3-Flitsen met je Canon EOS 60D, 70D, 750D en 760D

Het boek van de maand is ‘Fotograferen met de Canon EOS 60D, 70D, 750D en 760D’ van Pieter Dhaeze. Dit is het derde deel uit het hoofdstuk over Flitsen. Deel 1 vind je HIER. Deel 2 vind je HIER.

Flitsers voor je EOS

Een goede flitsfoto maken is niet eenvoudig, maar met de juiste flitser bent u al aardig op weg. Canon heeft op dit gebied een assortiment dat aansluit bij de kwaliteit van de camera’s. Alle Canon-flitsers maken gebruik van het E-TTL II-flitsalgoritme en zijn compatibel met alle recente spiegelreflexcamera’s, dus ook de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D. We laten de belangrijkste modellen de revue passeren.

De Speedlite_270EX_II.
De Speedlite 270EX II.

Opzetflitsers
SPEEDLITE 270EX II
De jongste telg van de Speedlite-familie is de Speedlite 270EX II. Het is een erg compact flitsertje met toch een behoorlijk richtgetal en een kantelbare kop. Ideaal als u iets meer bereik en mogelijkheden wilt hebben dan met de eenvoudige opklapflitser. Ook is deze een perfecte aanvulling op camera’s als de 5/6D-serie en 1D-serie, die niet over een opklapflitser beschikken en waarbij in sommige gevallen toch een invulflits gewenst is.

SPEEDLITE 320EX
Hoewel de Speedlite 270EX II een fantastische en compacte flitser is, komt hij soms toch wat vermogen tekort als een groter onderwerp goed moet worden uitgelicht. Een Speedlite met een groter richtgetal is dan de Speedlite 320EX. Hij heeft niet alleen meer vermogen, maar ook een grotere batterijcapaciteit. Bovendien is de flitskop niet alleen kantelbaar, maar ook draaibaar. Dat geeft nog meer mogelijkheden als u indirect wilt flitsen. Een unieke eigenschap van deze flitser is het led-lampje dat gebruikt kan worden als videolamp. Bij tegenlicht werkt dat bij filmen net zo als een invulflits bij fotograferen. Gezien de videokwaliteiten van de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D is deze Speedlite eigenlijk een onmisbaar accessoire.
Speedlite 320EX met led-licht als videolamp.
Speedlite 320EX met led-licht als videolamp.

SPEEDLITE 430EX III-RT
Dé flitser die met de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D een perfecte combinatie vormt, is de Speedlite 430EX III-RT. Deze heeft een hoog richtgetal van 43 (bereik 43 meter bij ISO 100) en de kop kan gedraaid en gekanteld worden, zodat indirect flitsen vanuit elke hoek mogelijk is. Rode ogen en harde slagschaduw behoren daarom tot het verleden. Doordat hij samenwerkt met de belichting van de camera, is handmatige correctie zelden noodzakelijk. De flitser kan de voorwerpafstand meten en weet ook hoe ver ingezoomd is en past de breedte van zijn flitsbundel daarop aan.

Het RT geeft aan dat hij radiografisch aangestuurd kan worden met de ST-E3-RT. Deze interessant geprijsde flitser is een must voor elke EOS-fotograaf die veel moet flitsen.

De voor- en achterzijde van de Speedlite 430EX III-RT met diffusor en 4000K kapje.
De voor- en achterzijde van de Speedlite 430EX III-RT met diffusor en 4000K kapje.

SPEEDLITE 600EX-RT
Het grote broertje van de Speedlite 430EX III-RT is de 600EX-RT, die een groter richtgetal heeft (60) en dus meer vermogen. Hij kan als master gebruikt worden en ook radiografisch aangestuurd worden met de ST-E3-RT. Hoewel deze flitser volledig automatisch kan worden gebruikt, heeft hij veel functionaliteit ter beschikking die pas tot zijn recht komt als de geavanceerde instellingen worden gebruikt. Het is derhalve een flitser met een behoorlijk steile leercurve, die eigenlijk beter past bij de professionele reeks spiegelreflexcamera’s van Canon, zoals de EOS-1D-serie.
De Speedlite 600EX-RT.
De Speedlite 600EX-RT.

