Android: beveiligen van je telefoon

Omstreeks 25 april verschijnt Ontdek de Android Phone, 5e editie van Joris de Sutter. Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan de helft van alle smartphones draait op Android. Dit boek beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek behandelt de nieuwste versies van Android: van Lollipop tot en met Nougat. In deze blogpost een voorproefje uit het boek over het beveiligen van je telefoon. Onderaan deze blogpost vind je een code die je kunt scannen om een videoles te openen. (H.F.)

Uw telefoon beveiligen

Het standaard ontgrendelingsscherm waar u alleen over het scherm dient te vegen, is niet veilig. Iemand die per toeval uw telefoon in handen krijgt, kan al uw gegevens inkijken of andere ondeugende dingen doen. Tijd dus om onbevoegden de toegang tot uw telefoon te ontzeggen door een andere schermvergrendeling te kiezen.

Open de Instellingen en zoek in de lijst naar de optie Schermvergrendeling of Vergrendelingsscherm. Indien u deze niet rechtstreeks in de lijst terugvindt, zult u hem vinden in de optie Beveiliging.

De instelling voor de schermvergrendeling.

De standaardinstelling is vegen. U kunt ook kiezen voor het invoeren van een numerieke pincode of een alfanumeriek wachtwoord. Dat zijn over het algemeen veilige manieren om een slot op uw telefoon te zetten, zolang u hier geen al te eenvoudige cijfercombinaties als 1234 of 1111 gebruikt. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de namen van uw partner, kind of huisdier. Dat zijn de meest voor de hand liggende woorden die anderen proberen in te voeren om uw wachtwoord te raden. Kies dus voor originelere combinaties.

Een leukere manier om uw telefoon te ontgrendelen is het vegen van een vooraf bepaald Patroon.

TIP • Patroon veegsporen! Als u gebruikmaakt van een patroon om uw scherm te ontgrendelen, denk er dan aan regelmatig van patroon te wisselen. Als u elke dag een aantal maal steeds hetzelfde patroon op uw scherm veegt, blijven er sporen van die bewegingen achter. Die kunnen betrekkelijk gemakkelijk ontdekt worden.

Op sommige toestellen is er nu ook de mogelijkheid voorzien om te ontgrendelen via het inscannen van uw vingerafdruk. Het is dan de thuisknop vooraan of een speciale knop achteraan of opzij van uw toestel die dient als vingerafdrukscanner. Eerst dient u deze ontgrendelingsmanier te configureren waarbij u verscheidene malen een vinger over de scanner legt. Daarna is het scherm te ontgrendelen door eenmaal dezelfde vinger te leggen over de scanner.

TIP • Veilige pincode De beste keuze voor een veilige vergrendeling blijft de klassieke pincode van vier verschillende cijfers, die trouwens ook blijft dienen als backup van uw ingescande vingerafdrukken. Wilt u toch net wat veiliger zijn? Kies dan voor vijf cijfers. Dat ene cijfertje meer geeft veel meer veiligheid voor slechts een klein beetje meer moeite.

Ontgrendelen instellen door middel van een vingerafdruk.

Smart Lock of Slim Ontgrendelen

Als u eenmaal een schermvergrendeling hebt ingesteld – en dus liefst een pincode van vijf cijfers of via vingerafdruk – is er dus al een hele zorg minder dat de dief niet in uw persoonlijke zaken kan neuzen indien uw Android-toestel onverhoopt gestolen zou worden. Maar thuis of in de auto zal die pincode eerder lastig zijn dan voordelen bieden, want daar is de kans van diefstal toch wel zeer klein. Met Smart Lock kunt u instellen dat uw telefoon op die plaatsen niet vraagt om de pincode.

Activeren van Smart Lock.

In de Instellingen van uw toestel zoekt u de optie Beveiliging. Daar zult u dan weer de optie Smart Lock terugvinden. Deze zal alleen actief zijn indien u voordien een schermvergrendeling ingesteld hebt. Indien desondanks de optie Smart Lock toch niet actief zou zijn, tikt u eerst op Vertrouwde agents of Trustagents en zet u Smart Lock aan.

In Smart Lock kunt u vervolgens meestal deze opties gebruiken om de schermvergrendeling te sturen:

  • Lichaamsdetectie Aan de hand van diverse sensoren detecteert uw Android-toestel dat u het meedraagt. Deze Smart Lock-optie is sowieso de minst veilige. Er is immers geen echte zekerheid dat een dief zich niet min of meer op dezelfde manier zal bewegen als uzelf…
  • Veilige plaatsen Via geo-lokalisatie zal uw Android-toestel bepalen dat het zich bevindt in een veilig afgebakend gebied, bijvoorbeeld wanneer u thuis bent of op kantoor.
  • Veilige apparaten U kunt hiermee instellen dat wanneer uw Android met een bepaalde NFC-tag in contact komt, of verbonden is met een Bluetoothtoestel zoals een carkit of een draadloze luidspreker, er geen pincode meer gevraagd zal worden. Dat is apparaatspecifiek, wat wil zeggen dat Smart Lock alleen met de specifieke verbonden apparaten werkt, niet met andere. Bijvoorbeeld enkel met uw eigen carkit, maar niet met de carkit van iemand anders.
  • Vertrouwd gezicht De voorste camera van uw Android-toestel herkent hiermee de specifieke kenmerken van uw gezicht. Het wordt soms ook Face Unlock genoemd. Algauw werd duidelijk dat deze manier van ontgrendelen relatief gemakkelijk omzeild kon worden. Een gewone foto van de eigenaar van een toestel was soms voldoende om de telefoon om de tuin te leiden. Vandaar dat deze manier van ontgrendeling nauwelijks nog wordt aangeboden.
  • Vertrouwde stem Uw telefoon blijft ontgrendeld wanneer via de microfoon uw eigen stemtimbre herkend wordt.
Schermvergrendelingsvideo

Open onderstaande barcode scanner op uw smartphone en scan de volgende code. U ziet dan een korte video die toont hoe u een schermvergrendeling instelt, een vingerafdruk registreert en Smart Lock activeert:

Open de barcode scanner op uw smartphone en scan de bovenstaande code.

Een gedachte over “Android: beveiligen van je telefoon”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.