Je moet Skype van Microsoft verplicht updaten voor september (bron afbeelding: Je moet Skype van Microsoft verplicht updaten voor september)

Microsoft pusht Skype-update

Er is een nieuwe versie van Skype voor pc’s en laptops. An sich geen wereldnieuws, ware het niet dat Microsoft je verplicht over te stappen naar de nieuwe versie 8. Na september werken de oude versies niet meer.

Skype, wie kent het nog? Een nieuwe generatie groeit op met Whatsapp als de facto standaard voor real-time communicatie via tekst, beeld en geluid. Vroeger was Skype de killer-app voor dat klusje. Probleem met Skype is dat het niet duidelijk is of en wie er mee kunnen lezen (luisteren, kijken) met de communicatie. De tegenwoordige eigenaar Microsoft is daar ook niet heel duidelijk over. Andere messengers zoals het genoemde Whatsapp maar ook bijvoorbeeld Signal zijn daar veel stelliger in: afluisteren is niet mogelijk dankzij sterke encryptie. Maar ach, als je geen staatsgeheimen hebt te delen via Skype is er ook geen man overboord. Veel vervelender is dat daar waar concurrerende apps slanker, sneller en effectiever worden, bij Skype eerder het tegenovergestelde gebeurt. Versie 8 voor de desktop is feitelijk een kopie van de mobiele versie. En daar is lang niet iedereen blij mee. Nog vervelender is dat Microsoft eist dat je voor september overstapt naar 8, anders is het over en uit met de communicatiepret.

Whatsapp

De afgelopen jaren daalde het aantal Skypecontacten snel. Niet dat deze contacten uit het leven verdwenen, ze stapten simpelweg over op andere meer populaire messenger-apps. Vrijwel niemand blijkt nog te chatten via de desktop, het is allemaal mobiel wat de klok slaat. Als Skype hier tegenwoordig zo eens in de paar maanden nog wordt gestart, is dat hoofdzakelijk omdat er nog een Skype-Out beltegoed aanwezig is dat maar niet opraakt. Voor de rest is het grotendeels appjes die worden ontvangen en verzonden. Daarnaast is Signal erg prettig. Deze open source-app is zeer gebruiksvriendelijk en biedt een onkraakbare bescherming van de communicatie. Omdat het niet in handen is van een commercieel bedrijf en de broncode openbaar is, levert dit een solide en zeer betrouwbaar programma op. Ook Telegram is in gebruik bij diverse contacten, maar duidelijk minder dan beide net genoemde apps.

Overstappen?

Of je Skype wilt blijven gebruiken is natuurlijk een geheel persoonlijke keuze. Zeker als je nog veel contacten hebt die er gebruik van maken is overstappen mogelijk onhandig. Niets let je gelukkig om verschillende apps naast elkaar te gebruiken. Daarnaast heeft Skype – voor de liefhebbers – nog één groot voordeel: het werkt ook op een ‘gewone’ pc of Mac, op de desktop. Soms kan dat handig zijn als je tijdens het werk even wilt chatten met een collega maar geen zin hebt om gebruik te maken van het priegelige virtuele toetsenbord op je smartphone. Maar als je merkt dat Skype bij jou eigenlijk ook alleen maar niks staat te doen is de gedwongen overstap wellicht een mooi moment om de software te verwijderen. Waarom overbodige rommel op de achtergrond laten draaien die je nooit gebruikt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.