Minder functionaliteit in update van Windows Photos

Een van de populaire blogposts op dit Computer Creatief-blog is die waarin het bewerken van foto’s met Windows Photos wordt behandeld. De informatie in deze blogpost is ineens achterhaald nu Microsoft de applicatie heeft aangepast en allerlei handige manieren van bewerken eruit heeft gesloopt. Met een nieuwe interface, die behoorlijk vereenvoudigd is, is de applicatie er niet op vooruit maar op achteruit gegaan.

Bij een update van een applicatie verwacht je vernieuwingen, verbeteringen, opgeloste bugs. Voor de verandering heeft Microsoft bij de update van hun Photos applicatie het omgekeerde gedaan: functionaliteit verwijderen. Kon je tot nu toe helderheid en contrast of de schaduwen in een foto los van elkaar aanpassen, nu is dat allemaal verdwenen. In de plaats van dit soort standaard aanpassingen is er bij Enhance een set filters gekomen, met daarnaast bij het onderdeel Adjust een paar eenvoudige mogelijkheden om je foto aan te passen: Light, Colour, Warmth, Clarity en Vignette. Bij Light kon je in de vorige versie kiezen uit allerlei mogelijkheden, nu is er slechts één schuifregelaar die je naar links of rechts kunt schuiven.

Filters om je foto mee te verbeteren...
Filters om je foto mee te verbeteren…

Een update om te haten

Ik hoopte in de voorkeuren een knopje te vinden waarmee je de oude functionaliteit kon terugzetten, maar niets. Die mogelijkheden zijn gewoon verdwenen. Eruit gehaald. Ik vond een artikel op de site van Windowsreport, waarin wordt gesteld dat gebruikers die nieuwe Windows 10 Photos App haten. Is er dan niet leuks aan die nieuwe versie? Mwah.

Je kunt nu met Windows Ink op je foto’s tekenen. Nou fijn, maar daar zat ik niet op te wachten. Filters, ook zoiets. Filters zijn ervoor om snel even een effect op je foto los te laten. Bij Windows Photos met filters met namen als Sauna, Neo, Denim of Slate weet je eigenlijk: het is niks. Gebruik ze, als je ze mooi vindt, maar het is zoals iemand in de commentaren bij een ander online-artikel over deze update schrijft: In plaats van een makkelijke manier om bij een trouwfoto een soft focus spot te kunnen maken, kan ik met dikke paarse inkt over hun gezichten heen schrijven.

Ik weet niet wie Microsoft met deze update blij wilde maken, voor een groot deel van de gebruikers die inmiddels waren gewend aan de mogelijkheden van de applicatie en die waren gaan waarderen, is dit een enorme achteruitgang. Het akelige is ook: je kunt niet terug, dit is zo’n update die als je hem hebt niet meer terug te draaien is. Een alternatief voor de Photos app heb ik nog niet gevonden.

Misschien heb jij een alternatief gevonden? Laat het dan weten in de commentaren bij deze blogpost.

3 gedachten over “Minder functionaliteit in update van Windows Photos”

  1. Inderdaad, bovenstaande heb ik inmiddels ook ondervonden. Helemaal niet leuk!! Ik wilde een foto die ik met een filter aangepast had en (stom) opgeslagen heb en (ook helaas, stom) geen kopie van het origineel gemaakt, terugzetten naar het origineel. Zoeken, zoeken, proberen, het haalde niets uit. Nu dit artikel gevonden, het is nu duidelijk waarom….

  2. eigenlijk ook behoorlijk geïrriteerd dat binnen de Foto’s app van Windows 10 veel van die makkelijke toepassingen verdwenen en niet meer mogelijk zijn; de benamingen in de nieuwe versie zijn verwarrend en weinig doordacht. (wat is verschil tussen ‘aanpassen’ en ‘verbeteren’, ‘helderheid’ bedoeld eigenlijk te zijn ‘contrast’, verzadiging beïnvloeden is niet meer vinden, evenals schaduw oplichten, lokaal kleur versterken etc. etc.heel jammer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.