Nieuw in Windows 10 1903

Het duurde wat langer dan verwacht, maar Windows 10 1903 wordt uitgerold. Wat is er zoal nieuw?

Om maar met de deur in huis te vallen: het is onverstandig om Windows 10 1903 nú al meteen te installeren. Daarvoor zijn er nog veel te veel onopgeloste bugs. Toch is Windows 10 1903 mogelijk wel een verademing voor notoire Windows-gebruikers. Een van de grootste vernieuwingen is dat er in het najaar in ieder geval niet wéér een upgrade verschijnt. In plaats daarvan schakelt Microsoft terug naar de aloude service packs. Die vereisen geen herinstallatie van het besturingssysteem,. Dit servicepack, dat wel ergens dit najaar verschijnt, zien als een extra grote reguliere update. Deze werkwijze biedt beduidend minder grote risico’s met zich mee dan de inmiddels multi-jaarlijkse upgrades die Microsoft zichzelf had opgelegd. Ook nieuw is – eindelijk – een wat lichter en minder depressief thema dat eenvoudig te activeren is. 1903 oogt dan ook gelijk een heel stuk aantrekkelijker!

Gedeeld Klembord

Ook nieuw is het gedeelde Klembord. Althans, die feature was al geïntroduceerd in de mislukte najaarsupdate van 2018. Maar door de enorme problemen daarmee heeft bijna niemand die uiteindelijk geïnstalleerd of zelfs maar aangeboden gekregen als upgrade. De optie gaat nu dus in de herkansing. Je kunt er simpelweg op de ene pc in je netwerk iets mee kopiëren en op een andere pc plakken. Deze truc ken je wellicht al heel lang vanuit iOS en macOS, waar dit ook kan. Alleen is het dan weer jammer dat kopiëren en plakken vanaf je mobiel of tablet niet kan.

Sandbox

Praktisch is verder de Sandbox, ofwel zandbak. Het idee is dat je hierin programma’s in een afgeschermde omgeving kunt testen. Ofwel:blijkt er een vervelende bug of zelfs malware in te zitten dan breekt dat – als het goed is – niet uit naar de rest van je systeem. Feitelijk is Sandbox een gevirtualiseerde omgeving. Vergelijk het maar met een soort ‘XP-mode’ maar dan sneller en gericht op applicaties. Vreemd genoeg is de optie niet standaard ingeschakeld. Hoe je het onderdeel precies activeert en gebruikt lees je in dit praktische artikel van Techzine. Voor nu geldt echter wel: bezint eer ge begint. Sandbox is een van die onderdelen die voor problemen zorgt in 1903.

Windows 10 1903
Die Sandbox werkt sinds de introductie van 1903 nog niet helemaal lekker, zo lezen we op https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4505057/windows-10-update-kb4505057

 

Vaarwel, Cortana!

Cortana wordt stilletjes aan afgeserveerd. De slimme assistent heeft  het overduidelijk afgelegd tegen Siri, Google Assistent en Amazon’s Alexa. Echt veel kon je sowieso al niet met haar(?). De eerste stap tot afscheid is gezet in Windows 10 1903. Vanaf die versie zijn Cortana en de zoekfunctie in Windows gescheiden. Uiteindelijk is de kans groot dat Cortana in de komende versies van 10 helemaal verdwijnt. En zich in het digitale walhalla ongetwijfeld bij collega Clippy zal vervoegen.

Soepeler updaten in ‘t verschiet?

Verder zijn er allerlei kleine dingetjes aangepast en zal het ook weer even zoeken worden naar sommige functies. Loop in ieder geval na de upgrade zoals gebruikelijk alle privacy-settings even langs. Dat upgraden moet in theorie vanaf Windows 10 1903 ook soepeler verlopen voor systemen met weinig vrije opslagruimte. Denk daarbij aan goedkope netbooks en bijvoorbeeld budget Windows-tablets. Nu levert een upgrade daarop vaak een foutmelding op betreffende te weinig schijfruimte. Last but not least krijgen gebruikers van de Home-versie eindelijk de optie om updates en upgrades uit te stellen. In de Pro-versie lijken diezelfde mogelijkheden dan ineens weer meer gelimiteerd; mogelijk is daar sprake van een vervelende bug. Enig nadeel: Microsoft geeft je weliswaar uitstelmogelijkheden, maar het bedrijf zegt ook dat als het je gedraal een beetje beu is en volgens hen de upgrade-tijd nu echt gekomen is er zonder verdere aankondiging een upgrade wordt doorgevoerd. En die is op geen enkele manier te stoppen. Dat moment ligt tot enkele maanden voor het aflopen van de support voor een bepaalde versie. Onzekerheid troef dus nog steeds, helaas.

Aantrekkelijk genoeg voor Windows 7-gebruikers?

Hoe dan ook lijkt het erop dat Microsoft eindelijk wat water bij de wijn aan het doen is betreffende Windows ‘as a service’. Veel (en zeker zakelijke) gebruikers zien het vele geforceerde updaten namelijk helemaal niet als een service maar als een flinke kostenpost. Of deze trend zich doorzet is afwachten. Feit is in ieder geval dat Microsoft Windows 10 aanlokkelijker wil maken voor de honderdduizenden Windows 7 gebruikers die maar niet over willen stappen. Of ze dat met Windows 10 1903 lukt? Het is een stapje in de goede richting, maar nog lang niet ideaal…

1903Meer weten over Windows 10? Lees dan het boek Windows 10 voor Senioren (4de editie) van Victor Peters eens! En maak op een prettige en begrijpelijke manier kennis met dit welbekende besturingssysteem voor de aloude pc en laptop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.