Apple iPadOS 16

Apple iPadOS 16 vertraagd

Apple iPadOS 16 wordt later uitgerold dan gepland, zoals het er nu naar uitziet. De nieuw beloofde feature Stage Manager werkt volgens velen niet echt prettig.

Stage Manager is de nieuw beoogde manier om multitasken met – jawel – ‘echte’ vensters te realiseren. Het onderdeel moet iPad’s vanaf het komende Apple iPadOS 16 nog weer meer bruikbaar maken als laptopvervanger. Alleen levert precies dit onderdeel nogal wat commentaar op van testers. Ten eerste is er het probleem dat de feature alléén werkt op iPad’s voorzien van een M1 SoC. En aan die eis voldoen nu alleen de meest recente Pro’s en de Air van dit jaar. Apple zegt dat ze niet anders kunnen, omdat de niet M1-iPad’s te traag opslaggeheugen hebben (dat wordt gebruikt als swapgeheugen door Stage Manager) én te weinig RAM. Het probleem zal ‘m echter vooral in het eerste euvel zitten, want dat bepaalt de mate van ‘soepelheid’ waarmee multitasken mogelijk is.

Apple iPadOS 16
Apple kondigt iPadOS 16 – met Stage Manager – al uitgebreid aan op de eigen site (https://www.apple.com/nl/ipados/ipados-16-preview/). Maar of het er straks écht allemaal zo uit gaat zien? Dat is koffiedik kijken.

Veel problemen

Ook zijn er veel klachten over hoe Stage Manager precies functioneert, met name de gebruikersinterface wordt als verwarrend ervaren. Verder zitten er nog flink wat serieuze bugs in. Verschillende testers melden bovendien problemen met gebruik (en afkoppelen) van externe monitoren. Ook FaceTime in combinatie met een extern scherm levert naar het schijnt vervelende problemen op. Al met al lijkt het erop dat Stage Manager verre van klaar is om in de grote boze buitenwereld te worden losgelaten. Blijkbaar ziet Apple dat ook en spreekt het nu van een release ‘ergens in oktober’. iOS 16 verschijnt wel op tijd, in september.

De oude vraag: jaarlijkse updates zinvol?

Natuurlijk: een gemiddelde gebruiker zal het worst wezen of die nieuwe versie van iPadOS een maand of zelfs nog later verschijnt. Sterker nog: achter de schermen zou het Apple zelfs wel goed uit kunnen komen want naar het schijnt wordt er druk gewerkt aan een iPad Pro met M2 SoC. Kan die meteen uitgeleverd worden met alle bling-bling die daarbij past. Het levert wel een andere vraag op die door steeds meer testers én reguliere gebruikers gesteld wordt (en die wij al veel vaker gesteld hebben): is het zinvol en verstandig om élk jaar weer een OS-upgrade uit te brengen? Vaak zijn de verschillen in functionaliteit minimaal (Stage Manager is een grote feature, maar eentje die niet de werking van apps direct beïnvloedt natuurlijk. Zeker niet voor bezitters van ‘oudere’ iPad’s die weinig verschil tussen iPadOS 15 en 16 zullen merken.

Tik-tok-cadans?

Het risico van een door een bedrijf zichzelf opgelegde ‘upgrade-cadans’ is, dat er door de enorme druk fouten in een product ontstaan. En dat is precies wat nu bij iPadOS 16 lijkt te gebeuren. Allemaal geen drama – het betreft gelukkig ‘slechts’ software en is dus kneedbaar, maar betekent in sommige kringen wel een vorm van gezichtsverlies. In principe nergens voor nodig, sommige suggeren al een tik-tok-upgradecyclus. Ofwel: het ene jaar een grote(re) upgrade en het jaar daarop vooral fijnafstellingen. Onder de streep zijn het immers de apps die de functionaliteit van een computer, tablet of smartphone bepalen. Het OS is een bedienend platform.

Wachten

Nu geldt wel dat appmakers óók telkens rekening moeten houden met grote OS-wijzigingen. Om bijvoorbeeld optimaal in een venster te draaien zal voorzien moeten worden in schaalbaarheid van de inhoud daarvan. En dus zijn appmakers momenteel niet blij. Hun software wordt veelal simultaan voor zowel iOS als iPadOS uitgebracht, wat betekent dat je vooralsnog even geen grote updates van je geliefde apps hoeft te verwachten. Die zullen pas verschijnen na de uitrol van iPadOS 16. Voor de niet-Stage Manager-capabele iPad’s zou het niet uitmaken natuurlijk, maar Apple wil nou eenmaal dat apps universeel inzetbaar zijn. En dus óók Stage Manager-compatibel worden.

Dan toch nog zonder Stage Manager…?

Nou ja, de tijd zal leren wanneer iPadOS 16 uit gaat komen. Mogelijk zal dat in eerste instantie zelfs zónder Stage Manager zijn als de problemen te groot blijken om nu nog op te lossen. Die route zal niet voor het eerst bewandeld worden door Apple. In eerdere versies van iOS en/of iPadOS werden ook eerder beloofde features pas later toegevoegd. Soms zelfs meer dan een half jaar na verschijning van een bepaalde OS-versie. Nu maar hopen dat Apple iPadOS (en liefst ook iOS) 15 nog een flinke tijd blijft ondersteunen. Je hoeft dan niet al te snel over te stappen, want na het horen van al deze ‘spannende’ verhalen lijkt ons een poosje de kat uit de boom kijken alvorens de sprong te wagen geen overbodige luxe. Wachten tot iPadOS 16.1 zal sowieso eerder een kwestie van weken dan maanden zijn.

Ontdek iPadOS 15

Het uitstel van iPadOS 16 betekent in ieder geval dat je voorlopig nog even vooruit kan met het boek Ontdek iPadOS 15 van Henny Temmink, altijd prettig!

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.