December-updates van Lightroom Desktop en Lightroom Mobile for iOS

Schreven we vorige week nog in de bespreking van het Lightroom Mobile-boek van Scott Kelby over Speed Review waarbij je handig omhoog en omlaag kon swipen om een foto als Pick of Reject te bestempelen, is dat in de nieuwe versie  voor iOS niet meer mogelijk. Wat is het met die updates tegenwoordig? Bij Lightroom Desktop is er in ieder geval één handige vernieuwing: Referentiefoto.

Zolang niet iedere camerafabrikant standaard DNG gebruikt als bestandsformaat voor RAW zullen er updates voor Lightroom en Adobe Camera Raw nodig zijn. In de nieuwste versies van Lightroom CC (2015.8) / 6.8 en ACR 9.8 worden weer allerlei nieuwe camera’s ondersteund: van de Canon EOS M5, de Fujifilm X-A3, de Google Pixels tot en met de Sony DSC-RX100 Mark V. Natuurlijk zijn er ook nieuwe lensprofielen voor allerlei soorten lenzen. Deze keer een heel stel voor de nieuwe iPhones. De enige echte vernieuwing is Referentiefoto (alleen beschikbaar in de CC-versie).

Links de Referentiefoto, rechts de Actieve foto die bewerkt gaat worden. Onderin de knop voor het werken met een Referentiefoto.

Referentiefoto

Als je een foto in Lightroom wil laten lijken op een andere, eerder bewerkte foto, dan was dat niet handig te doen. Het is op zo’n moment handig om de bewerkte foto op je scherm te hebben met daarnaast de foto die je erop wilt laten lijken. Dat kon tot nu toe niet, maar met Referentiefoto is dat nu mogelijk. In de Werkbalk (als je in de Module Ontwikkelen bent) zie je nu naast de knop voor Loepweergave de knop voor Weergave Referentie. Als je op deze knop klikt wordt de foto die je op dat moment open op je scherm hebt in de Loepweergave de Actieve Foto.  Deze staat rechts. De foto waar de actieve foto op moet gaan lijken, de Referentie Foto, kun je vervolgens vanuit de filmstrip aan de linkerkant naar boven slepen. Nu kun je aan het werk gaan om, met de linker foto als voorbeeld, met behulp van de ontwikkelgereedschappen de rechter foto zoveel mogelijk op de linker foto te laten lijken.

Lightroom Mobile voor iOS

Er wordt stevig doorontwikkeld aan Lightroom Mobile. De ene keer is er een update voor Android, dan is er weer een voor iOS. Deze laatste update voor iOS (op dit moment alleen voor iPhone) is behoorlijk ingrijpend. De twee belangrijkste vernieuwingen zijn de interface voor het bewerken van foto’s en de Capture Interface om foto’s mee te schieten. Die Capture Interface heeft een professionele modus waarbij je alle aspecten die horen bij het nemen van een foto kunt instellen. ISO-waarde, witbalans, de sluitertijd, dat soort mogelijkheden zijn nu ook beschikbaar in de Lightroom Mobile voor iOS (iPhone).

De interface om foto’s te bewerken is ingrijpend veranderd. In een blogpost op het Lightroom Journal lees ik dat het designteam aan allerlei fotografen gevraagd heeft hoe ze Lightroom Mobile gebruiken om hun foto’s te bewerken. Met de informatie van die fotografen is die nieuwe interface gemaakt. Of die interface handig is heb ik zelf niet kunnen proberen – ik heb geen iPhone – en wacht af tot die op Android verschijnt. In de commentaren van de blogpost over de nieuwe mogelijkheden van Lightroom Mobile voor iOS wordt weer flink gemopperd. De klachten: de nieuwe interface maakt Lightroom Mobile een stuk langzamer en bij Speed Review kun je niet meer omhoog en omlaag swipen voor Pick of Reject.

Over alle vernieuwingen kun je zoals altijd alles lezen in het Lightroom Journal. HIER over Lightroom CC (2015.8) / 6.8, HIER over Lightroom mobile 2.6 en HIER over ACR  9.8.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “December-updates van Lightroom Desktop en Lightroom Mobile for iOS”

  1. Mooi artikel met duidelijke uitleg. Bedankt Hans.
    Waar ik ook veel van geleerd heb is de online cursus over Lightroom op derooijfotografie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.