Check onweersbuien in de buurt met deze website

Kaboem: wáár zit dat onweer?

Soms worden er stevige onweersbuien voorspeld. Maar tegelijkertijd geldt dat niets zo onvoorspelbaar is als datzelfde onweer. Hou zelf een oogje in het zeil!

Je kent vast die verhalen wel. Van dat jij op een heerlijk zwoele zomeravond in de achtertuin aan het barbecueën was. En een familielid 15 kilometer verderop in een totaal inferno met zware onweersbuien, windhozen, hagelstenen ter grootte van basketballen en meer zat. Dat is precies het karakter van een onweersbui: het is een tamelijk lokaal fenomeen. Een voorspelling betreffende dergelijke buien zegt dus veelal niet zoveel. Behalve dat je ervoor op moet passen en de lucht goed in de gaten moet houden tijdens eventuele buitenactiviteiten. En ach, soms is een verkoelend onweer simpelweg meer dan welkom na een serie tropisch hete dagen. Je kunt ze aan zien komen en checken of er in de buurt iets gaande is middels een speciaal daarvoor bedoelde  website!

Website

De website Real Time Lightning Map maakt gebruik van meetstations over de hele wereld. Door peilingen uit te voeren kan heel precies en in real-time de locatie van een ontlading bij onweer bepaald worden. De beste resultaten – qua nauwkeurigheid – worden bereikt door metingen te combineren van stations die enkele honderden kilometers of meer van de ontlading zijn verwijderd. Als je een bezoekje brengt aan de site en inzoomt op jouw gebied, zie je daar mogelijk wat ontladingen in de vorm van een rood balletje. De mate van roodheid geeft aan hoe recent de ontlading was: hoe feller hoe nieuwer. Een uitdijende cirkel geeft – ook alweer in real-time – de hoorbaarheidsafstand aan. Ofwel: na een ontlading breidt het geluid zich met de geluidssnelheid zich cirkelvormig uit. Bij een eerste bezoek zijn de standaardinstellingen op de pagina zodanig ingesteld dat u meteen aan de slag kunt. Maar wilt u bijvoorbeeld eens weten welke meetstations ‘uw’ ontlading in de buurt nou hebben gedetecteerd, klik dan rechtsboven op de antenne. Kies achter Stations het balletje dat zo dicht mogelijk bij Detailled staat. En kies ongeveer het middelste balletje achter Lines.

Met deze website volgt u niet alleen live en wereldwijd onweer, u ziet desgewenst ook welke meetstations aan de plaatsbepaling hebben bijgedragen.
Met deze website volgt u niet alleen live en wereldwijd onweer, u ziet desgewenst ook welke meetstations aan de plaatsbepaling hebben bijgedragen.

Wereldwijd

Zodra nu een ontlading plaatsvindt, ziet u verbindingslijnen naar de meetstations die inslag hebben gedetecteerd; aan de hand daarvan wordt een positiebepaling uitgevoerd. Kijk niet op dat de inslag in uw achtertuin is gedetecteerd door diverse stations aan de andere kant van de wereld! Los van de website zijn er ook apps voor mobiel gebruik beschikbaar. Een bekende is bijvoorbeeld LiveLightning, ook vermeld op de pagina met het app-overzicht. Door onweer in de gaten te houden zorgt u voor een stukje veiligheid. Tegelijkertijd is het ook gewoon aardig om naar te kijken! Zowel op het scherm als in real life.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.