Oplossen van Creative Cloud-problemen

Oplossen van Creative Cloud-problemen

De software van Adobe staat niet altijd als hyper-stabiel bekend. Na de afgelopen updateronde is het tijd voor het oplossen van Creative Cloud-problemen.

Het zijn met name de vele achtergrondprocessen betreffende licenties en Creative Cloud die regelmatig voor problemen zorgen bij Adobe. Afgelopen week werd Photoshop van een update voorzien. Sindsdien merkte ik dat de Macbook hier het wat ‘drukker’ had. Maar waarmee eigenlijk? Toch maar eens Activiteitenweergave geopend, wat de Windows-equivalent van Taakbeheer is. Daar sprongen direct twee processen in het oog: Adobe CEF Helper (Renderer) en Adobe CEF Helper (GPU). Normaliter draaien die alleen tijdens het gebruik van Photoshop (en mogelijk ook Lightroom), nu continu. Dát is niet de bedoeling. Want hoewel het maar om een paar procent CPU-capaciteit gaat (met wat uitschieters af en toe), vreet dit energie. En dus draait je MacBook minder lang op een batterijlading en wordt ie warmer. Na eens op het hoofd gekrabd te hebben, bedacht ik me dat ik hier wel eens eerder last van gehad heb in een grijs verleden. De boosdoener? Het omnipotente Creative Cloud!

Openen en sluiten

Creative Cloud start samen met macOS op. Je herkent het aan de op z’n kant liggende acht als pictogram in de menubalk rechtsboven in beeld. Wat volstaat om de op hol geslagen CEF Helper-processen te temmen is simpelweg deze app openen en weer sluiten. De genoemde processen verdwijnen dan allebei direct uit beeld en het CPU-verbruik daalt. Kun je weer fijn zorgeloos onderweg op je accu werken. Het is niet de eerste keer dat Adobe last heeft van op hol geslagen processen. Waarom dat precies gebeurt en wát die processen allemaal doen? Wie het weet, mag het zeggen. Het blijft vreemd dat juist Creative Cloud – het abonnements-controle-deel én het onderdeel dat toegang geeft tot online opslag en de Adobe-apps – steeds weer voor problemen zorgt. Lukt het jou overigens niet om het probleem op deze manier op te lossen, dan is er een plan B, dat bestaat uit het verwijderen en weer opnieuw installeren van Creative Cloud. Maar echt vrolijk wordt je daar ook al niet van. Het is eigenlijk aan Adobe voor het oplossen van Creative Cloud-problemen… Wanneer gaat dat een keer gebeuren?

Oplossen van Creative Cloud-problemen

 

Creative CloudOndanks dat Creative Cloud op z’n zachtst gezegd wat lomp werkt, is Lightroom van Adobe zeer gewaardeerd bij fotografen. En dan vooral de Classic-versie, niet de halfbakken Cloudversie natuurlijk. Wil je meer weten over het échte Lightroom, lees dan het boek Ontdek Lightroom Classic, 2e editie van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Ben je serieus met fotografie bezig? En schiet je regelmatig fotoseries in RAW? Dan is er maar één programma waarmee je snel en intuïtief grote reeksen foto’s kunt beheren, bewerken en publiceren en dat is Lightroom Classic van Adobe. In deze versie zijn de innovatieve functies van de eerdere versies uitgekristalliseerd en aangevuld met nieuwe mogelijkheden. Genoeg stof dus voor een praktisch boek over deze materie!

 

2 gedachten over “Oplossen van Creative Cloud-problemen”

 1. Er zijn talloze ‘mysterieuze’ processen die Adobe nodig heeft om hun hele CC-handel en -wandel zowel technisch als licentie-rechtelijk te laten werken. Daar kun je boos en argwanend over zijn, maar vergeet niet dat ze er ook zijn om het voor ons als gebruikers makkelijk te houden of te maken.

  Enkele van de talloze situaties en verzoeken waar Adobe iets voor heeft moeten vinden en ontwikkelen:
  Gebruikers willen hun software soms ook even op andere computers kunnen activeren, maar als ze terugkeren dan moet Adobe natuurlijk wel hebben onthouden wie ze zijn.
  Programma’s van Adobe moeten hun klembord ook goed vertalen naar niet-Adobe programma’s, anders gaan we klagen.
  Als we Creative Cloud tijdelijk afmelden, dan moeten geactiveerde lettertypes niet opeens zomaar uit het systeem verdwijnen.
  En als je de Creative Cloud sync map gebruikt, dan moet het systeem die in de gaten houden, voor de volgende keer als je weer aanmeldt.

  Adobe CC is behoorlijk veel méér dan alleen het opstarten en afsluiten van wat creatieve programma’s. We doen méér, we willen méér, en dat moet vooral ook makkelijk en moeiteloos verlopen. Daar zijn veel technische aanknopingspunten en digitale processen in de achtergrond voor nodig. En vanwege het constant groeien en evolueren van hun software en diensten, zijn er altijd wel weer nieuwe problemen en wachten we dus constant op updates.

  Daarnaast wil Adobe van hun kant ook graag voorkomen dat malafide types hun software en diensten misbruiken.

  Niet dat ik alles wat Adobe doet goed vind, of dat het allemaal feilloos werkt – integendeel. Ik erger me ook aan de vele bugs, onhandigheden en zwakheden in Adobe CC. Maar ik vind het hun terechte keuze en beleid.

  En als je er echt een puntkop van krijgt, dan ga niet “terug” naar Quark of zo (mijn hemel), maar kijk dan liever vóóruit en overweeg de Affinity-software van Serif.

  1. Allemaal mee eens, maar het moet niet zo zijn dat processen op de achtergrond op hol slaan en bijvoorbeeld de accu van je notebook razendsnel leegtrekken. En (of) vervelende gevolgen voor de systeemstabiliteit hebben. En dat gebeurt in dit geval dus helaas wel. En is in het verleden ook al te vaak gebeurd bij Adobe. Er wordt niet erg ‘netjes’ geprogrammeerd daar, da’s een ding wat zeker is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.