Goede voornemens: een Hackintosh bouwen en mijn Kindle jailbreaken

Misschien ben jij, net als ik, een knutselaar. Je ziet er niet tegenop om je oude harde schijf in je computer te vervangen door een ssd. Je leest iFixit met al die verschillende reparatiehandleidingen en geniet daarvan. Kortom, je vindt het lekker om aan zelf aan je apparatuur te sleutelen en die te upgraden. Zo kwam ik op de site lifehacker.com de meest populaire Hoe-doe-je-dat-tutorials en doe-het-zelf-projecten van 2016 tegen. Degenen die me het meest aanspraken waren The Always Up-to-Date Guide to Building a Hackintosh en How to Jailbreak Your Kindle.

Om maar te beginnen met die Kindle. Mijn Kindle is er een van de tweede generatie – al oud voor een Kindle – maar leest nog steeds heerlijk. De batterij gaf dit jaar steeds korter stroom, dus zette ik er – met een handleiding van iFixit en een batterij uit China – een nieuwe batterij in. Zo kon hij weer jaren mee. In de Hoe-doe-je-dat handleidingen zag ik staan dat je een Kindle ook kon Jailbreaken, hem als het ware bevrijden van de macht van wat Amazon op de Kindle had geïnstalleerd en daarmee de weg vrij te maken voor andere, nieuwe software. Waarom je de Kindle zou willen jailbreaken? Omdat je dan een betere pdf-reader kunt installeren, je krijgt betere, in ieder geval andere, screensavers. Je kunt je eigen fonts installeren. Best interessant. Dat jailbreaken is ook niet echt ingewikkeld. Je moet er de tijd voor nemen en de stappen precies volgen. Een van mijn voornemens voor komende jaar – of het een goed voornemen is weet ik niet – is het jailbreaken van mijn oude Kindle. Ik heb al jaren genoeg van de screensavers van Charlotte Brontë of Agatha Christie c.s die mijn Kindle me nu geeft.

Hackintosh

Bovenaan de meest populaire doe-het-zelf-projecten van 2016 staat een gids voor het bouwen van een Hackintosh. Wat een Hackintosh is? Dat is een gehackte versie van het macOS die je kunt draaien op hardware die niet gemaakt werd door Apple. Op een standaard pc bijvoorbeeld of op een snelle Windows laptop, maar dan zonder Windows. Zelf een Hackintosh maken, zelf een pc bouwen uit losse componenten, is de ideale manier. Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd bij lifehacker. Welk moederbord je moet aanschaffen, wat voor harde schijven, welke processor je kunt gebruiken, kortom, met flink wat hulp van lifehacker en de mensen van Hackintosh moet dat te doen zijn.

Ga ik het doen? Mijn iMac van eind 2009 kan nog nét Sierra draaien. Dat heb ik er een maand of wat geleden opgezet. Maar hij is traag. Een nieuwe i7-processor en een snelle grafische kaart in een Hackintosh zou wonderen verrichten. Of zal ik eerst nog maar een ssd in die oude iMac bouwen? Op iFixit staan daar goede handleidingen voor en de zuignappen om de glazen plaat van het beeldscherm te tillen zijn al in huis…

Ik begin volgend jaar eerst maar eens met die Kindle. Dat lijkt me het meest eenvoudig. Met de Hackintosh zien we daarna wel. Ondertussen kijk ik of er nog andere lifehacks interessant zijn. Die voor het backuppen van een Windows-computer is dat natuurlijk en ja, ik moet nog een bootable usb-drive  maken van Sierra. Kortom, no rest for the wicked…

Voor het maken van die back-ups van Windows 10 heb je lifehacker overigens niet nodig. Een duidelijk uitleg vind je ook op dit blog: HIER, HIER, HIER en HIER. Deze informatie is afkomstig uit Het Complete Boek Windows 10, dat je HIER bij de uitgever kunt bestellen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Goede voornemens: een Hackintosh bouwen en mijn Kindle jailbreaken”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.