Red de boekwinkels met Bookaroo…

Houd je ook zo van boekwinkels? Lekker rondneuzen en dan, impuls! een boek kopen dat je helemaal niet van plan was. Boekwinkels zijn leuk en moeten eeuwig blijven bestaan. Vind ik dan. Maar de bol-punt-com-molog is een zeer serieuze concurrent voor de boekwinkel om of op de hoek. Soms wil je niet de deur uit om dat specifieke boek te bestellen. Dan ga je naar Bol en niet naar de boekwinkel. Jammer voor die buurtboekwinkel. Dat kan nu anders dankzij bookaroo.nl, de online boekwinkel om de hoek. Red de boekwinkels met Bookaroo!

Lekker makkelijk bij Bol

Op TZUM, een literair weblog, lees ik deze kop: Bookaroo maakt al een vliegende start voordat ze starten (meer schrijvers scharen zich achter de strijd met Bol). Bookaroo? Wat is dat dan? En is het oorlog met Bol? Nu ja, oorlog, oorlog, dat nou niet direct, maar misschien voelt een boekwinkel of uitgever het wel zo. Bij Bol, de Amazon van de lage landen, worden heel wat boeken verkocht. Het is ook zo lekker makkelijk even inloggen bij Bol en de volgende dag ligt het boek op de deurmat. Bol heeft een flink deel van de boekenmarkt in handen en daarom kunnen ze ook flinke eisen stellen. Flinke kortingen bij uitgevers bijvoorbeeld…

Kortingen…

Uitgeverij Dag Mag had problemen met Bol. Bol wilde, toen een boek een bestseller werd, ineens meer korting om het boek te kunnen verkopen. Dat wilde Das Mag niet en dus verdwenen de boeken van deze uitgeverij uit het assortiment van Bol. Inmiddels is dat opgelost (na drie jaar!) maar het zat de mensen van Das Mag niet lekker. Er ontstond een plan om de boekwinkel om de hoek te ondersteunen in het online leveren van boeken. Dat is sinds deze maand bookaroo.nl. Op de website omschrijven ze het ‘waarom en hoe’ zelf als volgt:

Lezers kopen vaak hun boeken bij grote webreuzen. Best logisch ook: dat werkt heel eenvoudig. Maar hoe meer mensen bestellen bij webreuzen, hoe minder boekhandels er overblijven. Stel je voor dat er één simpele website is waar je je boeken kunt bestellen, waarna boekhandels ze leveren én eraan verdienen. De voordelen van online, terwijl je ondertussen ook de lokale boekhandel ondersteunt. Dat is Bookaroo. Jij bestelt je boek bij Bookaroo. Wij zoeken een boekwinkel die jouw boek in huis heeft. Gevonden? Dezelfde dag nog de deur uit. En mocht nou niemand jouw boek in huis hebben, dan laten we het vanuit het centrale magazijn naar je toe komen: Nederlandse titels dezelfde dag nog, buitenlandse iets later. En verdelen we de winst onder de boekhandels.

Het is een test…

Vanaf 3 juli gaat het officieel beginnen. Maar, na de publiciteit van afgelopen dagen, kon je – als beta-test – al boeken bestellen. Dat heb ik gedaan. Vrijdag bestelde ik een reisgids, zaterdag werd het boek als pakketje geleverd. Er was nog geen boekhandel in de buurt die het kon leveren daardoor kwam het uit het centrale magazijn (het CB, centraal boekhuis denk ik). Nu zit er wel een boekwinkel in de buurt die dat had kunnen doen (bijvoorbeeld de Pantheon boekhandel), maar die was waarschijnlijk nog niet aangesloten bij Bookaroo. Dat is namelijk de crux van het geheel: boekhandels moeten zich aansluiten bij Bookaroo. Dus kom op Pantheon, Atheneum boekhandel Roeterseiland en de Linnaeus boekhandel: sluit je aan bij Bookaroo!

Red de boekwinkels met Bookaroo

De website van bookaroo.nl

Dus, als je een boek online wilt bestellen, denk dan eens aan Bookaroo. Want: Binnen twee weken nadat de site online is gegaan, moeten er tienduizend boeken via Bookaroo zijn verkocht. Is dat aantal op 17 juli niet gehaald, dan gaat de stekker eruit (lees ik in de Volkskrant). Dan is misschien het geld op of kunnen ze om een of andere andere reden niet verder. Ik heb bij Bookaroo inmiddels 3 boeken besteld. Dat gaat de goede kant op… (Boeken bestellen hoeft niet per se bij Bookaroo. Het is mooi om de boekhandelaar in de buurt te steunen. Even mooi of nog mooier misschien is het steunen van de uitgeverij van de boeken. Die moeten tenslotte die hoge kortingen aan Bol geven… Rechtstreeks van de uitgever kopen: ook een goede zaak.)

Probeer bijvoorbeeld eens om mijn nieuwe boek Zo werkt Google Foto’s, 2de editie bij Bookaroo.nl te bestellen. Of het boek Zo werkt Apple Foto’s, 2de editie van mijn collega Bob Timroff. Je kunt beide boeken natuurlijk ook bij onze uitgever kopen. HIER en HIER kun je ze bij Van Duuren Media bestellen. Maar als je de boekwinkels wilt redden… Bestel ze dan eens bij Bookaroo!

 

Een gedachte over “Red de boekwinkels met Bookaroo…”

  1. Het zo fijn zijn als boeken in Nederland minder duur waren. Ik zou zeker sneller en vaker een boek kopen.
    Leuk idee Bookaroo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.