Google is geen liefdadigheidsinstelling, verre van dat. Gebruikersgegevens verhandelen vormt voor een flink deel de inkomsten van het bedrijf. En soms wordt dat vermoeiend. Nu moet je je eerst aanmelden met je Google Account voordat je offline-kaarten in Google Maps kunt dowloaden. Je hebt steeds minder privacy online.
Tot nog niet eens zo heel lang geleden kon je Google Maps onder iOS ook met offline-kaarten gebruiken. Ofwel: voor vertrek download je een gebied of desnoods een heel land aan kaarten, waarna je onderweg geen dataverkeer meer verstookt. Of niet ineens ergens in the middle of nowhere zonder internetverbinding en dus zonder kaart staat. Nu wordt Google Maps hier precies om die reden niet gebruikt om over grote afstanden te navigeren, maar zo af en toe eens proberen is aardig. Tot onze verbazing moet je je echter tegenwoordig ineens eerst aanmelden bij je Google-account alvorens je de offline-kaarten kunt downloaden. Blijkbaar verzamelde Google niet genoeg gegevens van iPhone-gebruikers en probeert het dat op deze manier alsnog te realiseren. Die verzamelwoede begint toch wel wat vermoeiend en zorgwekkend te worden. Bedenk ook dat Google – eenmaal ingelogd – alle gegevens van al hun diensten (inclusief zoeken) kan bewaren, combineren en analyseren.
Google, Facebook en de rest: steeds minder privacy online
Google wil feitelijk gewoon altijd weten waar je uithangt en wat je aan het doen bent. Zelfs bij gebruik van een zoekmachine wordt – zeker als je bent ingelogd bij je Google-account – standaard alles wat je online doet in de gaten gehouden. Voor gebruikers van Android-smartphones is er wat dat betreft helemaal geen ontkomen aan. Of je logt in bij Google, of je apparaat is nagenoeg onbruikbaar. De ‘gratis’ diensten van de zoekgigant kennen dus zeker wel een uiteindelijk duur prijskaartje. Hetzelfde geldt voor een nog ergere datamisbruiker: Facebook. Die gaan nu ook nog eens komen met een cryptomunt. Keurig netjes opgezet zodat deze min of meer waardevast blijft en niet alle kanten opstuitert. Maar het is een heel gevaarlijke en eveneens zorgwekkende ontwikkeling. Want zodra jij op websites gaat betalen met je fijne en dankzij veel gepush straks vast universele betaalmiddel in de vorm van de Facebook cryptomunt weet het bedrijf echt álles van je. Niet alleen waar je precies bent (dankzij bijvoorbeeld Whatsapp), maar ook hoeveel geld je op die plek precies besteedt. Kortom: Facebook wordt dan bankier, communicatieprovider, social media-aanbieder, locatie-opslagdienst en meer. Een Big Brother van jewelste.

Privé moet weer privé worden
Voor Microsoft geldt sinds de introductie van Windows 10 hetzelfde: privacy is totaal ondergeschikt geraakt aan de verzamelwoede betreffende gegevens. Spullen die je van dit soort merken gebruikt houden je continu in de gaten. Weet je nog die spionerende tv’s van Samsung, of Amazon’s Alexa (de slimme spraakassistent) die toch wat meer gesprekken in de huiskamer opving dan klanten dachten? Het zijn enge ontwikkelingen waar je je als eindgebruiker nauwelijks meer tegen kunt weren. Want het is: of je koopt ons product en gebruikt het tegen onze voorwaarden, of je laat het lekker in de winkel staan. Maar een privacy-vriendelijk alternatief zoeken (en vinden!) wordt steeds moeilijker. Zelfs je ijskast is online tegenwoordig. Het is niet voor niets dat de Europese Unie steeds kritischer kijkt naar dit soort giganten. De verzamelwoede moet echt aan banden gelegd gaan worden. En niet via een opt-out vinkje, maar gewoon standaard uitgeschakeld. Punt. Wil jij graag toch je gegevens delen omdat je ‘niks te verbergen’ hebt (een wat naïef standpunt, maar dat terzijde) dan moet aanzetten moeilijker zijn dan uitzetten. Nu is het andersom en dat is van de zotte. Gelukkig zijn er voor Google Maps meer dan genoeg offline-alternatieven. Maar hoe lang nog?
Meer weten over hoe je je tegen online ellende kunt weren en je privacy zoveel mogelijk waarborgen? Lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit) eens. Bomvol tips betreffende deze onderwerpen, eigenlijk een must-read voor een ieder die zich online begeeft!
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.