Welke zoekmachine gebruik jij eigenlijk?

Welke routeplanner gebruik jij op je mobieltje? Welke zoekmachine gebruik jij op je mobieltje? En kijk je naar filmpjes op YouTube? Heb je misschien ook een Gmail-adres? Ik gebruik in ieder geval Google Maps, doe mijn zoektochten op internet met Google en kijk leuke muziekfilmpjes op YouTube. Als de Google-apps niet op mijn Android-mobieltje zouden staan, zou ik ze onmiddellijk installeren vanuit de Google Play Store. En, als ik een iPhone zou hebben, zette ik Google Maps, Chrome en YouTube er onmiddellijk op. En nu mogen ze van de EU niet meer bij Android gebundeld worden. Google kreeg er een boete van een dikke 4 miljard voor van de EU.

Gapps

Toen ik nog regelmatig nieuwe ROM’s op mijn Android-telefoons zette, was het eerste dat ik daarna deed het flashen van de Gapps, de Google Apps. Zo’n ROM voor bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Note 4, was kaal, zonder de essentiële apps en de Play Store. Die mochten van Google niet in die ROM zitten, ze mochten wel als losse package: de Gapps. Zonder de Play Store en de Google Apps had je dus alleen kale Android op je telefoon. Je kon er mee bellen, maar even iets opzoeken op Google Maps was niet mogelijk. Wat maakt onze mobieltjes zulke leuke en verslavende apparaten? De apps die je uit een app store kunt downloaden.

Android is mooi én open

Android is een mooi besturingssysteem. Het is meer ‘open’ dan iOS van Apple. Je kunt Android veel meer aanpassen naar je eigen smaak dan een iPhone. Android heeft er voor gezorgd dat er een grote verscheidenheid aan telefoons op de markt is gekomen. Als consument heb je uitgebreide keuzemogelijkheden als je een nieuwe telefoon wilt. Samsung, Huawei, Sony, Nokia, Oppo en nog veel meer fabrikanten concurreren tegen elkaar op met de mooiste goedkope en dure telefoons. En ja, op al die telefoons staat de trits Google Apps: Maps, YouTube, Play Store enzovoort en is Google de standaard zoekmachine. Dat mag dus nu niet meer van de EU. Geen gedwongen Google-winkelnering meer!

Te laat!

Daar is deels wat voor te zeggen. De argumentatie is dat ook de concurrentie de mogelijkheid moet hebben om op een Android-telefoon terecht te komen. Bijvoorbeeld Bing als zoekmachine. Ik geef maar een voorbeeld. Wil jij Bing? Of DuckDuckGo? Die laatste wil ik misschien wel gebruiken, maar in de praktijk heb ik toch liever Google als zoekmachine. Is er een alternatief voor de Play Store? En als Google Maps niet gebundeld zou worden, dan zette ik dat er meteen op. Ik begrijp wel wat de de EU bedoelt, maar de praktijk is anders. Als het gaat om de concurrentie een kans te geven is dat mooi, maar het is te laat.

Google is overal…

Google is overal. Op mijn iMac, op mijn Windows-Dell, mijn Pixel C en nieuwe Nokia 7 Plus heb ik Chrome als browser. Lekker handig. Ik zoek op mijn iMac altijd met Google het internet af. Idem op de Dell, waarom zou ik Bing gebruiken? Als ik een adres of iets op een kaart wil opzoeken, kijk ik in Chrome op mijn iMac naar maps.google.com. Straks, als de Google apps niet meer gebundeld mogen worden op Android krijg je bij installatie van je nieuwe telefoon misschien de vraag: Welke zoekmachine wil je installeren? Google, Bing of DuckDuckGo? Dan weet ik wel wat het gros van de mensen gaat kiezen…

Wat vinden de kranten en de internetmedia van de boete van de EU voor Google? Je kunt er natuurlijk zelf op googlen, maar ik heb het even voor je gedaan. Hier heb je een paar linkjes over het hoe en waarom van de boete: De Volkskrant, NRC, TheVerge, Engadget, de NYT en Wired. Op dit blog schreef collega Ronald Smit er DIT over. Google vindt er zelf DIT van.

2 gedachten over “Welke zoekmachine gebruik jij eigenlijk?”

  1. Je hebt in mijn ogen helemaal gelijk. Het gaat nu naar mijn mening net weer een stapje te ver en daardoor net íets minder praktisch worden. De google apps sluiten heerlijk, gebruiksvriendelijk, naadloos op elkaar aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.