Waar blijft die nieuwe versie van Windows 10? (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/illustrations/upgrade-windows-besturingssysteem-3727075/)

Waar blijft die nieuwe versie van Windows 10?

Mei loopt op z’n eind en er is eigenlijk nog altijd geen nieuwe Windows 10 versie. Die wel al beloofd was in maart. Wat is er aan de hand?

Het lijkt erop dat Microsoft de uitrol van Windowsversies eindelijk in een lagere versnelling heeft gegooid, tot opluchting van velen. Meest opvallende punt in deze nieuwe werkwijze is het vooralsnog ontbreken van een najaarsversie voor dit jaar. Er is daarvoor ook nog geen betaprogramma opgestart, dus die versie gaat er hoogstwaarschijnlijk ook echt niet meer komen. Pas voor 2020 staat er weer iets nieuws voor Windows 10 op de rol. Op zich niet verwonderlijk natuurlijk, want de verschillen tussen alle ‘verschillende’ Windowsversies zijn bijzonder minimaal de laatste jaren. De risico’s van een nieuwe Windows-installatie wegen dus niet op tegen de kleinigheidjes die geïntroduceerd worden.

Lagere versnelling

Dat de voorjaarsversie van Windows 10 bedoeld voor dit jaar wat meer naar achter geschoven is past wat dat betreft ook in het plaatje van de lagere versnelling. Als Microsoft deze versie namelijk uitrolt zo tegen eind mei tot ergens in juni zitten we precies halverwege het jaar. Dat moment zou prima passen bij terugschakelen naar een jaarlijkse upgradeschema. Gecombineerd met de beloofde meer variabele uitstelmogelijkheden voor zowel feature updates (upgrades) als veiligheidsupdates betreffende gebruikers van de Home-editie ontstaat zo een veel rustiger updatebeeld van Windows. Daar wordt al veel langer om gesmeekt, zowel door professionals als inderdaad die arme thuisgebruikers die steeds maar weer als onbetaalde betatester fungeerde.

Als het een beetje meezit kunnen ook thuisgebruikers binnenkort met een geruster hart achter een Windows 10 computer zitten (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/hp-laptop-windows-10-laptop-1037930/)
Als het een beetje meezit kunnen ook thuisgebruikers binnenkort met een geruster hart achter een Windows 10 computer zitten (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/hp-laptop-windows-10-laptop-1037930/)

Communicatie

Blijft over een ander heikel punt: communicatie. Microsoft staat er zeker betreffende Windows 10 niet om bekend helder te zijn wat dit besturingssysteem betreft. Het zou ’t bedrijf sieren als ze openheid van zaken gaven. Wanneer kunnen we precies welke upgrades (feature updates) verwachten? Is dat inderdaad – eindelijk – permanent teruggezet naar een jaarlijks stramien? En als dat inderdaad het geval is, hoe zit het dan met uitstelopties, vanaf welk moment gaat de teller precies lopen? Vragen waarop – zeker voor zakelijke gebruikers zonder meer een duidelijk antwoord op moet komen. Hopelijk komt die duidelijkheid er zeer binnenkort!

### UPDATE ###

Microsoft is vandaag voorzichtig aan begonnen met de uitrol van de Windows 10 voorjaarseditie 2019. Mogelijk om te voorkomen dat er nog meer vertraging ontstaat en de beloofde en al verschoven deadline van deze maand weer wordt overschreden. Wees dan ook erg voorzichtig met het installeren van deze gloednieuwe versie, hij zit hoogstwaarschijnlijk nog bomvol bugs en resulterende problemen.

Het boek Windows 10 voor Senioren, 4e editie van Victor PetersLees veel meer over Windows 10 in het boek Windows 10 voor Senioren, 4e editie van Victor Peters. Inderdaad speciaal geschreven voor de alweer wat oudere computergebruiker, maar ook prima geschikt voor een ieder die zich wat minder vertrouwd voelt met al dat moderne digitale geweld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.