Dit mag natuurlijk nóóit gebeuren tijdens een updateronde van Windows

Ongewenste herfstupgrade voor zakelijke gebruikers

Windows 10-gebruikers die op de zogeheten Current Branch for Business draaien qua updates kregen gisteren een vervelende verrassing. De herfstupgrade werd namelijk naar hen gepusht.

We spreken helaas uit eigen ervaring en het heeft een nacht gekost om alle problemen op te lossen. Ondanks het feit dat we hier heel bewust voor de Current Branch for Business hebben gekozen om vroege bugs uit Windows 10 upgrades te voorkomen ging dat gisteren gruwelijk mis. Of het een fout van Microsoft was of een bewuste actie weten we niet. Feit is dat op één systeem eerst de maandelijkse updates werden uitgevoerd. Na een herstart begin vervolgens ongewenst tot onze verbijstering de download en installatie van de upgrade richting herfst-editie. Normaal gesproken zitten er enkele maanden tussen dergelijke onderdelenupdates als het gaat om gewone en zakelijke gebruikers. Tegelijkertijd begint een andere pc de maandelijkse update én de herfstupgrade gelijktijdig te installeren wat tot een totale chaos en een niet meer afsluitend systeem leidde. Inmiddels duiken meer klachten op over deze brakke actie van Microsoft.

Herstellen

Na lang puzzelen, zoeken en proberen bleek er een oplossing. Het terugzetten van een eerder – voor de maandelijkse patchronde – gemaakte image vormde de basis. Na terugzetten en inloggen klikten we direct op Instellingen, Bijwerken en beveiliging en Geavanceerde opties. Vervolgens daar 180 dagen ingesteld voor het uitstellen van onderdelenupdates inclusief een driedubbele check of daadwerkelijk de Current Branch for Business was geselecteerd. Nu werd alléén de maandelijkse update – een hele grote trouwens – geïnstalleerd. Het is te hopen dat Microsoft déze instelling wel respecteert. Zo niet, dan zou dat ronduit schandalig zijn. De gang van zaken geeft eens te meer aan dat het huidige updatemodel van de softwaregigant op z’n minst flink wat haken en ogen kent. Het gaat simpelweg te vaak mis bij een significante groep gebruikers.

Vermoeiend

Het probleem van gisteren had sowieso nooit en te nimmer op mogen treden onder geen enkele omstandigheid. Kiezen voor een bepaalde updatesnelheid hoort Microsoft simpelweg te respecteren. Doen ze dat niet (meer), dan zal er uiteindelijk een revolte ontstaan onder gebruikers. Het nare is verder dat heel veel wat minder tech-savvy eenpitters en zelfstandigen in eerste instantie niet eens doorhebben dat de grote herfst-upgrade wordt geïnstalleerd in plaats van een reguliere update. Zéker niet als een en ander ook nog eens door elkaar loopt. Bij sommige kleinere bedrijven werden ongewenst heel wat computers van de upgrade voorzien en dat ging lang niet altijd goed. Wij worden er een beetje moe van, zeker toen de klok op kwart voor zes in de ochtend stond. De updateprocedure zelf begon rond 19.00 uur de vorige dag. Triest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.