perfecte portretfoto's

De Portretbijbel: 101 tips om perfecte portretfoto’s te schieten

perfecte portretfoto'sBij een boek dat De Portretbijbel heet verwacht je een heel dik boek, van bijbelse proporties met dwingende opdrachten hoe je je qua portretfotografie zult moeten gedragen. De ondertitel geeft duidelijker aan wat het boek is: 101 tips voor perfecte portretfoto’s. Perfecte portretfoto’s! Wie wil die nu niet maken? Ik in ieder geval wel en portretfotografie is een onderdeel waarvan ik vind dat ik er nog wel wat bij kan leren.

Geen vervelend technisch gedoe

De Portretbijbel van Elja Trum is een handzaam boek van 136 pagina’s met daarin die 101 tips voor perfecte portretfoto’s. De tips zijn niet willekeurig door elkaar gestrooid maar duidelijk gesorteerd op onderwerp: je compositie bepalen, praktische tips voor het poseren van je model, communiceren met je model, buiten fotograferen, kinderen fotograferen enzovoort. Bij elk van de onderdelen, hoofdstukken krijg je een aantal tips. Een tip bestaat uit een foto, de technische informatie over de foto en de uitleg van het wat en hoe van die specifieke foto.

Opbouw van de tips

perfecte portretfoto's
Een spread uit De Portretbijbel.

Trum valt je niet lastig met welke camera, welke lens, het technische gedoe wat je in zoveel andere boeken tegenkomt. Onder een foto zie je wel de instellingen van de camera staan. Een voorbeeld van zo’n tip. In het hoofdstuk Buiten fotograferen heb je de tip Zoek naar de juiste schaduw. Onder de foto zie je de naam van het model (Bieke), diafragma (f/4.0), sluitertijd (1/125s), ISO-waarde (250) en de gebruikte lens (130mm). In deze tip legt Trum uit hoe je op een zonnige middag je model het beste in de schaduw kunt fotograferen. En dan niet zo maar in de schaduw. De fotograaf moet kijken waar het licht vandaan komt en laat zijn of haar model bijvoorbeeld met het gezicht naar het licht toe kijken. De foto boven de tip illustreert zijn adviezen (zie illustratie hieronder).

perfecte portretfoto's
Een voorbeeld van een pagina uit het boek, zoals hierboven beschreven: Zoek naar de juiste schaduw.

Fotografie-modus…

Ik vond De Portretbijbel, 101 tips voor perfecte portretfoto’s een prettig boek om te lezen. Zelf fotografeer ik meestal vrouw, kinderen en kleinkinderen. Meestal spontane foto’s. Soms geposeerd, maar omdat je je ‘modellen’ goed kent weten ze wat ze aan je hebben (en ik wat ik aan hun heb). Bij interviews die ik maak worden de portretfoto’s vaak achteraf even geschoten. Eigenlijk ben ik dan vaak nog in interview-modus en niet in fotografie-modus. Nog even snel wat foto’s maken is het vaak. Dat moet anders. Wil je een goed portret maken dan laat je het model eerst even opwarmen, lees ik in het boek. En jijzelf kunt dan natuurlijk ook opwarmen, in fotografie-modus komen.

Communiceer met je model!

Vooral over communicatie met je model las ik aardige tips. Ga bijvoorbeeld op je LCD-schermpje van je camera de foto’s niet fronsend zitten bekijken. Je model vraagt zich dan af of wat zij of hij niet goed gedaan heeft. Sta ik er wel goed op? Je moet positieve aanwijzingen geven. Ook als het niet goed gaat blijven lachen. Dat je moet scherpstellen op de ogen wist ik natuurlijk wel. Trum hielp me in ieder geval herinneren dat veel moderne camera’s de mogelijkheid hebben dat de camera automatisch scherpstelt op de ogen. Wist ik ook, maar vergeet het meestal aan te zetten.

Leuk en leerzaam

De Portretbijbel is een leuk boek met leerzame tips om beter portretfoto’s te maken. Je kunt het voor €20,- bestellen via de site van de portretbijbel, maar natuurlijk ook via je favoriete boekhandel (of via Bookaroo natuurlijk).Wil je een indruk krijgen van de manier van werken en het soort tips die Elja Trum geeft, kijk dan naar deze introductie van het boek:

2 gedachten over “De Portretbijbel: 101 tips om perfecte portretfoto’s te schieten”

  1. Zeer interessant! maar meer dan een half uur ook veel gekuch en gesmak erbij aan horen was soms moeilijk vol te houden en eigenlijk ook niet nodig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.