Aan het werk met Office 365, deel 1

Office 365 maakt het mogelijk om zowel thuis, op het werk als onderweg aan Office-documenten te werken. Het abonnement-gebaseerde systeem is sinds de introductie een flink stuk in prijs gezakt, onder meer de abonnementen voor thuisgebruikers en zakelijke eenpitters zijn daarmee wel erg aantrekkelijk geworden!

Office 365 bestaat uit een online en een offline deel. Het offline-onderdeel behelst feitelijk gewoon het welbekende Microsoft Office-pakket dat je na het afsluiten van een abonnement kunt downloaden en installeren op je eigen computer. Gedurende de looptijd van het abonnement word je voorzien van updates, mocht in diezelfde looptijd bijvoorbeeld een totaal nieuwe versie van Office uitkomen dan heb je daar eveneens recht op. Het onlinegedeelte bestaat uit onder meer een cloudopslagdienst, de online agenda Outlook, een – eenvoudig – setje cloud-apps waarmee je zelfs vanuit een browser snel wat kunt wijzigen aan bijvoorbeeld een Word- of Excel-document. Verder geldt dat samenwerken aan documenten en projecten via Office 365 een eitje is, juist daarom wordt dit pakket zo gewaardeerd door bedrijven. Ook scholieren en studenten kunnen veel profijt halen uit deze on- en offlinecombinatie: samen een project of werkstuk maken was nog nooit zo simpel. Tot slot zijn er mobiele apps waarbij met name de tabletvarianten eruit springen.

Ook onderweg

MS Office voor de iPad en (geschikte) Android-tablets maken van je pientere plankje ineens een volwaardige productieve omgeving. Als je echt serieus met je tablet wilt gaan werken (en waarom niet!), overweeg dan vooral de aanschaf van een (kwalitatief goed en prettig typend) Bluetooth toetsenbord. Of ga desnoods voor een toetsenbord-hoes-combinatie, al zijn hier natuurlijk wel afwegingen gemaakt tussen compactheid en gebruiksgemak. Uiteraard zijn Microsoft’s eigen Surface-tablets eveneens geschikt voor Office 365 en – in geval van een op een Intel-gebaseerde processor – ook voor het reguliere volledige Office-pakket. Uitwisselen van gegevens tussen app en pc verloopt via de Office 365-opslagdienst OneDrive, wat betekent dat je naadloos kunt overstappen van je pc naar je tablet tijdens het werken aan een document. Enige vereiste is dan dat je het document dat je zowel op de vaste werkplek als mobiel wilt gebruiken op OneDrive bewaart, lokaal op de pc bewaren betekent dat je er niet bij kunt buiten de deur.

Lokaal versus cloud

Het is zaak om zoveel mogelijk met ofwel het Office-pakket op de pc te werken, ofwel met de tablet-apps. Alleen daarmee is echt serieus werk mogelijk, want hoewel er zoals gezegd online bewerkingsmogelijkheden binnen de Office 365-dienst zijn, blijven deze in vergelijk met de apps en software qua features achter. Een Office-document bewerken binnen de browser is vooral een optie als er weinig tot geen (ingewikkelde) opmaak aanwezig is, voor meer geavanceerde zaken loop je hier al snel vast. Omdat de Office-apps gratis zijn staat niets je echter in de weg om ze te installeren. Enig nadeel van de apps is dat ze behoorlijk uit de kluiten gewassen zijn qua grootte: houd rekening met een paar honderd MB per app. Dat levert mogelijk problemen op bij tablets met relatief weinig opslagruimte (denk aan bijvoorbeeld 16 GB), maar tegelijkertijd geldt dat je natuurlijk niet álle Office-apps hoeft te installeren. Maak je nooit presentaties of ingewikkelde berekeningen dan hoef je bijvoorbeeld alleen maar Word te installeren.

Wat kost dat nou?

Office 365 is in vele varianten verkrijgbaar. Ten eerste is er de versie voor Thuisgebruik en Studenten voor één pc, één tablet en één smartphone. Hiervoor betaal je per jaar €69, of €7 per maand. Het maandabonnement valt overigens altijd duurder uit, dus kies bij voorkeur voor een jaarabonnement. Wil je met meerdere gezinsleden op verschillende pc’s gebruik maken van Office, dan is er het Office 365-abonnement voor 5 pc’s, 5 tablets of 5 telefoons. Hiervoor betaal je €99 per jaar, handig als je bijvoorbeeld meerdere schoolgaande kinderen in huis hebt. Nadeel van het thuisabonnement is dat je er volgens de regels geen werkgerelateerde of andere commerciële activiteiten mee uit mag voeren. Ofwel: officieel mag je niet thuis in de avonduren nog even wat overwerk verrichten binnen deze abonnementsvorm. Wil je dat wél, dan moet uitgeweken worden naar een zakelijk Office-abonnement. Meest interessante optie is dan Office 365 Business, voor het abonnement betaal je – bij een jaarabonnement – €8,80 per maand ofwel €105,60 per jaar. Je krijgt bij dit abonnement het recht om de volledige desktopversie van Office 365 op 5 pc’s (of Mac’s) te installeren, alsmede 5 tablets en 5 smartphones. 1 TB cloudopslag en diverse andere online-extra’s complementeren het geheel.

Meer info:
Office 365 voor thuis.
Office voor bedrijven.

Gratis?

Heb je écht alleen behoefte aan de eenvoudige online Office-onderdelen, dan is er ook een gratis weg om ermee aan de slag te kunnen. Maak simpelweg een account aan bij OneDrive (https://onedrive.live.com/), dit kos je niks. Ben je eenmaal ingelogd bij OneDrive, dan klik je op Maken en daarna op een van de gewenste onderdelen. Uiteindelijk starten dezelfde web-apps op als die in Office 365, maar dan zonder dat je er iets voor hoeft te betalen. Staat tegenover dat je ook flink wat extraatjes mist van Office 365, zoals de volledige op de pc installeerbare versie van Office, de mogelijkheid tot het opzetten van een website, de riante 1 TB opslagruimte en andere diensten.

De online Office-onderdelen zijn ook kosteloos binnen een al even kosteloze OneDrive-account te gebruiken.
De online Office-onderdelen zijn ook kosteloos binnen een al even kosteloze OneDrive-account te gebruiken.

Dit is deel 1 van 2 blogposts over het werken met Office 365. Deel twee vind je HIER.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.