Compositie: meer regels om van af te wijken

Misschien denk je: ‘Nog meer compositieregels? Was die eenderde regel al niet genoeg cliché?’ Toch is het goed om je de vraag te stellen waarom dat beeld wat je in de zoeker ziet wel of niet aantrekkelijk is. Diagonale lijnen in je foto, een doorkijkje of lijnen die in de verte verdwijnen kunnen je foto sterker maken.

Naast de eenderde regel zijn er nog allerlei andere ‘regels’ die je op een fotocompositie zou kunnen loslaten. Een toegepaste compositieregel moet ervoor zorgen dat de foto werkt. Misschien kunnen we beter zeggen: regels die een compositie helpen beter te worden. Daar zijn een aantal voorbeelden van:

Diagonalen

Duidelijk aanwezig diagonale lijnen in een foto maken een foto sterker. Belangrijke elementen uit de foto lopen langs die diagonale lijnen en kunnende foto bijvoorbeeld diepte geven.

Doorkijkje

Een doorkijkje werkt ook bijna altijd. Een doorkijkje is misschien een beetje cliché, maar een foto genomen door een poort, raam, omzoomd door boomtakken, of wat dan ook, daarmee maak je een soort lijst om de foto heen. Die lijst zorgt dat je beter naar het onderwerp kijkt.

Kronkelende lijnen van de dijk en de weg naast de dijk, die naar de horizon voeren. Nikon D90 • ISO 1600 • f/8 • 1/50 @ 35mm.
Kronkelende lijnen van de dijk en de weg naast de dijk, die naar de horizon voeren.
Nikon D90 • ISO 1600 • f/8 • 1/50 @ 35mm.

Lijnen

Het is altijd mooi als er lijnen in de foto zijn die je aandacht vragen. Dat kunnen allerlei soorten lijnen zijn. Een kaarsrechte straat die van breeduit naar smal toeloopt is een voorbeeld. Het hoeven natuurlijk geen rechte lijnen zijn. Een mooie curve kan ook. Een kronkelig pad dat van voor in de foto kronkelig naar achteren loop. Een rivier die ergens naartoe kronkelt. Kaarsrechte lijnen van een gebouw.

Lijnen die in de verte verdwijnen, herhalende palen en ook nog de eenderde regel toegepast. Nikon D70 • ISO 200 • f/13 • 1/50 @ 35mm, omgezet naar zwart-wit in Lightroom.
Lijnen die in de verte verdwijnen, herhalende palen en ook nog de eenderde regel toegepast.
Nikon D70 • ISO 200 • f/13 • 1/50 @ 35mm, omgezet naar zwart-wit in Lightroom.

Herhaling

Ook mooi. Herhalende patronen. Palen op een strand die van heel groot klein worden in de verte. Een herhalend patroon in een gebouw.

Kleuren

Felle grote kleurvlakken, onderwerpen met veel kleur.

Staand of liggend

Misschien heb je de neiging om de camera vooral in horizontale positie te gebruiken (hoewel de camera in het mobieltje tegenwoordig veelal verticaal gehouden wordt). Je kunt je camera ook negentig graden kantelen. Staande foto’s! Kijk eens tussen je foto’s wanneer er situaties waren waarbij je misschien beter een staande foto had kunnen maken.

Als je dit allemaal clichés vindt, bedenk dan: een mooie geijkte foto is niet lelijk. Maak ze eerst maar eens zelf en bedenk in ieder geval dat de foto moet focussen op wat het onderwerp is: de kijker moet dus niet worden afgeleid van dat onderwerp. Een onscherpe achtergrond, dus beperkte scherptediepte, helpt daarvoor prima bij bijvoorbeeld een portret.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.