Objectieven

Focus op fotografie: Objectieven

Het objectief is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een camera. Het is ook het meest fascinerende onderdeel. Het bepaalt namelijk hoe je camera de wereld ziet: een dynamische, allesomvattende blik in een beeldhoek van 180° of meer, een tweehonderd keer kleinere beeldhoek die een detail weergeeft dat met het blote oog niet te zien is – of iets daartussenin. Om helderheid in dat uitgebreide objectievenpalet te krijgen, schreef Dré de man het boek Focus op fotografie: Objectieven.
Dit boek is een van de 15 boeken over fotografie die je tot eind september 2019 met 25% korting kunt aanschaffen, als je bij het betalen de couponcode CC25 gebruikt. We schreven, toen het boek verscheen, uitgebreid over het boek en interviewden De Man over zijn objectievenboek.

Lens is het belangrijkst

Objectieven
Dré de Man…

In dat interview zegt De Man: ‘Voor mijn gevoel is de lens belangrijker dan de camera. Het is een beetje oude discussie: wat is belangrijker, de camera of de lens. De lens is echt belangrijker. Als ik in Afrika zou zijn en mijn body zou stuk gaan en ik zou alleen een Nikon D3300 kunnen krijgen en ik zou dezelfde goede objectieven gebruiken, dan kom ik toch met heel mooie foto’s thuis. Maar als ik daar zou zijn en een van mijn belangrijkste objectieven zou stuk gaan, dan ben ik meteen heel ernstig gehandicapt.’ Lees het hele interview HIER.

Leerzaam

Natuurlijk schreef ik een bespreking van het boek: Alles wat je wilt weten over objectieven en meer… Ik was enthousiast over het boek. Het boek kan – op het moment dat je een nieuwe lens overweegt – je helpen om een weloverwogen keuze te maken. Ik schreef: Het is een bijzonder leerzaam boek. Als je het tijd vindt om een nieuwe, goede lens voor je camera aan te schaffen, dan is het boek eigenlijk verplichte literatuur.’ Lees de bespreking HIER.

Het ideale objectief

Zelfportret.

Dré de Man schreef ook een gastblogpost voor Computer Creatief over het ideale objectief. Een citaat uit deze column: ‘Voor mij is echter nog steeds mijn 70-200mm f/2,8 een ideaal objectief, vooral wanneer je het op aps-c gebruikt. Ik ben namelijk ooit begonnen met maar één objectief, een 105mm f/2,5 op een kleinbeeldcamera. Die 70-200 bestrijkt dan het hele telegebied met een lichtsterkte van f/2,8 en stabilisatie. In combinatie met een converter heb ik dan ook nog eens een superteleobjectief.’

Voorbeelden uit het boek

objectieven

We gaven ook wat voorbeelden uit het boek op Computer Creatief. Bijvoorbeeld die over het Objectievenpalet, waarin je voorbeelden kunt zien van beeldhoeken van allerlei verschillende brandpuntsafstanden. Een 2de voorbeeld behandelde de afbeeldingskwaliteit van een objectief. Een objectief kan razendscherp zijn, maar toch beroerde foto’s maken. Hij schrijft: ‘Ik wil helemaal geen objectief dat scherp is. Ik wil een objectief dat goede foto’s maakt, dat de werkelijkheid overtuigend weergeeft.’

Dit leuke, leerzame boek is tot eind september 2019 te koop met 25% korting als je bij betalen de couponcode CC25 gebruikt.

Er zijn nog 14 andere boeken over fotografie die je met die 25% korting kunt kopen. Lees er HIER meer over.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.