Bob Timroff: ‘Ik houd van de de Mac omdat ik er alles op kan doen’

Bob Timroff schreef het boek van de maand november Ontdek macOS Sierra. Het is niet zijn eerste boek. Hij schreef in de loop der jaren meer dan twintig boeken. Zijn eerste boek was ThatSLife: Een praktische gids voor Second Life, zijn eerste boek over de Macintosh behandelde Leopard en Snow Leopard. Naast boeken voor Van Duuren Media schrijft hij artikelen over macOS, internet, 3D en 3D-printen voor onder andere Publish Magazine.
We gingen naar de Haagse Wiener Konditorei voor een interview met hem en vroegen hem naar zijn achtergrond en opleiding, over zijn voorliefde voor Apple en de Macintosh. Het tweede deel over alle vernieuwingen in macOS Sierra kun je HIER vinden.
Bob Timroff heeft een opleiding als cultureel werker, maar met die opleiding heeft hij eigenlijk weinig  gedaan. Hij was meer geïnteresseerd in het maken van muziek in bandjes:
Bob Timroff: ‘Ik kwam in aanraking met gasten die in bandjes speelden, Ik had meer oog voor muziek, dan voor dat werken in een jongerencentrum. Dat cultureel werk was wel tof, maar ik was erg jong en had geen overwicht in zo’n jongerencentrum. Ik hield ook niet erg van de vergadercultuur die er heerste en dus ging ik lekker muziek maken. Ik fotografeerde, maakte schilderijen en probeerde op de Koninklijke Academie te komen. Het was daar erg gericht op typografie. Ik had mooi werk, maar er zat te weinig typografisch werk tussen en werd niet aangenomen. Ik werd wél aangenomen op de Vrije Academie en daar heb ik zeefdrukken gedaan. Toen kwam er een bandje op mijn pad – Bad Bob – waarmee we elke week speelden. We wonnen bij Grote Prijs van Nederland de tweede prijs. Bad Bob! Ranzige rock en roll waaronder jazzy winden waaien. Moeilijke muziek. Of mensen haatten de muziek of ze vonden het helemaal te gek.’

Bob Timroff in de Wiener Konditorei in Den Haag.
Bob Timroff in de Wiener Konditorei in Den Haag.

Wat was je eerste computer?
BT: ‘Eigenlijk wilde ik eerst een Atari ST kopen. Ik had ergens zo’n apparaat zien staan op een demodag. Ik was er niet van weg te slaan. Ik moest ook zo’n ding hebben. Met een vriend van me ging ik kijken bij een grafisch ontwerper die ook zo’n Atari had. Maar die had ie helemaal niet: hij had een Commodore Amiga. Dat ding was honderd keer beter! Hij maakte er prachtige animaties mee. Ik wilde ook zo’n apparaat hebben. Ik heb mijn zilvervlootrekening geplunderd om 5000 gulden bij elkaar te krijgen voor die Amiga. Uiteindelijk ben ik voor Commodore op beurzen demo’s gaan geven en ging ik er ook bij een bedrijf dat KunstCAD heette cursussen over die Amiga en de software geven.’

En je eerste Mac?
BT: ‘Een vriend van mij had een programmaatje voor de Amiga dat een Macintosh Plus emuleerde. Ik vond die Mac te gek. Die was heel strak, heel anders dan die Amiga. Zo’n Mac was voor mij in die tijd veel te duur, totdat Apple met de Mac Performa’s kwamen. Toen heb ik geld bij elkaar gescharreld en een Performa gekocht. Ik kon ineens Photoshop draaien en ben ik me daar op gaan storten. Eigenlijk ben ik autodidact. Alles wat ik tegenkwam ben ik gaan doen. Uiteindelijk kocht ik een Quadra, de racekak onder de Mac’s in die tijd. Daar heb ik DTP op geleerd en allerlei opdrachten mee gedaan. Ik ben nooit meer met de Mac gestopt.’

