Het logo van de mogelijke Android opvolger Fuchsia (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Google_fuchsia3.svg)

Einde Android in zicht?

Volgens de geruchtenmolen is het over hooguit een jaar of vijf afgelopen met Android. De opvolger – Fuchsia – is al in de maak bij Google.

Vrees niet: of het allemaal echt zo’n vaart zal lopen is afwachten. En zelfs als Fuchsia straks inderdaad Android zou vervangen, gokken (hopen) we dat er een compatibiliteitsmodus voor oudere Android-apps ingebakken zal zijn. Feit is in ieder geval dat Android te maken heeft met flink wat problemen. Ten eerste is er de enorme varieteit aan versies. Dat is mede te danken aan fabrikanten die het bijltje er al heel snel bij neer gooien als het gaat om updates en upgrades. Het maakt Android een van meest onveilige besturingssystemen. Niet omdat Android dat per definitie van huis uit is, maar omdat het ondanks de goede wil van Google niet gepatcht wordt. En dan is er nog een lopend juridisch akkefietje met het ‘jaloerse’ Oracle dat vindt dat Google misbruik heeft gemaakt van Oracle-technologie. En  daardoor Android op de markt bracht nog voordat Oracle ook maar een kans kreeg. Allemaal dingen die zijn te lezen in dit artikel van Bloomberg, waarin Fuchsia een hoofdrol speelt.

Schaalbaar

In 2016 dook het ineens op, op een website voor open source-projecten: Fuchsia. Niemand had er ooit van gehoord. Maar het bleek een schaalbaar besturingssysteem te zijn dat ontwikkeld wordt door Google. En met schaalbaar bedoelen we dat het zich net zo prettig thuisvoelt op een mobiele telefoon als in een slimme speaker, ijskast of op een laptop of pc. Of Fuchsia echt ooit op de markt komt is toch nog even afwachten. Intern is er namelijk nog wat gesteggel direct verbonden aan privacy en beveiliging. Het beoogde besturingssysteem is namelijk veel afgeschermder dan Android. En dát is eigenlijk niet handig voor Google, dat leeft van advertenties en data-analyse.

iOS

Komt Fuchsia daadwerkelijk in de door de ontwikkelaars gewenste vorm op de markt, dan zou het een geduchte concurrent kunnen worden voor iOS. Als althans Apple dan ook niet weer een slimme zet heeft gedaan natuurlijk. En die kans is vrij groot, want Apple schijnt te werken aan laptops die op een ARM-processor draaien. Daarop kan dan mogelijk weer een ‘hybride’ besturingssysteem geïnstalleerd worden dat zowel macOS als iOS apps kan draaien. De perfecte symbiose tussen ‘pc’ en ‘mobiel’ zeg maar. Fuchsia bedient een soortgelijke markt, want ook dit is zoals gezegd schaalbaar.

Toekomst

Dat beide ‘grootheden’ op het vlak van besturingssystemen op deze manier denken zegt heel veel over de (nabije) toekomst van apparaten die we gaan gebruiken. Ja, er zal ongetwijfeld nog steeds heel wat getikt worden aan documenten. Zowel thuis, op de studie of in het bedrijfsleven. En ook van de aloude presentatie zullen we de komende drieduizend jaar nog wel niet af zijn. Maar een traditionele pc of laptop is daarvoor niet meer nodig. Begin op een hybride apparaat op je werk, werk in de trein op je tablet verder en desnoods thuis in de avonduren op de smart-tv in de huiskamer. Precies dat soort opties biedt Fuchsia en in de toekomst mogelijk ook iOS. Overigens geldt dat op papier Android 85% marktaandeel heeft ten opzichte van 15% iOS. Dat is echter een erg vertekend beeld, want in de 85% zijn alle versies van Android meegenomen. De  nieuwste, veiligste en meest geavanceerde versie(s) van Android zijn maar bij een klein deel toetsellen in gebruik.

Chrome

Áls Fuchsia daadwerkelijk uitkomt, betekent dat ongetwijfeld ook het einde voor Chrome. Overigens geldt dat zowel Chrome als Android gebaseerd zijn op Linux. Fuchsia is dat niet, het is echt een nieuw besturingsyssteem dat in de kern zo eenvoudig mogelijk is opgezet.

2 gedachten over “Einde Android in zicht?”

  1. Het einde van Android in zicht! Ronald toch! Dat duurt echt nog wel even. Google weet zelf nog niet wat het met Fuchsia aan moet. En Android is het meest succesvolle besturingssysteem voor mobiele telefoons en de Chromebooks zijn ook bezig aan een succesvolle opmars in de Amerikaanse klaslokalen. Google slacht het besturingssysteem met de gouden eieren echt niet zo snel. Daar helpt geen goedkope iPad aan!

    1. Google zelf zal ook niet helemaal happy zijn met Android. Met dank aan Oracle dat zich behoorlijk als een patenttrol gedraagt. Een nieuwe start zou dat probleem in een klap oplossen. En zoals gezegd: de eerste jaren na de introductie van Fuchsia zal er heus wel een emulator in verwerkt zitten die alle oude Android-apps ongemerkt emuleert. Dat Google ‘iets’ moet doen met Android wordt wel steeds duidelijker. Er is op zich niets mis met het besturingssysteem, maar wel met de wildgroei aan versies en lakse fabrikanten die patchen niet bepaald hoog in het vaandel hebben staan. Juist nu is veiligheid belangrijker dan ooit. Maar goed, we zullen zien of het ooit wat wordt met Fuchsia. Kan ook zomaar zijn dat het beestje Android 25 gaat heten. En dat je er als eindgebruiker niet eens wat van merkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.