Huawei als de vijand…

Arme, arme Huawei-klanten. Degenen die net of al een tijd een Huawei-telefoon hebben gekocht en gebruiken. Die gebruiken een telefoon van de vijand. Nou ja, ‘vijand’, een pion in het schaakspel/de handelsoorlog tussen Amerika en China. Nu Google de technische banden met Huawei moet doorsnijden, vragen die klanten zich af: kan ik straks nog terecht bij de Google Play Store? Krijg ik op mijn spiksplinternieuwe telefoon nog een update naar Android Q? Krijg ik überhaupt nog een update naar Android Pie?

Onzekere tijden

Onzekere tijden voor klanten van Huawei. Voor Huawei zelf ook natuurlijk, maar dat is zo’n groot bedrijf, die hebben al lang een alternatief voor Android klaar. Ze hebben in China een eigen ‘Play Store’ en een en ander zal zich ook wel vertalen naar nieuwe telefoons met dat besturingssysteem. Voor klanten van Huawei breken onzekere tijden aan. Wat gaat er met mijn telefoon gebeuren? Kan ik straks nog Whatsappen?

Dan maar een Samsung?

Een tijdje terug schreef ik over de apps van Google die je op je telefoon eigenlijk niet kunt missen: Google Maps, Docs, Keep, Drive, YouTube enzovoort. Als Google de banden verbreekt met Huawei kunnen de klanten van Huawei – nieuwe klanten, met nieuwe telefoon – niet meer beschikken over die apps en krijgen ze ook geen veiligheidsupdates meer. De verkoop van Huawei-telefoons zal inmiddels wel stilgevallen zijn. Koop jij er nog een als je weet dat het qua updates een onzekere toekomst is? Zit jij te wachten op een ander besturingssysteem met andere apps dan de vertrouwde apps? Ik weet wel zeker van niet. Dan maar een Samsung!

Achterdeurtje

Voor Huawei-mobieltjes die al een paar jaar oud zijn verandert er waarschijnlijk niet zoveel. Die telefoons kregen toch al geen veiligheidsupdates meer. Het lijkt erop dat ze toegang blijven houden tot de Google Play Store. Dus kunnen ze hun apps blijven updaten. Geen zorgen over Whatsapp of Gmail die plotseling van je telefoon verdwijnen of niet meer werken. Misschien denk je wel: zit er een achterdeurtje in mijn Huawei-telefoon waarmee Huawei/China ons kan bespioneren? Misschien, maar het is nooit aangetoond dat Huawei dat soort achterdeurtjes inbouwt.

Vijanddenken

Is Huawei onze vijand? Bespioneert het bedrijf ons? Misschien wel. Zou best kunnen. China bespioneert ons in ieder geval wel. Bespioneren de Amerikanen ons? Zeker en vast! Misschien niet met een iPhone of een Google Pixel, maar wel via het internet, waar ze ergens op een internetknooppunt onze info bekijken en beoordelen. Vanmorgen in de Volkskrant stond een interessant opiniestuk over dit onderwerp. Je weet eigenlijk wel dat je gehacked kan worden. Wil je dat je gegevens veilig zijn dan is encryptie van die gegevens belangrijk. Door wie wil je gebeten worden: Huawei of de Amerikaanse overheid? Of de AIVD? Of maakt het niet uit?

Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan de helft van alle smartphones draait op Android. Ontdek de Android Phone beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen.

2 gedachten over “Huawei als de vijand…”

  1. Ik kocht op 1 april een Huaway P30 pro word deze aanzien als een nieuwe? Had ik het toen al geweten had ik terug een Samsung gekozen, je begrijpt mijn bezorheid. Hij werd overal aanzien in de testen als een heel goed toestel!
    Vriendelijke groeten Paul

  2. We zouden eigenlijk allemaal die amerikaanse troep moeten boycotten, maar daar zal waarschijnlijk geen meerderheid voor te krijgen zijn, want de meesten van ons zijn slaafse volgelingen van google, facebook enz. Ik vertrouw wat dat betreft eerder de chinezen dan die amerikanen van trump. Die blaaskaak denkt alleen maar met z’n portemonnee. Ik heb net een huawei p smart 2019 aangeschaft, dit omdat ik het een goed en goedkoop toestel vind. Ik zal echt geen andere aanschaffen en al helemaal geen amerikaanse produkten.
    Camthelion

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.