Van ISDN naar VoIP

Ik kan me het nog goed herinneren, nog geen vijfentwintig jaar terug: de introductie van ISDN in 1996. Oftewel het Integrated Services Digital Network, waarmee telefonie digitaal werd en wat POTS – Plain Old Telephone System – zou wegvagen. De grote omwenteling, van analoog naar digitaal. Voortaan konden we twee gesprekken tegelijkertijd voeren, meer telefoonnummers hebben op de vaste lijn en vooral, veel sneller internetten. Niet langer inbellen met een piepend en reutelend modem dat meteen de telefoonlijn soms uren bezet hield, maar gewoon, altijd internet en tegelijkertijd nog bellen en gebeld worden ook! En nu stopt KPN met ISDN, in september. Nu wordt ISDN weggevaagd… (Bovenstaande illustratie De kruisschakelaar, in 1970 het neusje van de zalm voor telefooncentrales, is afkomstig van wikimedia.)

Nieuw, nieuwer…

Want Voice over Internet Protocol, om VoIP eens voluit te schrijven, in nog veel universeler en digitaler, volgens KPN. Wat heet, ik heb zelfs een KPN’er aan de lijn gehad die, toen ik meldde niet blij te zijn met deze switch, me verzekerde dat KPN dit kreeg opgelegd door de overheid. Bullshit, in goed Nederlands – maar als iemand me van het tegendeel wil overtuigen, kom maar op.

Hoe dan ook, gister heb ik met toch wel enige spijt afscheid moeten nemen van het nog geen vijfentwintig jaar oude wereldwonder ISDN. KPN was al een paar jaar steeds sterker aan het aandringen op een omschakeling bij ons thuis, waar een ISDN2-aansluiting met zes telefoonnummers, een nette centrale – waarop ook de deurbel aangesloten is, best handig als je meer verdiepingen bewoont – en een hele reeks toestellen ons overal bereikbaar hield. En daar had ik eigenlijk helemaal geen zin in, de spulletjes deden het nog best per slot van rekening. Maar de brief van 30 april 2019 liet geen opties meer, KPN ging per 1 september de stekker eruit trekken.

Gedoe dus

Lastig voor mij, nog veel lastiger voor allerlei bedrijven en overheidsinstellingen. Want ik was zeker niet de enige die gewoon tevreden was met ISDN. Het was inderdaad een hele grote sprong voorwaarts, vergeleken met dat POTS. Geen waanzinnige kabelbundels meer, met voor elk telefoonnummer een eigen aderpaar tussen wijkcentrale en bedrijfscentrale moest worden gelegd. ISDN centrales waren vele malen kleiner, flexibeler en goedkoper. Dus tot op de dag van vandaag zijn er nog heel veel bedrijfsmatige ISDN-oplossingen (ooit heb ik mezelf beloofd dat woord “oplossingen” nooit te gebruiken, buiten de chemie, maar ik heb ook ooit beweerd dat haakjes alleen in de wiskunde thuishoren) waar straks een soortement van euthanasie op gaat worden toegepast. Althans, volgens de dreigbrief van KPN – en het zal mij benieuwen of de soep inderdaad zo heet gegeten zal worden als hij nu wordt opgediend. ’t Zou me niets verbazen, als straks toch nog een uitstel van executie wordt verleend, als blijkt dat bij bijvoorbeeld Defensie de migratie nog niet in kannen en kruiken is.

Bruggen slaan

Maar zelf had ik besloten daar maar niet op te wachten/gokken. En gelukkig heb ik nog altijd contacten met mensen die telefonie, vanaf POTS tot en met VoIP, echt snappen. Phreaks, zo worden die genoemd, ware hackers die de meest onvoorstelbare geintjes met telefooncentrales weten uit te halen. Zelfs die oude op elektromechanische relais gebaseerde centrales kon je in de luren leggen en toen toonkiezen eenmaal in opkomst kwam en er allerlei geheime tooncombinaties werden gebruikt om niet-publieke functies aan te sturen was het hek helemaal van de dam.

Mijn probleem bleek al lang opgelost, hoewel KPN me dat niet heeft willen vertellen, want er bestaan gewoon kastjes die een brug slaan tussen VoIP en ISDN. En zoiets hangt nu aan de muur naast mijn fijne Vox Alliance 30 centrale. Één CAT6 kabeltje naar het Cisco kabelmodem, één ISDN kabeltje naar de centrale en wat programmeerwerk. Gelukkig ging het porteren goed, zodat de vier telefoonnummers die we wilden behouden nu keurig als VoIP worden afgehandeld door een nieuw bedrijf dat me door de phreak van dienst werd aangeraden. Onze hele infrastructuur tot en met de deurparlofoon aan toe kon behouden blijven. En nu zijn we niet alleen een stuk goedkoper uit maar bovendien weer toekomstbestendig. Hoop ik tenminste, want tegenwoordig duurt de technologische eeuwigheid maar kort, zoals ISDN bewezen heeft.

Wammes Witkop

Brug

Uiteindelijk kon je bruggen bouwen tussen VoIP en ISDN, hoewel KPN daar nu over zweeg als het graf. KPN kwam niet verder dan het aanbieden van een gratis VoIP-telefoon, compleet met monteur om ‘m neer te zetten. Niet echt een bruikbaar voorstel, gezien de deurtelefoon en de drie etages waarover onze telefoons verspreid staan. Wie in hetzelfde schuitje zit, zoek eens naar Bintec-elmeg be.IP. De firma maakt meerdere modellen, de goedkoopste is even over de tweehonderd euro en is twee ISDN2 lijnen omzetten naar VoIP, vier gelijktijdige gesprekken dus. Overigens meer dan een brug, lees maar op de gevonden websites na. Het is geen plug-and-play apparaat, er moet geprogrammeerd worden en tenzij u ervaring heeft is professionele hulp wel aan te raden. Het is geen doe-het-zelf klus voor beginners! Zelf ben ik tot volle tevredenheid te rade gegaan bij het Amsterdamse bedrijf Phone Master: http://phone-master.nl/.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.