Wat is jouw ‘plan’ met Adobe: Lightroom Classic of Lightroom?

Het blijft jammer dat Adobe voor de twee verschillende versies van Lightroom niet heeft gekozen voor Lightroom Desktop en Lightroom Mobile. Nu zitten we met Lightroom Classic en een mobiele versie van Lightroom die gewoon Lightroom heet. Voor de gebruiker die voor het eerst met Lightroom aan het werk gaan, is dat een beetje onduidelijk. Met welke versie moet je aan het werk? Als je niet al je foto’s in de Cloud van Adobe wilt parkeren, dan is Lightroom Classic de juiste keuze. Het is niet zo dat je dan geen gebruik kunt maken van de cloud-functionaliteit van Lightroom (Lightroom Mobile bedoel ik, al heet het niet zo). Lightroom Classic en Lightroom in de cloud kunnen prima samenwerken, zolang de liefde maar van één kant komt: van Lightroom Classic.

Wat zijn de plannen?

Als je een fotografielidmaatschap (het Photography plan zoals het in het Amerikaans heet) neemt bij Adobe Creative Cloud, dan krijg je de beschikking over Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB opslagruimte in de Adobe-cloud. Met die 20 GB kun je foto’s naar de Adobe-cloud uploaden. Een van de andere fotografielidmaatschappen – het Lightroom plan – geeft je 1 TB aan cloud-opslagruimte waarbij je géén Lightroom Classic en géén Photoshop krijgt. Met dit lidmaatschap is het de bedoeling dat je al je foto’s in de cloud opslaat. Er staan dan geen foto’s meer op je harde schijven, ze staan in de cloud.

Op macOS, Windows, Android en iOS!

Links Lightroom op de iPad, rechts Lightroom op Android.

Je krijgt dus alleen Lightroom bij het Lightroom-fotografielidmaatschap (het Lightroom plan). Nu ja, alleen Lightroom… Er zijn Lightroom-applicaties voor Windows en macOS. Daarnaast kun je met de Lightroom-apps uit de Play en Apple Store je foto’s bewerken op je Android-apparaten en op je iPhone en iPad. Ook kun je aan je foto’s werken in een browservenster. Deze apps en applicaties heten allemaal Lightroom. Dat klinkt niet onaardig allemaal. Het gemak om even op je iPad op de bank wat aan je foto’s te werken is echt heel prettig. Alles wordt heen en weer gesynchroniseerd. Heb je iets bewerkt op je iPad, dan zie je dat – als je internetverbinding een beetje snel is – meteen terug op Lightroom op je desktop-computer, je Android-telefoon of welk apparaat je nog meer gebruikt met Lightroom.

Alle voordeel heeft zijn nadeel…

Dat je altijd een internetverbinding moet hebben om er lekker mee te kunnen werken is natuurlijk een nadeel. Daarnaast heeft Lightroom nog niet zoveel mogelijkheden als Lightroom Classic. En die 1 TB aan opslagruimte raakt natuurlijk vol en dan zul je moeten uitbreiden naar 2 TB of nog meer, waardoor je voor je lidmaatschap steeds meer moet betalen. Bij het Photography plan met Lightroom Classic en die 20 GB opslagruimte in de cloud weet je waar je aan toe bent. Voor een tientje in de maand ben je klaar en kun je toch gebruik maken van Lightroom in de cloud.

10.000 foto’s op 20 MB

Aan de synchronisatietekentjes links van de Verzamelingen kun je zien welke Verzameling met Lightroom (in de cloud) is gedeeld.

De 20 GB voor foto’s in de cloud lijken weinig, maar dat valt alleszins mee. Bij het delen middels een Verzameling vanuit Lightroom Classic met Lightroom in de Cloud worden Slimme voorvertoningen gebruikt. Een Slimme voorvertoning is een sterk verkleinde versie van de oorspronkelijke RAW-foto. Die Slimme voorvertoning kun je bewerken op je iPad of je Android-telefoon, waarna de bewerkingen worden gesynchroniseerd met de oorspronkelijke foto in je Lightroom Classic-bibliotheek. Op dit moment heb ik van de 20 GB 7 GB gebruikt en staan er 4596 foto’s in de cloud opgeslagen. Dat zijn foto’s gemaakt met mijn mobieltjes en foto’s uit gedeelde verzamelingen in Lightroom Classic. Helemaal niet slecht, toch?

Blijf in Classic…

Je moet daarbij met een ding rekening houden: deel vanuit Lightroom Classic naar de Lightroom-cloud en niet andersom. Dus start niet de Lightroom-applicatie op je desktop, importeer daar wat foto’s mee naar de cloud. Die foto’s zal je niet terugzien in Lightroom Classic. Blijf werken met Verzamelingen in Lightroom Classic die je deelt met de cloud. Je Bibliotheek raakt hopeloos in de war als je Raw-bestanden rechtstreeks in Lightroom gaat importeren. Het lijkt handig om onderweg op je iPad wat foto’s te gaan bewerken in Lightroom. Die foto’s en de bewerkingen zie je echter niet terug in Lightroom Classic op je desktopcomputer. Lees het HIER nog maar eens na.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Wat is jouw ‘plan’ met Adobe: Lightroom Classic of Lightroom?”

  1. Ik ben druk bezig met het zoeken naar een goede vervanger van Lightroom. Ik heb géén zin in een abonnement, daarvoor fotografeer ik te weinig. Wel fotografeer ik altijd in RAW en wil dus een programma gebruiken waarmee ik een serie RAW-opnamen na ontwikkeling etc. kan converteren naar TIFF of JPG. Ik ben er nog niet achter, maar zodra…goeiedag Adobe!

  2. ik fotografeer enkel in RAW, bewaar de foto’s op dr interne hardeschijf van de laptop. Auto-backup naar een NAS. Super blij met de bibliotheek functie van Lightroom. Gebruik de verzamelingen en trefwoorden veel. Maak regelmatig gebruik van virtuele kopieën. Ben nog geen programma tegen gekomen dat zo soepel werkt. Om te testen gebruik ik ook af en toe Luminar. Ben hier lang niet zo tevreden over.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.