Het gonst al een tijdje van geruchten rondom 5G, het ultrasnelle mobiele internet. Snelheden tot 10 Gbps moeten daarmee haalbaar zijn, onder optimale omstandigheden. Maar wanneer krijgen we dat nou eens?
Het overgrote deel van de in gebruik zijnde mobiele telefoons maakt gebruik van internet vallend onder 4G LTE. Eigenlijk is dat een soort opgevoerde versie van 3G. Waarbij 3G en 4G staan voor de ‘generatie’ van de gebruikte mobiele overdrachtstechniek. In principe geldt (natuurlijk) dat hoe hoger de generatie, hoe meer mogeliijkheden en hoe hoger de haalbare snelheid. Met 4G zijn (download)snelheden tot ver over de 100 Mbps mogelijk, vergelijkbaar of sneller dus met dat wat u thuis via bijvoorbeeld via kabelinternet heeft. Maar technische ontwikkelingen staan niet stil en fabrikanten zijn al druk aan het werk met de volgende generatie mobiel internet. 5G gaat dat heten en het belooft theoretische snelheden tot maar liefst 10 Gbps. In de praktijk zal dat ongetwijfeld een tandje lager uitpakken, maar nog altijd veel sneller dan het huidige 4G LTE.
Vermobilisering
Die snelheid is enerzijds bedoeld om ook onderweg razendsnel internet te kunnen gebruiken. Geen overbodige luxe, want de mensheid is mobieler dan ooit. Als de huidige trend zich voortzet – en die kans is levensgroot – werken en leven we over pakweg een jaar of vijf mobieler dan ooit. Waarbij tablets nog weer meer de rol van de traditionele laptop overgenomen zullen hebben. Bedenk dat die tablets schermresoluties hebben die – nu al – heel veel pixels omvatten. Dat zal mogelijk alleen maar meer worden. Het betekent dat de hoeveelheid gegevens die verzonden moet worden om bijvoorbeeld eebn 4K-film te kijken gigantisch is. Een van de toepassingen waarbij 5G dus uitstekend van pas komt: entertainment.
IoT
Ook het ‘internet der dingen’ zal profijt hebben van 5G. Het aantal slimme apparaten dat een permanente internetverbinding nodig heeft groeit gestaag en zal alleen maar toenemen. De capaciteit van de huidige mobiele netwerken zal bij ook steeds meer via mobiel internet opererende IoT (Internet of Things)-apparaten uiteindelijk tekort schieten. 5G is dus ook voor de te verwachten explosie aan dat soort apparatuur een verademing.
Wachten?
Waar wachten we nog op met de uitrol van 5G? Wel, ten eerste wordt er nog altijd druk gesleuteld aan de techniek. Daarnaast heeft het noordelijk deel van Nederland een vervelend probleem. Defensie maakt daar namelijk volop gebruik van de voor 5G benodigde frequentiebanden. Als zij niet op korte termijn in staat zijn om al hun apparatuur aan te passen, lopen de noordelijke provincies mogelijk 5G mis, in ieder geval in eerste instantie. Jammer, want juist daar is er behoefte aan de techniek dankzij de vele buitengebieden die vaak verstoken blijven van hedendaags snel internet. Er zullen dus ongetwijfeld nog wat harde noten gekraakt moeten worden alvorens de nieuwe mobiele internettechnologie echt in het hele land uitgerold kan worden. Deze problemen spelen overigens niet in de meeste andere Europese landen.
Kosten
Mobiele providers zullen zich verder ook eens achter de oren moeten krabben. Want het huidige beleid met gelimiteerde databundels gaat het ook geen jaren meer volhouden. Een bundeltje van een paar Gigabyte is zelfs nu al een lachertje, dat verstook je met een beetje serieus gebruik razendsnel. In vergelijking met veel andere EU-landen is mobiel internet in Nederland sowieso fors aan de prijs. 5G zal alleen maar tot nog meer datagebruik leiden. Misschien wordt het dan ook langzaam aan eens tijd om de aloude databundel overboord te gooien, die is nu al niet meer van deze tijd. En straks met 5G antiek.
Meer weten over mobiel werken? Lees dan het boek Je iPad als mobiel kantoor (4e herziene editie) van Peter van Loevezijn eens.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.