Wat was je eerste boek over Mac OS X?
BT: ‘Ik had voor Van Duuren een boek gemaakt over Second Life en wilde daarna een boek maken over Web-TV, iets wat je nu Vloggen zou noemen. Dat boek kwam er, maar Bob van Duuren was meer geïnteresseerd in een boek over het besturingssysteem van de Mac. Dat was toen Leopard.’

Vertel eens voor je liefde voor de Mac!
BT: ‘Ik houd van de de Mac omdat ik er alles op kan doen. Ik heb natuurlijk die Amiga gehad, daar kon ik al veel op doen, maar dat was toch wel een beetje knutselen. Dat werkte niet, dit moest je weer opnieuw installeren… De Mac is gewoon stabiel, die crasht nooit. Je kunt er foto’s op bewerken, er muziek op maken, 3D modelleren, internet shit enzo op gebruiken en maken. Je kunt er eigenlijk alles op doen, zonder dat je er ook maar één applicatie voor hoeft te kopen. Met macOS en de applicaties die je erbij krijgt ben je in business. En dankzij iCloud, met je iOS-apparaten erbij.

‘Ik voel me net als vroeger nog steeds een evangelist, dat ik het nu wéér moet uitleggen aan die gekke Android-gebruikers’

Ik voel me net als vroeger nog steeds een evangelist, dat ik het nu wéér moet uitleggen aan die gekke Android-gebruikers. Die beginnen over geld en duur. Die hele infrastructuur die Apple heeft gecreëerd met macOS, iOS en iCloud; je moet eens weten wat voor productiviteitsgemak dat voor mij betekent.’

Heb je nooit een Windows-machine gehad?
BT: ‘Jawel, en dat was heel erg. Ik had er zelf een in elkaar gezet, met de beste onderdelen die je bij elkaar kon krijgen. Met goede audio, snelle harde schijven enzovoort. Bij elkaar was ik 5000 gulden kwijt voor die pc en dat ding heeft nooit echt gewerkt. Ik heb ervan geleerd hoe ik er telkens maar weer Windows 95 op moest installeren. Ik kende het serienummer na al die installaties uit mijn hoofd, dat kon ik blind intikken. Na elke installatie werkte het weer even. Ik wil graag dat het wat is, Windows, maar het is nooit wat. Het is altijd naar.’

Bob Timroff in de Apple Store in Den Haag.
Bob Timroff in de Apple Store in Den Haag.

We discussiëren wat over mijn gedeeltelijke overstap naar Windows en mijn voorliefde voor Android. Ik zeg dat ik een betaalbare ‘state of the art machine’ wilde hebben, waar ik me niet blauw aan betaal en dat werd de Dell XPS 15. Bob zegt daarop: ‘Ja, je wilt een snelle machine waar je virussen op wilt krijgen! Vroeger werd je vanzelf een evangelist voor de Mac. Mensen zeiden zulke domme dingen over de Mac, en dan wilde je ze dan toch overtuigen.’

Dan zeiden de mensen: Apple is duur…
BT: ‘Dat is wel waar.’

Ga jij bijvoorbeeld een nieuwe MacBook kopen?
BT: ‘Nee, echt niet… Er is ook iets raars aan die MacBook. Het is raar dat er alleen die MacBook Pro is, die de Touch Bar biedt. Het is helemaal niets voor Apple om dat zo te doen. Dit is niet echt stimulerend voor ontwikkelaars om er wat mee te gaan maken.’

