Hoewel Android 9 – ook wel bekend als Pie – alweer een dikke twee maanden geleden is uitgerold, is het nog nauwelijks geïnstalleerd. Ook voorganger Android 8 draait op nog maar net iets meer dan 19% van de toestellen.
Wederom is de enorme fragmentatie te zien op Android-toestellen. Twee maanden na de introductie van Android 9 is het op slechts een marginaal aantal toestellen te vinden. Sterker nog: het antieke Android Gingerbread en IceCream draait met een aandeel van 0,3% op meer apparaten. Dat alles lezen we in dit bericht van Computer Idee, dat zich weer baseert op deze pagina. Het toch ook alweer op leeftijd komende Android 5, 6 en 7 vormen het leeuwendeel van in gebruik zijnde versies. Een slechte zaak, zeker als je bedenkt dat de meeste fabrikanten nauwelijks tot geen patches voor welke versie dan ook uitbrengen. De gevolgen laten zich raden: bekende lekken worden actief uitgebuit, terwijl bugs en andere tekortkomingen sluimerend aanwezig blijven. Hoe anders is dat in geval van iOS, dat in 10 dagen al op 20,7% van de apparaten was geïnstalleerd. En dat wordt nog als relatief weinig beschouwd!
Updatemoe?
Daar waar bij Android de schuld grotendeels bij fabrikanten te leggen is als het gaat om het uitrollen van updates, is de ’trage’ start van iOS waarschijnlijk aan andere factoren te wijten. Ten eerste is er – ook vanuit Apple – gecommuniceerd dat iOS 12 vooral verbeteringen onder de motorkap bevat. Optimalisaties, bugfixes, betere beveiliging. Voor velen klinkt dat blijkbaar toch minder sexy dan nieuwe features. Die redenering kunnen we het best samenvatten als ‘een beetje dom’. Want een besturingssysteem moet je nooit beoordelen op de toeters en bellen, maar op prestaties en veiligheid. Het is een service voor andere software. En die software, die zorgt voor de gewenste features. Het ruwweg implementeren van – langzamerhand behoorlijk slaapverwekkende – nieuwe features in bijvoorbeeld Windows 10 zorgt bij veel gebruikers daarvan tot een updatemoeheid van jewelste. Updates uitstellen is daar inmiddels – in dit geval wél terecht – een tak van sport geworden.
Veiligheid
In het geval van mobiele apparaten raden we je toch aan om de aangeboden updates wél te installeren. Ten eerste is de uitrolfrequentie vele malen lager dan wat je tegenkomt bij Windows 10. Bovendien bevatten updates (en de enkele jaarlijkse upgrade) echt bruikbare verbeteringen. Je smartphone draag je de hele dag bij je, dus een veilig en stabiel besturingssysteem daarop is geen overbodige luxe. Zit je ‘vast’ aan een oude versie van Android, dan is het verstandig om een virusscanner te installeren. Kies er bij voorkeur eentje van een bekende naam en ga voor de betaalde versie. Meestal krijg je alleen bij die laatstgenoemde variant real-time bescherming. Apps en data worden dan continu bij gebruik gecontroleerd op virussen en malware wat bijvoorbeeld kan voorkomen dat apps stiekem gegevens doorsluizen naar hun maker of meer kwaad aanrichten.
iOS
Voor iOS is het zinloos om een scanner te installeren. De ‘scanners’ die je in de App Store vindt zijn alleen maar dashboards voor desktop-scanners. Apple staat namelijk geen virusscanners toe in hun softwarewinkel. Terecht overigens, want elke app draait in een volledig afgeschermde zandbak. Zelfs als er malware zou binnenglippen in een app uit de streng gecontroleerde appstore, kan er zodoende nog geen kwaad aangericht worden. Wel is het aanbevelenswaardig om – als je dat nog niet gedaan had naar – iOS 12 te upgraden. Ook als je een ouder toestel hebt; de ervaring leert inmiddels dat dit door de upgrade een flink stuk sneller wordt. Voor Androidgebruikers geldt dat ze veelal geen keuze hebben. Behalve maar wéér gaan sparen voor een nieuwe telefoon. Dat is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Wat het allemaal extra triest maakt is dat de wat meer recent verschenen Android-telefoons uit de middenklasse en hoger technisch gezien de nieuwste versie van Android moeiteloos aan zouden kunnen. Tja.
Meer leren over wat je zoal kunt doen met Android? Lees dan het boek Ontdek de Android Phone (6e editie), Voor Android Nougat en Oreo door Joris de Sutter eens!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.