Rusland blokkeert de chat-app Telegram. de reden is simpel: het bedrijf weigert (en is feitelijk ook niet in staat) om een generieke ontsleutel-sleutel aan de Russische overheid te geven. Meelezen door bijvoorbeeld veiligheidsdiensten kan daardoor niet.
Rusland is natuurlijk een land waar staatscontrole een vanzelfsprekend feit is. Het communisme mag dan verleden tijd zijn, nog altijd is de inmenging van de overheid er groot. Niet helemaal vreemd dus dat juist Rusland de app Telegram blokkeert. Dit naar aanleiding van en gerechtelijke uitspraak, gestart door de Russische telecomwaakhond. Uiteraard is dat een staats-telecomwaakhond. Nu is het geen publiek geheim dat Rusland vele activisten, journalisten en ga zo maar door kent die zonder veilig versleutelde communicatie hun leven niet meer zeker zouden zijn. Precies daarom weigerde Telegram de sleutels te geven. Sterker nog: dankzij de opzet van het achterliggende systeem zijn er helemaal geen standaard sleutels beschikbaar.
Omzeilen
De oprichter van Telegram Pavel Durov heeft duidelijk aangeven dat zijn bedrijf – van Russische origine trouwens – nooit sleutels zal delen met de overheid. Daarnaast liet hij weten dat er hard gewerkt wordt aan manieren om de blokkade te omzeilen. Nu al is dat – zo liet een Russische politicus zien – vrij simpel door gebruik te maken van een VPN-dienst. Daarmee krijg je als gebruiker een IP-adres in een (meestal) zelf te kiezen land. En als dat land niet Rusland is, wordt Telegram ook niet meer geblokkeerd. Nu zou je ook VPN-diensten kunnen gaan blokkeren, maar dat is nagenoeg onmogelijk te implementeren. Ook zou het een slechte zaak zijn voor het bedrijfsleven, wat vaak gebruik maakt van VPN om veilig versleuteld van buitenaf met het interne bedrijfsnetwerk te communiceren.
Veilig
Er zijn maar weinig écht veilige chat-apps waarbij alle communicatie tussen gesprekspartners volledig versleuteld is. Telegram is er een van, of pretendeert dat in ieder geval te zijn. Whatsapp versleutelt ook alle communicatie via een vooralsnog onkraakbare methode. Punt is alleen dat de eigenaar van Whatsapp Facebook heet. Meelezen is dan misschien niet mogelijk, maar controleren wie met wie communiceert is een eitje. Alleen die gegevens zijn voor Facebook natuurlijk al goud geld waard. En ze kunnen ook opsporingsdiensten op het juiste spoor zetten. Signal – waar we al eens eerder aandacht aan besteedden in het Computer Creatief e-zine – is een chatapp waar iedereen die zich ook maar een beetje zorgen maakt om privacy bij zweert. Het betreft een open source app, wat controle op de code garandeert.
De kans op veiligheidslekken en achterdeurtjes is daardoor nihil. En als er al eens een probleem gevonden wordt, is dat in no time opgelost. Signal is een moderne chat-app zonder onnodige opsmuk. Behalve chatten kan je met de app ook bellen. Meelezen door derden is onmogelijk, altijd een prettige gedachte natuurlijk!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.