De visuele editor Gutenberg gebruiken
Bij het schrijven van berichten in WordPress gebruikt u de visuele editor Gutenberg. Dit is de opvolger van de ‘klassieke editor‘ die werd gebruikt in vorige versies van WordPress. Het werken met Gutenberg is even wennen, maar de logica erachter wordt snel duidelijk.
TIP • Heimwee naar de klassieke editor? Wie niet kan zonder de klassieke editor van WordPress, heeft de mogelijkheid om die (voorlopig) te blijven gebruiken. De editor is beschikbaar als plug-in. In hoofdstuk 8 gaan we aan de slag met plug-ins. Daar bespreken we ook de plug-in ‘Klassieke editor’. In dit hoofdstuk gebruiken we de nieuwe Gutenberg-editor, die in komende edities van een steeds belangrijker rol gaat spelen.
Een blok toevoegen
Centraal in Gutenberg staan blokken. Zie het als bouwblokken waarmee u een bericht opbouwt. Een bouwblok kan iets simpels zijn als een paragraaf, maar ook een foto met tekst erin of een YouTube-video. Het gaat als volgt:
- Klik op de plus linksboven.
- Kies een blok. Bovenaan staan de meestgebruikte.
- Eronder staan alle blokken opgedeeld in categorieën, waaronder Opmaak, Layout elementen en Widgets.
- Kies bijvoorbeeld voor Citeren.
- Er verschijnt nu een blok waarin u een citaat kunt plaatsen.
- Door linksboven in het blok te klikken op het citaatpictogram, kunt u een andere lay-out kiezen. Hier kunt u ook besluiten om het bloktype te veranderen in bijvoorbeeld Kop, Lijst of Pull-quote. Wijzig het bloktype en bekijk wat er verandert.



Oudere websites en Gutenberg
Ook wie een oudere WordPress-site heeft, krijgt te maken met de editor Gutenberg. Door te updaten naar versie 5 (of nieuwer) wordt de editor automatisch toegevoegd. Oudere berichten verschijnen in een soort hybride vorm. In Gutenberg ziet u een blok met erboven Klassiek. Door op het blok te klikken verschijnt de oude editor van WordPress. Zo kunt u oudere berichten bewerken zoals u dat voorheen deed. Nieuwe berichten stelt u op volgens de nieuwe ‘blokkenmethode’.

Tekst in een blok vormgeven
Met de editor kunt u de tekst opmaken door woorden bijvoorbeeld vet of cursief te maken. Ook is het mogelijk om tekst te linken en een afbeelding in te voegen. Het werkt ongeveer hetzelfde als een tekstverwerker zoals Word.
- Klik in het tekstblok en selecteer een woord.
- Met de pictogrammen voor uitlijnen kunt u de tekst links of rechts uitlijnen of centeren.
- Verder staan hier de knoppen voor vet en cursief. U kunt met het linkpictogram de tekst laten linken naar een andere webpagina.
- Voor meer opties klikt u op het pijltje dat naar beneden wijst. Zo kunt u de tekst eruit laten zien als programmeercode of doorgehaald. Tot slot is er de optie om in het blok een afbeelding toe te voegen, al kunt u afbeeldingen in de meeste gevallen beter als een los blok toevoegen.


TIP • Blokopties Als u een blok selecteert, verschijnen rechts in het scherm blokopties. Voor het blok Paragraaf kiest u bijvoorbeeld voor een Initiaal. De eerste letter van de paragraaf (alinea) wordt dan over twee regels weergegeven. Bij blokopties kunt u ook de lettergrootte kiezen.

Een blok verwijderen
Als u minder tevreden bent over een blok is het eenvoudig deze te verwijderen. Ga als volgt te werk:
- Klik in het blok.
- Klik op de drie stippen (Meer opties).
- Kies Blok verwijderen.

Via de drie stippen uit bovenstaande afbeelding vindt u nog enkele andere opties, waarvan de belangrijkste zijn:
- Dupliceren om een blok te kopiëren om het elders in het bericht te hergebruiken.
- Aan herbruikbare blokken toevoegen om een blok te bewaren zodat u het in een ander bericht kunt hergebruiken.
- Als HTML bewerken voor als u handig bent met HTML-code en het bericht wilt bewerken gebruikmakend van die markeertaal.
Dit artikel is afkomstig uit het Handboek WordPress 5. WordPress is een populair contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Zelfs wie een thema wil aanpassen krijgt uitleg. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.