Als je al heel lang gebruikmaakt van computers, wifi, internetten, slimme telefoons en alles wat daar bij hoort, ben je je niet bewust dat dat soort dingen voor een digibeet, onbegrijpelijk en misschien zelfs angstaanjagend kunnen zijn. Op de tv horen ze over oplichting op internet, geplunderde bankrekeningen, onbegrijpelijk termen als ‘phishing’ en dan wordt gedacht: dit is niets meer voor mij. Voor deze doelgroep schreven Matthijs Akkenaar en Kasper Boon het boek DIGITAAL WEERBAAR! In dit boek wordt een ‘digibeet’ stap voor stap bijgepraat over het gebruik van tablets, smartphone, computers en het gebruik van internet. Maak een digibeet digitaal weerbaar…
Waar moet je als digibeet beginnen?
Wat is wiefie? Wat is een internet service provider? Hoe kies je zo’n bedrijf dat je op dat internet kan aansluiten? Waarom kost videobellen helemaal niets? Hoe kies je zo’n slimme telefoon uit de tientallen aanbiedingen die er zijn? Vodafone? Ziggo? KPN? T-Mobile? Tele2? Wie moet je hebben? Wat is een DigiD? Met dit soort vragen kan ik nog wel even doorgaan. Als je helemaal niets weet van de digitale wereld, waar moet je dan beginnen? Bijvoorbeeld met dit boek DIGITAAL WEERBAAR! Daarin leggen beide auteurs uit hoe deze moderne wereld in elkaar zit. Ze vertellen wat internet precies is. Je krijgt wat geschiedenis over computers, hulp bij het uitkiezen van een tablet, telefoon of computer en dan moet je er mee aan de gang.
Enge dingen op internet
Maar ook bij die stappen helpen Matthijs en Kasper je. Hoe verbind je je apparaat met internet? Ze schijven over het belang van goede wachtwoorden en het gevaar van openbare WiFI-punten. WiFi is dan al geen onbekend begrip meer voor je. In het hoofdstuk Digitale veiligheid in de dagelijkse praktijk leggen ze phishing uit, de spookfacturen die je kunt krijgen en vooral niet moet betalen. In het hoofdstuk daarna gaan ze verder over Identiteitsfraude, Babbeltrucs en nog veel meer ‘engs’ wat je op internet kunt tegenkomen. Als je weet waar je op moet letten hoef je er ook niet meer bang van te zijn.
Koop dat boek voor die digibeet
De doelgroep – ouderen die nog steeds aarzelen om digitaal te gaan – leest deze bespreking van het boek natuurlijk niet. Die zitten niet online. Maar jij wel, zoon, dochter, kleinkind, kennis of vriend van zo’n digibeet. Koop dit boek voor ze en laat het ze lezen. Help ze vervolgens met het kiezen van een internet service provider en het kopen van een apparaat. Op die manier bestrijd je eenzaamheid, zorg je voor digitale contacten en zorg je er voor dat ze de digitale informatie van de overheid kunnen bekijken. Als ze eenmaal gewend zijn kunnen ze digitaal gaan bankieren, heel handig in een tijd waar de bankkantoren schaarser en schaarser zijn. En houd verder een oogje in het zeil, tenslotte zitten die internetcriminelen ook niet stil. Maak een digibeet digitaal weerbaar met dit boek!
We spraken eerder met Kasper Boon over dit onderwerp.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Goede en vooral belangrijke bijdrage. Het voorstel om dit boek cadeau te doen aan je ouders, echtgenoot of digibete vrienden is belangrijk én het resultaat is ook handig. Ik stel de uitgever voor om dit boek te verkopen in ”eén pakket met 2 identieke boeken voor de prijs van 150%”. Dan kun je het eigen boek gebruiken bij de uitleg of bij telefonische vragen van de vriend waar je het boek aan geschonken hebt. Onder die condities bijgaand de opdracht!