Microsoft bekent de Windows 10 Pro upgrade-bug

Microsoft bekent ‘upgrade bug’

Microsoft bekent een bug ná de update van vorige week die zakelijke Windows 10-gebruikers ongewenst opzadelt met de herfstupgrade.

Wat we al vermoedden is nu – zij het nagenoeg ongemerkt – bevestigd door Microsoft zelf. Toen vorige week dinsdag de maandelijkse updates werden uitgerold merkten zakelijke gebruikers tot hun ergernis en woede een bijzonder bijverschijnsel na installeren van de reguliere update met nummer KB4048954. Dit is een patch voor de ‘voorgaande’ versie van Windows, ofwel de oorspronkelijke Creators Edition. Veel zakelijke Windows 10 Pro-gebruikers kiezen er namelijk voor om nog niet over te stappen op de herfst Creators Update zoals vorige maand uitgerold. Simpelweg om niet als proefkonijn te hoeven fungeren voor nog sluimerende problemen in de nieuwe release.

Hoe dan ook, na installeren van KB4048954 vorige week begon bij die groep Windows 10 Pro gebruikers tot hun verbijstering – ondanks keuze voor de Current Branch for business die dit dus tegen had moeten houden – tóch een upgrade naar de nieuwste herfsteditie. Niet alleen een schending van de gebruikersinstellingen, maar ook een tijdvreter van jewelste.

Bug

Inmiddels heeft Microsoft zelf toegegeven dat er een ‘probleem’ is met KB4048954. Als u op deze pagina helemaal naar beneden scrollt ziet u daar een klein tekstblokje waar doodleuk gemeld wordt dat het upgraden naar de herfsteditie een van de bijwerkingen van de patchronde is. En dat er aan patch gewerkt wordt om het probleem mee op te lossen. Weinig zinvol vrezen we, want bij veel gebruikers is het kwaad natuurlijk al geschied. Bij ons leidde het tot een lange nacht aan terugzetten van images op getroffen systemen. En vervolgens heel snel het aantal dagen dat we uitstel van ‘onderdelenupdates’ wilden op – voorlopig – 180 te zetten. Dat lijkt vooralsnog afdoende om de ongewenste upgrade tegen te houden.

Vaag

Het is opvallend dat de informatie betreffende de upgrade-bug vooralsnog alleen op de Amerikaanse site van Microsoft vermeld wordt. Ook zal het wel nooit duidelijk worden of hier sprake is van een fout (zeg maar blunder) of toch weer een marketingtruc om zoveel mogelijk mensen te ‘helpen’ aan de nieuwste versie van Windows. We hebben Microsoft Nederland daar vorige week enkele vragen over gesteld, maar daar is nooit een antwoord op gekomen. Het lijkt de nieuwe tactiek van de softwaregigant: zwijgen doet vergeten lijkt men daar te denken. Ook een modus operandi, maar wel een tamelijk aparte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.