Windows netwerk-driveletters kapot in 1809

Windows netwerk-driveletters kapot in 1809

Je zou verwachten dat Microsoft de grootste bugs toch wel uit Windows ‘1809’ gehaald zou hebben. Niets is minder waar, helaas.

Het is niet om te zeuren. Sterker nog: eigenlijk is het ronduit wat vermoeiend om over alweer een Windowsprobleem te moeten schrijven. Computers worden enerzijds toch vooral gebruikt als productietool en anderzijds voor hobby en plezier. Maar als bugs de dagelijkse gang van zaken mogelijk verstoren is het vermelden ervan toch wel noodzakelijk. De nieuwste problemen rondom de gewraakte 1809-upgrade van Windows 10 – sinds dinsdagavond weer in het wild losgelaten – liggen op het vlak van driveletters koppelen aan gedeelde netwerkmappen. Dat kan in deze versie ineens niet meer. Levert begrijpelijkerwijs nogal wat irritatie op. Ook bij thuisgebruikers, want zij kunnen nu bijvoorbeeld hun gedeelde netwerkmap op de NAS niet meer van een driveletter voorzien.

‘Oplossing’ via de command prompt

Het is allemaal wel te omzeilen, want je vindt al je netwerkmappen natuurlijk bij de netwerkmappen. Maar handig is het niet. Zo’n driveletter zorgt – zeker bij thuisgebruikers en kleine bedrijven – voor een groot gebruiksgemak. Je hoeft als gebruiker namelijk niet na te denken over een netwerkadres, wat wel zo prettig is. Microsoft heeft het probleem inmiddels erkend en een ‘oplossing’ gepresenteerd in de vorm van een script. Ofwel: jij als eindgebruiker moet een duik nemen in de commandoprompt en een lap tekst intikken. Feitelijk schrijf je daarmee dus je eigen pleister. Of en wanneer er een definitieve fix voor deze bug komt is vooralsnog niet bekend.

Kritiek groeit

Tja. Ons advies betreffende het voorlopig maar niet upgraden naar 1809 blijft dus vanzelfsprekend staan. Steeds meer experts en Microsoft-kenners snappen inmiddels niet meer waar de softwaregigant mee bezig is. De roep om te stoppen met de buggy update- en upgradeterreur wordt steeds groter, getuige ook deze vlijmscherpe kritiek. Maar de kans dat er echt bijgestuurd gaat worden lijkt ons nihil. De hoogtijdagen van ‘de pc’ zijn voorbij en de Windowsmaker probeert op een zeer onprettige manier tot op het laatst grip op de veranderende markt te houden. Kwantiteit ten koste van kwaliteit; dino’s versus de onvermijdelijke meteorietinslag.

Alles wetenHet ExpertHandboek Windows 10 van Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren over Windows 10? Lees dan het ExpertHandboek Windows 10 van Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren, een waar naslagwerk voor de ware Windowstijger-to-be.

 

Check voor meer update- en upgradeberichten rondom Windows 10 onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.