Black friday geiligheid

Die hele Black Friday is natuurlijk alleen maar bedoeld om je kooplust op te wekken. De emailbox stroomt vol met aanbiedingen voor allerlei lekkers en leuks. Deze keer geen Russische bruiden maar lust voor elektronica, voor kleren, voor fotografiespullen. Zo zag ik in de Black Friday-mail van Kamera Express de Mitakon 35mm f/0.95-lens voor Fuji-X-mount afgeprijsd van 799 euro naar 349 euro! Dat leek me wel wat…

Ik had al eerder een bespreking over deze lens gelezen. De lens was mooi, lichtsterk, vooral die prachtige vage, onscherpe achtergronden… Bestellen maar? Waarom was ie ineens zo goedkoop? Wat was het addertje onder het gras? Online zocht ik naar meer besprekingen van die lens. In het algemeen waren de fotografen die deze lens hadden aangeschaft heel enthousiast. Dit is de lens die ik altijd op mijn Fuji laat zitten, wonderschone bokeh enzovoort, enzovoort. Ik begon steeds meer voor deze lens te voelen.

Mark I en II

Black Friday
De Mitakon’s Mark I en II…

De prijs waar de lens volgens Kamera Express oorspronkelijk voor werd aangeboden – 799 euro – kwam me nogal hoog voor. Ik dacht dat de maximale prijs waar ik hem ooit voor had gezien 699 euro was. Ik besloot online verder te zoeken. Mitakon 35mm Fuji. Er bleken twee verschillende versies van deze Mitakon te bestaan: de Mark I en de Mark II. De eerste woog meer dan 680 gram, de tweede 460 gram. Er moesten nog meer verschillen zijn. En ja, die Mark II was 30% scherper en had minder last van chromatische aberratie. De lens die in de aanbieding was, was de Mark I. Niet dat dat er bij stond. Dit moest een restpartij zijn van die oorspronkelijke lens. De besprekingen die ik had gelezen waren allemaal van de Mark II-versie. Mijn koopgeilheid verdween op slag.

Sprookjes bestaan niet, koopgeilheid wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.