleerd dat je er erg voorzichtig mee moet zijn. Wacht – indien mogelijk – een paar maanden alvorens te upgraden.

Genoeg problemen in 1903

Ook de voorjaarsversie van Windows 10 heeft weer de nodige problemen aan boord. Zo blijkt afdrukken vanuit Edge en een hele trits aan Store-apps soms niet mogelijk, dat leidt onherroepelijk tot een foutmelding. Erg vervelend – en potentieel gevaarlijk – is de bug die driveletters willekeurig en ongewenst aanpast. En met gevaarlijk bedoelen we dat als je back-up software gebruikt om mappen op verschillende schijven te syncen, mogelijk bestanden verloren gaan bij syncen met de verkeerde mappen. Om dat probleem te verhelpen is de eerste update inmiddels afgeleverd. Ook zijn er wat problemen met USB-drives en geheugenkaarten. Beveiligingssoftwaremaker Trend Micro heeft aangegeven dat ze voor juli geen oplossing zien voor problemen met hun Apex One/OfficeScan XG SP1-product. Dan zijn er nog problemen met de helderheid van het beeldscherm, AMD RAID-drivers, Dolby Atmos dat niet goed afspeelt en nog een hele serie andere bugs.

Wachten

Advies is dan ook – om zoals altijd – voorlopig te wachten met installeren van 1903. Als dat kan, want uitstel is nog lang niet altijd mogelijk voor Home-gebruikers, al wordt een daarvoor beloofde feature wel langzaam aan uitgerold. Maar wellicht arriveert die op jouw systeem net niet op tijd. Door uitstel van upgrades (ofwel feature updates) ontstaat wel een nieuw probleem: heel veel gebruikers zijn blijven steken op 1803. Daarvan verloopt de ondersteuning in november dit jaar. Je moet dus voor die tijd verplicht upgraden. En dan is het te hopen dat Microsoft z’n zaakjes snel op orde heeft wat 1903 betreft. Anders wordt het namelijk installeren van een andere onbetrouwbare release in de vorm van de oktober 2018-versie. Enig lichtpuntje in al deze -versie-ellende is dat Microsoft waarschijnlijk de handdoek in de ring heeft gegooid wat in ieder geval de herfst-upgrade van dit jaar betreft.

Windows 10
Windows 10 1803 blijft vooralsnog de meest betrouwbare keuze (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/okubax/41260181834)

 

AlleWindows 10 ins en outs weten van Windows 10? Lees dan het ExpertHandboek Windows 10, auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren eens. Je kunt jezelf dan na gedane arbeid inderdaad als expert beschouwen!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.