Veel mensen vergeten dat de manier waarop Lightroom een Raw-foto ontwikkelt slechts een interpretatie is van dat Raw-bestand. Het is de manier waarop de ontwikkelaars bij Adobe de foto van die camera, met die specifieke sensor zouden ontwikkelen. Met een Raw-bestand kun je nog alle kanten op en Adobe Standard is één manier waarop je de foto zou kunnen ontwikkelen. Er zijn standaard vaak al meer mogelijkheden om een foto te ontwikkelen. Kijk in Lightroom maar eens bij het deelvenster Camerakalibratie.
Het schieten van foto’s in Raw maakt je flexibel. Je kunt met een Raw-bestand nog alle kanten op zonder de kwaliteit van de foto aan te tasten. Dit in tegenstelling tot een jpeg-bestand waarbij je wel flink aan kwaliteit inboet als je witbalans en kleuren gaat aanpassen. Bij het ‘ontwikkelen’ van een Raw-foto gaat Lightroom standaard aan het werk met een specifieke interpretatie van de foto: Adobe Standard. Adobe Standard is de conservatieve interpretatie van de foto, zoals die bedacht is door de ontwikkelaar van Adobe. Adobe Standard is een beetje fletse interpretatie van de foto. Op je LCD-scherm op de camera zag de foto er vast frisser uit. Adobe ziet de Adobe Standard-ontwikkeling als een startpunt. Van daaraf kun je verder aan de gang gaan: meer contrast, meer verzadiging, meer, meer.

Een ander startpunt
Je kunt veelal een ander startpunt kiezen. In de module Ontwikkelen bij het deelvenster Camerakalibratie vind je bij Profiel naast Adobe Standaard voor veel camera’s extra profielen. Voor Nikon camera’s zijn dat bijvoorbeeld Camera Neutral, Camera Portrait, Camera Standard en Camera Landscape. Voor Fuji krijg je onder andere de keuze uit Camera PROVIA/STANDARD, Camera ASTIA/SOFT en een stel profielen voor Monochrome omzettingen.

Meer pit
Ook dit zijn weer startpunten van waaruit je je foto verder kunt ontwikkelen. Het verschil is dat ze vaak wat meer pit hebben dan Adobe Standard en dat de ontwikkelaars van Adobe hebben geprobeerd om dit soort profielen te laten lijken op de ingebouwde omzettingen die in de camera mogelijk zijn. Zo’n omzetting lijkt daarom ook meer op wat je op het LCD-scherm van je camera hebt gezien, nadat je de foto hebt gemaakt. Heb je je altijd aan Adobe Standard gehouden? Probeer dan eens dit soort profielen uit, het geeft je soms een hele nieuwe kijk op je foto’s.

Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.