Google heeft van de EU een boete van 4,34 miljard Euro gekregen. En dat voor het verplicht bundelen van onder meer de zoekapp en diverse Google-apps in Android.
Er is wat voor de boete die de EU heeft opgelegd aan Google te zeggen. Probleem is namelijk dat een fabrikant een ‘alles of niets’-deal krijgt aangeboden als het gaat om Android. Of je kiest voor Android met de app store Google Play, maar dan ook verplicht met de Google zoek-app, Mail en meer Google-apps. Wil je die extra ballast niet, dan is dat onmogelijk. Ofwel: alleen Google Play kun je als fabrikant vergeten, maar ook bijvooreeld alleen Chrome. En Android zonder officiële app store is voor eindgebruikers niet echt heel interessant. Deze koppelverkoop is de EU een doorn in het oog. Want dat die Play-app erop moet is misschien nog wel te verhapstukken, maar al die andere ballast?
Verplicht bundelen verboden
Het verplicht bundelen van apps is voor de EU simpelweg not done. Dat is al heel lang duidelijk gecommuniceerd naar Google, maar de zoekgigant weigert mee te werken. Het resultaat is nu de boete van 4,34 miljard Euro. Of het bedrijf daar echt wakker van zal liggen wagen we te betwijfelen, gezien de miljardenboete die het vorig jaar ook al voor de kiezen kreeg. En zich daar niet veel van aantrok. Google heeft verder aangekondigd in hoger beroep te gaan. Wordt vervolgd dus. Ondertussen kun je je afvragen of je als consument heel erg blij moet worden van Android. Het is toch vooral een manier om je in te sluiten in het Google-ecosysteem. Waarbij dataverzameling van gebruikers bijna een vanzelfsprekende zaak is. Verder zie je dat fabrikanten over het algemeen weinig geven om het up to date houden van Android. Met name goedkopere toestellen ontberen broodnodige veiligheidspatches en upgrades.
Windows?
De actie van de EU roept overigens ook direct vragen op betreffende Windows 10. Want – laten we eerlijk zijn – ook daar zien we deze bundelpraktijken. En eigenlijk zijn die nog een graadje erger, want direct gericht op de eindgebruiker. Veel meegeleverde apps zijn niet of in ieder geval niet zonder gevolgen te verwijderen. De Windows Store is ook verplicht. En deze Store is standaard erg opdringerig met zelfs appvoorstellen (lees: reclame) in het menu Start. Afwachten of Brussel ook dit probleem aan wil (of durft) te pakken. Een Windows 10 zonder stupide apps is best een prettige gedachte…

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.