Zoals het er nu naar uitziet, mag Huawei weer zaken doen met in ieder geval bepaalde bedrijven in de VS. Dan toch maar een toestelletje van dat merk kopen?
Huawei – hoewel zeker ook niet brandschoon – lijkt het slachtoffer geworden van de handelsoorlog tussen de VS en China (of beter: Trump en China). Dat is geen nieuws natuurlijk. Wel nieuws is dat er inmiddels weer wat beweging in de zaak lijkt te zitten. De beurzen reageren in ieder geval positief, maar hoe zal het gaan met de consumenten? Als slimme koper wéét je dat goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop is. Nu zijn niet alle toestellen van Huawei goedkoop, maar een flink deel valt wel in die categorie. Is het verstandig om nu dan toch maar naar de winkel te snellen om een verse Huawei aan te schaffen?
Onzekerheid troef
Een écht slimme koper kijkt wat ons betreft nog even de kat uit de boom. Niets zo grillig als een Trump. En wat gaat de Chinese regering straks doen rondom de steeds verder uit de hand lopende rellen in Hong Kong? En wat heeft dát dan weer voor gevolgen voor de handelsbetrekkingen tussen de VS en andere landen? China verkeert in onrustige tijden en dat leidt nooit tot een helder toekomstbeeld. Er zijn erg veel onzekerheidsfactoren die meewegen. En besluit je inderdaad om maar even te wachten, dan is het wellicht verstandig om meteen een klein beetje door te sparen en een toestel te kiezen van gerenommeerde niet-Chinese bedrijven. Denk aan de bekende namen als Samsung (die trouwens ook zeer betaalbare budget-toestellen in het assortiment heeft!), Sony, Apple enzovoorts. Bedenk ook dat het nog altijd verre van zeker is of Huawei nu wel of niet spioneert via hun hardware, of achterdeurtjes heeft ingebouwd. En wat als de Chinese fabrikant uiteindelijk toch eieren voor z’n geld kiest en het al aangekondigde eigen besturingssysteem later dit jaar uitrolt voor z’n toestellen? Dan hoef je voor je Android-toestel van dat merk hoogstwaarschijnlijk ook geen updates meer te verwachten.

Wachten of gewoon een alternatief
Kortom: het blijft een moeilijke zaak met Huawei. Een twijfelgeval van jewelste. Ja: ze maken mooie toestellen. En ja: die toestellen zijn vaak net wat betaalbaarder dan die van de concurrentie (hoewel dat bij de vlaggenschepen ook al niet meer het geval is). Maar de verschillen zijn ook weer niet dusdanig groot dat je alles op alles moet zetten om een Huaweitje te scoren. Wacht gewoon maar eens af, of kies – zeker als er een leuke verlengactie voor je abonnement loopt en het is weer tijd voor verlenging – deze keer eens voor een ander merk. Gewoon, voor het geval dát. Tegen de tijd dat je dán weer aan een nieuw toestel toe bent is Trump waarschijnlijk allang met de noorderzon vertrokken. En is het hopelijk in China ook weer wat rustiger. Huawei mag weer zaken doen met de USA… Maar voor hoe lang?
De recente generatie Huawei’s draait (nog?) op Android. Wil je meer weten over de ins en outs van dit mobiele besturingssysteem, dan is er het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie Voor Android Nougat en Oreo (auteur Joris de Sutter). Extra aardigheidje: na aanschaf van dit boek krijgt u er gratis videolessen bij!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.