Lightroom Mobile: handiger dan je denkt…

lr-mobile-omslag-kelbyEen heel boek over Lightroom Mobile? Is dat niet een beetje overdreven? Als je Lightroom op de desktop een beetje beheerst, dan is Lightroom Mobile toch een eitje?
Zoiets dacht ik in ieder geval toen ik Het Lightroom Mobile-boek van Scott Kelby ging lezen. Toen ik het boek van voor tot achter had doorgewerkt, was ik verbaasd wat ik er allemaal van had opgestoken en hoe leuk dat Lightroom Mobile eigenlijk is.


Toen Lightroom Mobile op iOS en Android beschikbaar kwam probeerde ik het een tijdje uit, maar eigenlijk vond ik het niet echt veel toevoegen aan mijn workflow. Lightroom Mobile was langzaam in het synchroniseren van de foto’s met Lightroom Desktop, het verstopte de foto’s op mijn desktop op vreemde plekken. Eerlijk gezegd vond ik het onhandig en als ik foto’s op mijn mobieltje wilde bewerken en delen koos ik daar andere apps voor.

Speed review

Nu ik het boek van Scott Kelby heb gelezen kijk ik met andere ogen naar Lightroom Mobile. Een paar voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld met wat handige veegbewegingen en tikken met je vingers snel foto’s voorzien van vlaggen en sterren, die je natuurlijk daarna in Lightroom Desktop terugvindt. Zo kun je heel snel door een serie foto’s heenswipen om daar de beste foto’s uit te selecteren. Speed review heet dat en ik had  geen idee dat dat bestond.

De manier om de bewerking van een foto op andere foto’s toe te passen vond ik ook erg handig. Door te tikken op de bewerkte foto, te vegen naar een andere foto en nog een keer te tikken, pas je dezelfde bewerking van de eerste foto toe op die andere foto.

Een fotosessie delen

Het hoofdstuk over het direct delen van een fotosessie met een klant die in je fotostudio op een iPad of Android-tablet de foto’s speed reviewt vond ik een openbaring. Je klant hoeft niet perse in de studio te zijn, want – ook erg handig – hij kan via Lightroom Web  meekijken en de foto’s in de volgorde zetten die hij of zij het mooist vindt en ze ook van een waardering voorzien.

Het boek van Kelby behandelt de iOS- en de Android-versies van Lightroom Mobile die, bij het schrijven het boek, nog voor een deel van elkaar verschilden. Inmiddels zijn de versies gelijkgetrokken en kun je dus met Lightroom Mobile op Android hetzelfde als met Lightroom Mobile op iOS. Inmiddels kun je ook op iOS en met de laatste iPhones in Raw schieten, iets dat nog niet mogelijk was toen Kelby het boek schreef.

Heb je nog nooit naar Lightroom Mobile gekeken, dan leer je in dit boek alles wat je erover moet weten. Had je Lightroom Mobile al eerder gebruikt, maar het afgedaan als niet handig, dan opent dit boek misschien je ogen. Ik ga in ieder geval eens kijken of ik het in mijn Lightroom-workflow kan inpassen.

Andere tips uit het Lightroom Mobile-boek van Scott Kelby kun je HIER, HIER en HIER vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.