Met de Pebble 2 kocht ik een kat in de zak…

Heb jij een smartwatch, een slim horloge? Nee? Je vindt zo’n horloge maar niks, het biedt je niets echt extra’s en als je de tijd wilt weten kijk je wel op je smartphone. Ik heb er wel een, een Pebble. Ik kocht de eerste versie via Kickstarter en de Pebble 2 ook weer via Kickstarter. En nu hebben ze zichzelf verkocht aan Fitbit en voelen veel  mensen zich bekocht. Ik ook.

Die eerste Pebble die ik via Kickstarter kocht werkte nog steeds goed. Hij begon na 3 jaar een beetje achter te lopen qua updates, dus toen er een nieuwe Kickstarter-actie kwam voor een Pebble 2 vond ik het tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige Pebble. Die Pebble 2 kostte $99,- dat vond ik mooi zat voor een smartwatch die weer drie a vier jaar mee moest. Ik kreeg die Pebble 2 een paar weken geleden uit Amerika opgestuurd en was er blij mee. Biedt de Pebble 2 meer dan mijn eerste Pebble? Hij richt zich wat meer op fitness, het ding heeft een hartslagmeter die af en toe als ik heel rustig ben toch uitslaat naar 168, maar ik hoopte dat door een softwareupdate verholpen zou worden. Dat zal niet meer gebeuren nu ze door Fitbit zijn overgenomen. Fitbit is niet geïnteresseerd in de horloges, alleen in de software van de Pebbles en in de softwareontwikkelaars van Pebble.

Garantie tot aan de deur

In een mail aan de oorspronkelijke en huidige Kickstarterbackers schrijft – naar ik aanneem – de directie van het bedrijf Pebble onder andere dat:

  • Er geen horloges meer gemaakt en verkocht worden.
  • Er op dit moment geen onmiddellijke veranderingen komen in de huidige user experience.
  • In de toekomst de functionaliteit  of de service minder kan worden.
  • De garantie voor alle horloges vervallen is.
  • One-to-one Pebble support (een-op-een?) is niet meer beschikbaar.

Het betekent dat een horloge dat ik minder dan een maand geleden kocht niet meer geüpdatet zal worden en, mocht er iets aan mankeren, dat ik geen garantie meer heb.

Ik las discussies over die garantie. De europese wetgeving zorgt er toch voor dat we die garantie hebben? Nou nee, het horloge komt uit Amerika en daar gelden andere regels. Garantie halen bij Fitbit? Dacht het niet. Die hebben alleen de key assets gekocht, de software en de softwareontwikkelaars. Het geld dat ze bij Fitbit betalen voor die assets gaat terug naar degenen die via Kickstarter een Time 2 of Core hadden besteld. Die dingen worden niet gemaakt en dus krijgen ze hun geld terug. Ik heb wel een horloge gekregen en krijg dus niets terug, ja, een kat in de zak. Het is niet voor niets dat Gizmodo opent met de kop Pebble is dead and its Customers Are Completely Screwed. Compleet verneukt dus.

Is er nog een oplossing?

Een oplossing zou zijn als de software van het Pebble OS Open Source zou worden, las ik ergens. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, Fitbit kocht die software niet om hem daarna openbaar te maken, die willen daarmee verder voor hun eigen fitness-wearables. Als je Pebble kapot gaat, dan is ie kapot. Problemen met de software zullen door Fitbit niet worden opgelost en misschien werkt die software ook niet meer bij een volgende update van iOS of Android. Wat er nog van het bedrijf Pebble over is zal wel failliet verklaard worden, daar hoef je meer bij aan te kloppen.

Het is een nieuwe slag voor de markt van smartwatches, maar – zoals Gizmodo schrijft – ook voor die van crowdfunding. Ze schrijven: Als Pebble, een van de grootste successen van Kickstarter, zo spectaculair kan falen, waarom zou je dan nog een veel kleiner initiatief vertrouwen? En zo is het. De afgelopen jaren heb ik verschillende Kickstarterprojecten gesteund. Wat ik ervan geleerd heb is dat de beloofde levertijd zelden tot nooit gehaald wordt en dat je soms gewoon niets krijgt, omdat het project mislukt is. Geld weg, jammer. Voorlopig kijk ik maar even niet bij Kickstarter en aanverwante crowdfunding-sites. Ik wacht eerst maar eens op het USB-C Marble Dock, dat al lang aan mijn XPS 15 had moeten hangen.

‘Love’ van Team Pebble, met dit beeld beëindigen ze hun mededeling dat ze er mee ophouden. Wie van dit team staat straks op straat? Wie gaat er bij Fitbit werken? En hun ‘love’ heb ik niet nodig. Oh er staat nog een citaat van Mark Twain bij (ze zijn niet van de straat): “Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor, catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” –Mark Twain. Doei.

Een gedachte over “Met de Pebble 2 kocht ik een kat in de zak…”

  1. Het kan nog erger: jij hebt je tweede Pebble in ieder geval binnen! Ik had via Kickstarter mijn derde (een Time 2 Steel) in de pijplijn zitten ,maar die gaat er nu dus niet komen. En het geld terug? Dat gebeurt pas “from March 2017”. Diep teleurgesteld is een milde omschrijving van mijn gemoedstoestand…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.