Kennissessie: Alternatieven voor Lightroom

Op de Kennisdag van Van Duuren Media en Computer Creatief op 18 mei 2019 in Culemborg gaf ik een ‘kennissessie’ over De Alternatieven voor Lightroom. Wat ik daar vertelde kun je lezen in onderstaande blogpost.

Kopen, niet huren

Mijn uitgangspunt voor de kennissessie Alternatieven voor Lightroom was de huidige gebruiker van Lightroom, die opzoek is naar een betaalbaar volwaardig alternatief voor Lightroom. De eerste vraag is natuurlijk: waarom zou je willen overstappen naar een andere applicatie? Uit de zaal kwam in ieder geval de opmerking: ik wil een applicatie kunnen kopen, niet huren. Ook waren er gebruikers die nog met versie 6 werken, de laatste versie van Lightroom die je nog kunt kopen. Het belangrijkste argument voor een ‘alternatief’ was dat men geen zin heeft in het elke maand betalen voor software die nooit van jezelf wordt.

De essentie van Lightroom

Waarom zou ík willen overstappen? Ik ben eigenlijk prima tevreden met Lightroom. Voor een tientje in de maand krijg ik regelmatig updates, ik kan er mee lezen en schrijven en ik heb er 325.406 foto’s zitten. Die foto’s zijn voor het grootste deel voorzien van trefwoorden en bewerkingen. Ik bedoel eigenlijk: kan ik wel overstappen naar een andere applicatie? De belangrijkste, essentiële onderdelen van Lightroom zijn voor mij de Bibliotheek, de module Ontwikkelen en de module Printen. Als er software zou zijn die al mijn informatie uit de Bibliotheek zou kunnen overzetten naar een nieuwe applicatie, zou ik dan overstappen?

Migratie

Alternatieven voor LightroomDe enige applicatie die een migratie-tool heeft waarmee je eventueel je informatie uit je Lightroomcatalogus zou kunnen overzetten is ON1. De migratie-tool is langzaam, tergend langzaam zelf. Maar het werkt. Andere alternatieven – Exposure X3, Capture One of Luminar – hebben geen tool waarmee je de info uit je Catalogus kunt overhalen. Luminar schijnt er aan te werken, afwachten dus. Als je overstapt kun je dus op dit moment de info uit je Lightroom-catalogus vergeten. De Trefwoorden, de fotowaarderingen, de ontwikkelinstellingen: what sits in Lightroom, stays in Lightroom. Stop je met je Creative Cloud-fotografielidmaatschap, dan kun je aan de informatie in je Catalogus niets meer veranderen. Je kunt een foto niet meer bewerken of nieuwe foto’s toevoegen. Je kunt een foto wel exporteren of printen met de informatie uit de Catalogus.

Affinity Photo: hét alternatief voor Photoshop

Alternatieven voor Lightroom
Raw ontwikkelen met Affinity Photo.

Er zijn inmiddels veel bedrijven en bedrijfjes die alternatieven aanbieden voor Lightroom en/of Photoshop. Hét alternatief voor Photoshop is natuurlijk Affinity Photo. Deze applicatie heeft veel mogelijkheden die Photoshop ook biedt. Het werken in lagen, werken met filters, uitgebreide mogelijkheden tot retouche. Wat is er eigenlijk niet leuk aan Affinity Photo? Ik zou niet weten wat. De prijs is prima – €55,- – en de updates zijn regelmatig. Het bedrijf maakt al jaren software en verdwijnt niet zomaar ineens van de markt. Heb je bijvoorbeeld Lightroom 6 en heb je iets als Photoshop nodig: koop Affinity Photo.

Capture One

Wat Lightroom betreft zijn er meerdere applicaties die in aanmerking komen: Capture One, Exposure X3, ON1 en Luminar. Capture One is daarvan in ieder geval een volwaardig alternatief. Het heeft een goede bibliotheekfunctie, de ontwikkelmogelijkheden zijn uitgebreid en prima. Je kunt de software huren, maar ook kopen. De versie die je kunt kopen is prijzig: €349,-, voor de versie die je kunt huren betaal je €24,- per maand. Het aardige is wel dat je online allerlei mogelijkheden hebt om korting (tot aan 50%) te krijgen op deze prijzen.

De kunstmatige intelligentie van Luminar

Alternatieven voor Lightroom
Vanuit Lightroom naar Luminar Flex.

Tijdens de Kennissessie concentreerde ik me vervolgens op Luminar en Luminar Flex. Wat maakt Luminar zo interessant? Wat mij betreft is dat de Artifical Intelligence die ze bij Skylum (het bedrijf achter Luminar) voor het ontwikkelen van je foto’s omarmen. Luminar heeft twee filters die een foto snel kunnen verbeteren: Accent AI en AI Sky Enhancer. Wat maakt Luminar minder interessant? De Bibliotheekfunctie die op dit moment eigenlijk nog weinig voorstelt. Het toevoegen van trefwoorden is bijvoorbeeld nog niet mogelijk. Er is geen migratie-tool voor die info uit je Lightroom-catalogus.

Echte innovatie

Waar vindt op dit moment de echte innovatie plaats als het om dit soort applicaties gaat? Niet bij Lightroom. De mogelijkheden met kunstmatige intelligentie zijn zeer beperkt. De Auto-functie voor het ontwikkelen van je foto’s lijkt aardig, maar ik krijg betere resultaat met het Accent AI-filter uit Luminar. Deugt er dan helemaal niets meer aan Lightroom? Wat ik zou missen als ik met Lightroom zou stoppen is het onderdeel wat ik voor het gemak maar Lightroom Mobile blijf noemen. Dat je een aantal foto’s op je telefoon of tablet kunt bewerken en dat die synchroniseren met de Lightroom Classic-catalogus. Superhandig.

Wat moet je nu kiezen?

Er zijn dus allerlei nieuwe, leuke, innovatieve applicaties waarmee je vergelijkbare dingen kunt doen als met Lightroom Classic of Lightroom Mobile. Wat het Cloud-aspect betreft is er nog geen enkele aanbieder – naast Adobe – die het mogelijk maakt om foto’s die je op je desktop bewerkt, verder te bewerken op telefoon of tablet, waarbij alles keurig in de cloud wordt gesynchroniseerd. Wat op dit moment het beste alternatief voor Lightroom wordt/is? Ik ben er nog niet uit. Als ik als fotograaf nu zou beginnen, dan koos ik misschien voor de combinatie Luminar/Affinity Photo. Maar, met de snelheid waarmee de ontwikkelaars van die alternatieven met updates en nieuwe mogelijkheden komen, is dat over een maand, over een half jaar wel weer anders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.