Apple moet toetsenborden maken met die Touch Bar, die ik aan mijn oude iMac kan hangen zodat ook mensen met een oudere Mac er gebruik van kunnen maken.
BT: ‘Ik begrijp niet dat er geen app is gemaakt voor mijn iPhone of iPad waarmee ik hetzelfde kan doen. En waarom is die trackpad op de nieuwe Macbook niet gebruikt als extra scherm? Anyway. Ik kom even terug op de domme dingen die er over Apple werden gezegd. Dat er bijvoorbeeld geen software voor de Mac was. Echt onzin. Alle goede software was afkomstig van de Mac. Ik zei dan wel altijd dat er méér software was voor Windows, maar dat was dan k*tsoftware. Allemaal puin waar je doorheen moet om eens een keer een pareltje te ontdekken.

‘Bij Apple met haar richtlijnen was de interface altijd consistent, zeker de software die Apple zelf maakte.’

Bij Apple met haar richtlijnen was de interface altijd consistent, zeker de software die Apple zelf maakte. Het verhaal dat een Mac zoveel geld kost vind ik ook wel een beetje discutabel. Ik heb mijn Macintosh Quadra zo’n tien jaar kunnen gebruiken. Die Quadra was wel extreem duur in die tijd, maar gezien de hoeveelheid werk die het me heeft opgeleverd en die ik er mee heb gedaan, kwam je daar echt beter mee uit dan met een PC. Je hebt natuurlijk altijd die strijd gehad tussen Windows en de Mac, nu is het iOS en Android. Wat ik wel grappig vind, is dat Android-gebruikers me niet zo vaak proberen te overtuigen. Ze kunnen natuurlijk ook niet zoveel zeggen natuurlijk, want…’

Natuurlijk wel! Android is veel opener…
BT: (Fluistert) ‘Dat vind ik helemaal niks!‘

Je zit toch een beetje gevangen in iOS en in iCloud…
BT: ‘Ik vind het wel een fijne gevangenis. Zacht en comfortabel. Privacy is bij Apple goed geregeld, malware nul. Het is een goed bedrijf. Ik dacht je gaat vast vragen: wat maakt Apple uniek? Ik vind de toegankelijkheid van de apparaten is zo goed. Ze kwamen bij de keynote bij de introductie van de MacBook er zelf ook mee. Mensen kunnen bijvoorbeeld met hun hoofd de Mac bedienen. Er bediende in een demo iemand iMovie door met haar hoofd tegen een ding aan te klikken. Je kunt een Mac bedienen door met je ogen te knipperen. Ze hebben in hun systeem allemaal opties voor mensen met een bepaalde beperking. Zoals voor mij als auditief gehandicapte. Er zijn bijvoorbeeld opties dat je een flitsje krijgt in plaats van een geluidje als je een waarschuwing krijgt. Ook voor mensen zonder handicap zitten er daardoor handige dingen in. Bijvoorbeeld om snel even je tekst te vergroten, even snel ergens op inzoomen.’

Bob Timroff in de Apple Store in Den Haag.
Bob Timroff in de Apple Store in Den Haag.

Er wordt tegenwoordig regelmatig gezegd dat Apple de weg kwijt is, dat ze niet meer innovatief zijn, wat vind jij?
BT: ‘Tja, er staat een andere man aan het roer. Het is niet iemand die ineens een Aha-erlebnis heeft: we gaan dit of dat maken. Hij is niet de man van ideeën. Ik weet ook niet of hij bij andere mensen wel goede ideeën kan herkennen. Daar was Steve Jobs heel goed in. Die kon zien welk idee potentie had. Tim Cook is meer van de logistiek. Hij zorgt dat er geen Mac teveel in de winkel ligt. Daarom draaien ze zo goed. Hij zal ook wel andere eigenschappen hebben, maar hij is niet erg charismatisch. De toekomst van Apple zal wel goed zijn, denk ik. Ze verslikken zich misschien in dat project van die auto, maar eventueel komt daar nog wel wat uit. En dat gemekker dat ze niet zouden innoveren, ze doen wat ze willen doen.’

Famous last words over Apple?
BT: ‘Eh… Apple had nooit zo populair moeten worden. Nu zitten we met de gebakken peren met malware en dat soort grappen. C’est la vie…’


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.