Macroflitsers
MR-14EX EN MT-24EX
De interne flitser van de EOS-camera bewijst goede diensten als invulflits bij hoog contrast door felle zon of tegenlicht. Om bij minder licht de bestaande ruimteverlichting aan te vullen, zijn de hiervoor genoemde opsteekflitsers 430EX en 600EX geschikter. Dit zijn echter ook geen alleskunners en ze missen functionaliteit voor onderwerpen op korte afstand. Allereerst omdat de flitsbundel dan te weinig verdeeld is en omdat de flitsrichting te weinig naar het onderwerp kan worden afgebogen. Dit laatste is vooral bij macrofotografie het geval. Bent u een fanatiek macrofotograaf, dan weet u dat vanwege korte werkafstanden de belichting van het onderwerp niet eenvoudig is. Zeker niet als de sluitertijden kort moeten zijn vanwege bewegingsonscherpte van camera of onderwerp. Dé oplossing voor dit probleem is een ringflitser. Canon heeft hiervan twee modellen macroflitsers in het assortiment: de MR-14EX en de MT-24EX. Deze flitsers worden voor op de lens geplaatst en flitskracht en -richting kunnen nauwkeurig worden aangepast voor een perfecte belichting en contrastbeheersing. De MR-14EX is geschikt voor de macrolenzen MP-E65 2,8, EF 50 2,5, EF 100mm 2,8 en EF180mm 2,8. Voor deze en alle ander macro-objectieven kan ook de MT-24EX gebruikt worden.
De macroflitsers MR-14EX.
De macroflitsers MR-14EX.

Draadloos flitsen
Standaard staat de Speedlite-flitser op de flitsschoen van uw EOS-camera. Hiermee zijn goede flitsresultaten te behalen, want als fotograaf hebt u in hoge mate controle over de kracht, richting en verdeling van het flitslicht. Gezien de plaats van de flitser, wordt het onderwerp echter altijd frontaal aangelicht. De linker- en rechterhelft zullen gelijkmatig belicht zijn en dat kan voor sommige onderwerpen minder gewenst zijn. Een portret zal daardoor weinig contrast en diepte hebben. De positie van de flitser ten opzichte van de camera kan worden veranderd door een flitskabel te gebruiken, maar de afstand is dan beperkt.
Voor meer flexibiliteit en ook voor het gebruik van meer flitsers is draadloos flitsen een beter alternatief. Deze functie is beschikbaar op de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D en is compatibel met diverse Speedlites. Voor flitsers van andere fabrikanten is het raadzaam contact op te nemen met de leverancier of informatie op te zoeken op internet.
De werking van draadloos flitsen is in principe eenvoudig, maar kan door de veelheid aan instelmogelijkheden toch redelijk complex worden. In het kader van dit boek beperken we ons tot het activeren van de functionaliteit op zowel camera als flitser, waarbij de interne flitser de master is en een Speedlite 580EX II de slave.
Het instellen van de draadloze flitsfunctie op een EOS 60D en EOS 750D/760D. De menuopties op de EOS 60D zijn gelijk, maar zijn iets anders in de menu’s geplaatst.
Het instellen van de draadloze flitsfunctie op een EOS 60D en EOS 750D/760D. De menuopties op de EOS 60D zijn gelijk, maar zijn iets anders in de menu’s geplaatst.

Zet de camera in de P- of Av-stand en klap de interne flitser op. Kies in het menu Flitsbesturing de optie Func.inst. interne flitser en activeer daarin de optie Draadloze func. U kunt vervolgens drie instellingen kiezen, waarvan we in dit geval de bovenste instelling kiezen. Het menu van de Func.inst. interne flitser wordt nu uitgebreid met een extra parameter, zijnde de verhouding tussen flitskracht van de master en slave.
De interne flitser dient als master (stuurt andere flitsers aan) en we moeten nu de losse Speedlite nog op slave zetten. We doen dit op de 580EX II door de Zoom-knop enige tijd ingedrukt te houden. In het lcd-paneel van de flitser verschijnt nu knipperend OFF. Door het instelwiel te draaien kunnen we de flitser op Slave zetten. Standaard is dit in groep A op kanaal 1. Deze groepsen kanaalkeuze is ook standaard op de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D en dat betekent dat camera en flitser nu met elkaar kunnen communiceren. Zet de flitser op het voetje (bijgeleverd in de etui) en kies positie en richting.
Als nu een opname wordt gemaakt, zullen zowel de interne flitser als de losse Speedlite flitsen. In plaats van de interne flitser kan ook een Speedlite 580EX II als master op de camera gezet worden. Deze kan dan losse Speedlites aansturen.
Bij deze instellingen zullen een EOS 70D en een Speedlite 580EX II draadloos met elkaar communiceren.
Bij deze instellingen zullen een EOS 70D en een Speedlite 580EX II draadloos met elkaar communiceren.

Conclusie

Met de hier genoemde Canon-flitsers wordt het geavanceerde E-TTL II-flitssysteem ten volle benut en zijn de flitsresultaten zeer bevredigend. Vergeet de draadloze flitsfunctie van de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D niet als u een onderwerp niet frontaal wilt uitlichten of als u zich wilt ontwikkelen tot een ware strobist.
Gebruikt u flitsers van een ander merk, dan kan de compatibiliteit niet gegarandeerd worden en bij aanschaf hiervan moet u zich hier terdege van bewust zijn. Een exacte vermelding van Canon-cameramodellen, zoals de EOS 60D/70D en EOS 750D/760D, in de specificaties van dergelijke flitsers kan teleurstelling voorkomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.