Affinity Photo 1.5 voor Mac én Windows

Werk je al met een oudere versie van Affinity Photo op de Mac? Dan heb je inmiddels – gratis – de update naar versie 1.5 gekregen. Tegelijkertijd kwam ook de officiële versie van Affinity Photo voor Windows uit. Voor zowel Mac als Windows is Affinity Photo tot eind van het jaar te koop voor €39,99. Een koopje voor een applicatie die je inmiddels een geduchte concurrent van Photoshop kunt noemen.

De nieuwe 1.5-versie van Affinity Photo heeft prachtige nieuwe mogelijkheden. Zo kun je eindelijk bij het ontwikkelen van je Raw-bestanden automatisch lenscorrecties toepassen. Voor het automatiseren van terugkerende handelingen kun je nu macro’s opnemen en die met de handelingen en bewerkingen die je in de macro hebt opgeslagen toepassen op andere bestanden. Naast die macro’s kun je ook geautomatiseerd mappen met foto’s bewerken met één opdracht.

HDR en 32-bit

Als je allerlei bestanden in Photoshop hebt, psd-bestanden, dan is het goed om te lezen dat Affinity Photo 1.5 betere ondersteuning heeft voor psd-bestanden, zowel voor het importeren als exporteren. Je kunt ook rechtstreeks wegschrijven in een psd-bestand. Over compatibiliteit gesproken: de bestanden die je met Affinity Photo op de Mac maakt zijn 1:1 te gebruiken met de Windows-versie. En andersom natuurlijk.

360-graden-bestand

Met Affinity Photo kun je nu heel makkelijk een HDR-foto samenstellen en later in de 32-bit kleurruimte bewerken. Als je foto’s rondom je heen hebt geschoten, kun je er een 360-graden-bestand mee maken.

Affinity Photo onder Windows is 1:1 compatibel met de Mac-versie.

Daarnaast is er ondersteuning voor OpenColorIO (een kleurmanagementoplossing die gericht is op productie van speelfilms. Geen idee wat het precies doet en wat je er in Affinity Photo mee moet. Dat zoeken we uit). Serif – de maker van Affinity Photo – claimt ook dat de engine (de motor) die wordt gebruikt voor het omzetten van Raw-bestanden naar ontwikkelde foto’s flink verbeterd is. Op de Mac waren er klachten over de eigen engine van Affinity en kon je kiezen voor de engine van Apple. Ook dat is iets om de komende tijd te gaan bekijken. Voorlopig is de eerste indruk dat dit een schitterende update is voor de Mac en een prachtige eerste versie voor Windows. En deze maand ook nog voor een koopje: €39,99.

Testen?

In de komende weken testen we  deze nieuwe versie van Affinity Photo en doen we er verslag van op dit blog. Heb jij al goede of slechte ervaringen met deze versie, op Windows of op Mac, laat het ons weten in de comments!

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

3 gedachten over “Affinity Photo 1.5 voor Mac én Windows”

  1. Prachtig programma, ik heb het naast PS CC. Toch zou het fijn zijn als er een Nederlandse vertaling kwam, voor de juiste kneepjes.

  2. Eens!! Zou inderdaad heel fijn zijn om een Nederlandse versie te hebben. Werk nu met de Mac versie. Zodra ze een Nederlandse versie hebben voor Windows, dan koop ik hem zeker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.