31 oktober nadert met rasse schreden. De kans op een no deal-Brexit is levensgroot. De gemiddelde ‘mainlander’ zal er niet meer van wakkerliggen inmiddels, het is een Brits probleem. Toch is er één ding waar je mee moet gaan oppassen: bestellen van goederen en diensten in het VK.
Voor de gemiddelde EU-burger is het nagenoeg dagelijkse gekrakeel in het VK over de Brexit verworden tot een soort van amusement. Proberen om je te verplaatsen in de ziel van de gemiddelde Britse politicus is onbegonnen werk, de logica ontbreekt aan alle kanten. Kortom: genieten dan maar van de steeds weer verrassende heibel in het parlement aldaar. En voor de rest zal het ons EU-burgers verder allemaal eigenlijk worst wezen. Dan maar geen VK, het regent daar toch altijd en die eeuwige thee komt ook de neus wel uit. Waar je zeker vanaf begin oktober (en misschien al eerder) goed voor op moet passen is het plaatsen van bestellingen bij bijvoorbeeld Britse webshops. Of het afsluiten van een of ander doorlopend abonnement bij een in Engeland gevestigde dienst. In beide gevallen val je als consument bij een ‘no deal’ tussen wal en schip. Grote kans dat je bestelling niet meer geleverd wordt, of dat je contract ontbonden wordt. Omdat ook de Europese consumentenbescherming dan wegvalt, heb je mogelijk een probleem.
Het VK als Chinees magazijn
Je ziet het verschijnsel veel op eBay. Veel aanbieders van goedkope electronica leveren hun spullen desgewenst ook via Engelse tussenpersonen. Veelal voor hetzelfde bedrag (of een heel klein beetje meer), maar met één groot voordeel: de levertijden zijn snel. Het VK beschikt namelijk over magazijnen vol opgeslagen China-spullen. Jij hebt dan ook geen gedoe met de douane (voor zover dat probleem überhaupt al speelt) en je spullen zijn snel in huis. Omdat het VK allerlei speciale dealtjes heeft met China, waarschijnlijk via de Hong Kong-constructie kunnen zij sowieso zonder gedoe grootschalig importeren. Eenmaal in Engeland staan de spullen (nog!) op EU-grondgebied. Vrij handelsverkeer tussen EU-landen is geen probleem. Bestel je echter iets – om maar wat te noemen – waar een net wat langere levertijd op zit bij zo’n tussenhandelaar en loopt de datum al richting eind oktober, dan wordt het oppassen. Besluit zo’n tussenhandelaar vanwege die Brexit de handdoek in de ring te gooien en niet (meer) te leveren, dan heb je na 31 oktober hoogstwaarschijnlijk geen poot meer om op te staan.
Brexit scam op komst
Bedenk ook dat veel kleine(re) Britse bedrijven na een no deal snel in de problemen gaan komen, waarbij ze gekke sprongen kunnen maken. Er zal ongetwijfeld ook wel weer een mooi pakket aan Brexit-fraude’s gaan ontstaan. Trap vooral niet in tranentrekkende zielige mailtjes uit die contreien. Het zal vast wel op Nigerian scam – maar dan Brits – gaan lijken. Waarbij wanhopige ‘welgestelde ‘ families en hooggeplaatste personen hun geld ‘t land proberen uit te krijgen waarbij jij als tussenpersoon ingezet wordt. Voor het spelen van ezel worden gouden bergen beloofd et cetera. Trap er niet in en lees – hoe dichter Brexit dichterbij komt – mail uit die hoek met meer en meer wantrouwen. Voordat je weer gaat bestellen (if ever) in het VK, wacht dan eerst tot de stofwolken van een eventuele no deal zijn neergedaald, dat kan maanden tot jaren duren. Bedenk dat je waarschijnlijk invoerrechten moet gaan betalen voor ingevoerde goederen. En dat de rechtsgeldigheid van abonnementen en dergelijke aan veranderingen onderhevig zal zijn.
Koersval
De Britse Pond (GBP) is al een tijdje aan een constante waardevermindering bezig. Zolang het VK nog niet uit de EU is, kun je hier wellicht een mooi voordeeltje mee scoren. Bedenk echter dat webhandelaren hun prijzen snel corrigeren; anders zouden ze een dief van hun eigen portemonnee zijn. Ook misbruik ligt op de loer. Na een no deal klapt de GBP in eerste instantie in elkaar, zo is de (logische) verwachting). Daarna zal het een wilde rit worden, waarbij je als niet-Brit erg voorzichtig moet zijn. Laat je niet verblinden door extreem lage koersen en – als je toch per se iets in het VK moet bestellen – lees altijd de kleine lettertjes van welke overeenkomst ook. Vermijd ook het boeken van bijvoorbeeld vliegtickets bij van origine in het VK gevestigde luchtvaartmaatschappijen tot er meer duidelijkheid is. Voor je het weet worden vluchten gecanceld en (of) kun je naar je geld fluiten.

The show goes on
Overigens is het in ‘t VK nog altijd geen gelopen race, morgen kan alles er ineens weer heel anders uitzien. De vraag is hoe flexibel Brussel nog wil zijn. Willen ze bijvoorbeeld weer uitstel verlenen of is de limiet bereikt? Dat laatste zou heel zo vreemd niet zijn, want met – zoals het er nu naar uitziet – een langzaam beginnende economische recessie. Het is dan best handig om alle zeilen bij te zetten om de eigen economieën op gang te houden en je niet bezig te houden met afleidende factoren als een knipperlichtrelatie met het VK. Onder de streep geldt echter dat het – in welk scenario ook – extra opletten wordt zodra er – eindelijk – eens een definitieve beslissing is genomen. We verwijzen voor het in de gaten houden van je online veiligheid en privacy maar weer eens naar dit boek. Het is en blijft belangrijker dan ooit om de daarin gemelde tips echt ter harte te nemen!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.