Dubbele beveiliging

Dubbele beveiliging voor je creditcard

Ik kreeg een mailtje van ABN AMRO Cards – ICS, International Card Services – waarin ze mijn hulp vroegen: Wij maken betalen nóg veiliger voor u. Graag uw hulp! Waarmee kan ik jullie dan helpen, ICS? Ik lees verder. U kunt met de ABN AMRO Visa Card overal ter wereld veilig betalen. Toch werken wij continu aan nog meer veiligheid. Een wachtwoord alleen is inmiddels niet meer veilig genoeg. Dus vragen wij u in het vervolg om u een tweede keer te identificeren. Dit noemen wij ook wel Dubbele Beveiliging. Een extra handeling, dat klopt, maar uiteraard in het belang van uw veiligheid. Hoera! Dubbele beveiliging met je creditcard!

Veilig inloggen met dubbele beveiliging

We schreven er al eerder over. Het gebruik van dubbele beveiliging (2-factor-authorization, 2-FA, dubbele authenticatie, tweestapsverificatie of 2-staps-verificatie) geeft een extra beveiligingslaag aan je online-identificatie. Naast je wachtwoord moet je je nog op een andere manier identificeren. Dat kan met een smsje met een code via je mobiele telefoon, of met een speciale app op je mobieltje die zo’n code voor je genereert. De app die ik daarvoor gebruik – Authy – zorgt bij mij voor extra veiligheid bij Dropbox, Google, Dashlane, WordPress, Amazon, Facebook en Backblaze. Voor de dubbele beveiliging bij mijn DigiD krijg ik een smsje en met mijn DigiD kan ik dan veilig inloggen bij mijn ziektekostenverzekeraar of ziekenhuis. Het zorgportaal van mijn huisarts heeft het net wat anders geregeld, dat stuurt zelf weer een smsje.

Verschillende oplossingen

Er zijn dus verschillende oplossingen voor die dubbele beveiliging. De een doet het zus, de ander doet het zo. En, om het nog ingewikkelder te maken, kun je bijvoorbeeld bij de DigiD-beveiliging in plaats van een smsje ook kiezen voor een app op je mobiele telefoon waarmee je een code kunt genereren. Een echte standaard is er niet. Bij ICS – in mijn geval mijn ABN AMRO Visacard – kun je als dubbele beveiliging een smsje krijgen of een code genereren met een app. Nee, niet met Authy of Google Authenticator, maar met de eigen app van ICS.

Doe het!

Dubbele beveiliging
Welke ICS-app moet je hebben?

Die app is verkrijgbaar in de iOS- en de Android-stores. Ik keek in de Google Play Store en zocht naar ICS. Ik had de keuze uit wel zes verschillende apps! Ook een beetje teveel van het goede. Ik koos die van de ABN AMRO. Het instellen van de app was eenvoudig, maar als je het allemaal nog ingewikkeld vindt: er is een schattig filmpje van de ICS Veiligheidsexperts, waarin ze uitleggen hoe het allemaal precies werkt. Doe het, dat activeren van die dubbele beveiliging. Het maakt je online-transacties weer een stuk veiliger. Het filmpje van de ISC Veiligheidsexperts kun je hier bekijken:

2 gedachten over “Dubbele beveiliging voor je creditcard”

  1. Lekker handig als je in een rij staat en je moet op een antwoord sms-je wachten. Vinden de mensen achter je vast hartstikke prettig of oeps wat jammer maar hier heb je net even geen bereik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.