Microsoft

Windows 10 versie 1903: Microsoft steeds meer de baas over jouw pc

Microsoft is met de uitrol van Windows 10 versie 1903 nóg weer een stuk meer de baas geworden over jouw pc of laptop. Een slechte ontwikkeling, waar voor Windowsgebruikers geen ontsnappen meer aan is.

Windows ‘10’ versie 1903 wordt momenteel gepusht naar gebruikers van dit besturingssysteem. Het zit nog bomvol bekende en vervelende bugs, maar dat mag de pret niet drukken. De Home-users zijn toch de onbetaalde (en vaak zelfs betalende) proefkonijnen. Laat die de ellende maar oplossen alvorens zakelijke gebruikers ermee aan de slag gaan. Hoewel? Wat dat betreft is er inmiddels óók een probleem. Die zakelijke gebruikers zijn op dit moment namelijk erg ‘not amused’. Want het is sinds de nieuwe update-regels in mei van kracht werden, totaal onduidelijk wanneer Microsoft ongevraagd upgrades gaat pushen. ‘Wanneer WIJ vinden dat je systeem er klaar voor is’, is zo ongeveer het samenvattende antwoord. Inmiddels verschijnen er in de Pro-versies van Windows 10 dreigende meldingen dat de support-periode voor 1803 – de meest gebruikte zakelijke versie – zijn einde nadert en het tijd is om te upgraden naar Windows 10 versie 1903. Edoch: die is nog láng niet ‘business ready’, dat heeft zelfs Microsoft zelve nog niet aangekondigd.

Geen ontsnappen aan Windows 10 versie 1903

Dat business ready verklaren kan pas als de allerergste bugs uit een ‘nieuwe’ versie van Windows 10 gesloopt zijn. Dat is nog lang niet het geval. Bovendien is er iets bijzonders aan de gang met het nieuwe 1903 in Pro en hogere versies van Windows. Zodra je namelijk de daarin aanwezige uitsteloptie voor feature updates of de reguliere veiligheidsupdate op een ander getal dan 0 dagen instelt verdwijnt de hele uitsteloptie. Meest zorgwekkend is dat dit niet hersteld is tijdens de afgelopen update-rondes voor 1903. Soms zijn de uitstelopties zelfs helemaal verdwenen. Inmiddels is het zelfs de vraag of dit een bug of wederom een pushy feature is. Het lijkt steeds meer op ‘t laatste: ook de zakelijke gebruikers moeten over op de laatste versies. Handig, want zo komen bugs – ten koste van gebruikers, maar een kniesoor die daarover zeurt – sneller aan het licht.

Windows 10 versie 1903
Windows 10 van Microsoft staat vooral bekend om z’n vele bugs die na elke upgrade worden geïntroduceerd. Een nachtmerrie met name voor zakelijke gebruikers. Service is ver te zoeken hier!

Windows te onbelangrijk geworden?

Opvallend is dat Microsoft tegenwoordig helemaal niet meer reageert op vragen. Zowel niet op vragen van gebruikers als die van de pers. Dat is eigenlijk nog het meest verontrustende aan het hele Windows 10-debacle. Het is (nog) het meest gebruikte zakelijke besturingssysteem, maar als je als zakelijk gebruiker niet meer weet wanneer updates gepusht worden en (of) wanneer bugs worden opgelost is er een groot probleem. Het lijkt er meer en meer op alsof Microsoft Windows niet serieus meer neemt. Er wordt niet tot nauwelijks over gecommuniceerd, nieuwe versies bevatten slechts zeer marginale vernieuwingen die de moeite van het installeren niet waard zijn. Toch worden ze zonder verdere uitleg doorgedrukt. Dat gaat klanten kosten. En men lijkt dat eigenlijk te willen. Gewoon, omdat Windows inmiddels een last uit het verleden is geworden. Daar doet Microsoft in ieder geval niet geheimzinnig over. De cloud is de toekomst, Windows niet. En daarmee hebben we eigenlijk ons antwoord…

Gezeur?

‘Weer een zeurstukje’, zeg je? Ach, voor de gemiddelde thuisgebruiker zal het update- en upgradestramien mogelijk inderdaad iets zijn ‘wat erbij hoort’. Gewoon omdat ze eraan gewend zijn geraakt. Net als dat ze gewend zijn aan het met enige regelmaat opnieuw installeren van Windows om de zaak stabiel draaiende te houden. Maar voor zakelijke gebruikers is dat natuurlijk een no-go. Tijd is geld, en verloren tijd kost veel geld. Bedenk daarbij dat andere besturingssystemen geen last hebben van update- en upgrade-problemen. Althans niet in de orde van grootte zoals die speelt bij Windows. Er wordt dan ook steeds vaker overgestapt naar een alternatief. En wat gaat er straks gebeuren met de honderdduizenden(!) notoire Windows 7-gebruikers…? In die groep zitten de meest kritische Windows-klanten die bewust niet naar 10 zijn overgestapt. De grote vraag is of zij zich alsnog laten dwingen of kiezen voor een andere oplossing.

Windows 10 versie 1903Draai je al Windows 10, dan is het zaak je goed te verdiepen in de vele mogelijkheden die het OS te bieden heeft. En vooral dingen als privacy, update- en upgradegedrag goed in de gaten te houden. En waar zit wat tegenwoordig verstopt? Je leest het allemaal in ‘t ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren). Een lekkere dikke pil met alles wat je ooit wilde weten!

4 gedachten over “Windows 10 versie 1903: Microsoft steeds meer de baas over jouw pc”

 1. Ik wil niet weer zeuren hoor,maar ik draai op versie 1903 versie 18362.207.En niks geen problemen, en wat betreft W7, overstappen wat ook voor ons belangrijk is die W10 draaien, wat betreft de virussen.

 2. Windows OS is niet van de gebruiker, maar van Microsoft. De gebruiker mag het gebruiken zoals het is. Als de eigenaar (MS) vindt dat er zaken anders moeten dan mogen ze dat doen. Als gebruiker mag je overstappen naar iets anders als je het niet eens bent met MS.

  Bugs zitten overal in, ook in software voor vliegtuigen. Gelukkig crasht de pc zonder te ontploffen, kwestie van opnieuw opstarten.

  Mijn eigen ervaring met versie 1903 is niets anders dan heel positief. De upgrade ging vlekkeloos, alle hardware draait nog en alle geïnstalleerde software werkt ook nog.

  Ronald, jouw aversie tegen Windows is ons nu wel bekend. Misschien maar niet meer over schrijven, houdt jouw bloeddruk in toom….

  1. Geen aversie tegen het OS, wel tegen de bedrijfspolitiek. Met name zakelijke gebruikers worden steeds meer in het harnas gejaagd en dat gaat uiteindelijk heel veel klanten kosten. Tegelijkertijd geldt dat de keuzevrijheid voor veel grotere bedrijven veel minder groot is dan je hier voorstelt in de vorm van ‘even overstappen als het niet bevalt’. Het is niet voor niets dat er steeds meer onderzoek plaatsvindt naar de ijzeren greep en het monopolistisch gedrag van Microsoft. Het is ook niet voor niets – en een steeds groter wordende bron van zorgen – dat de zo ongeveer de helft van het aantal actieve Windows-systemen nog steeds op versie 7 draait. Voor het grootste deel zakelijke gebruikers en thuisgebruikers die geen enkele behoefte aan 10 hebben. Benieuwd wat die straks in januari gaan doen.

   Tot slot is het voor jou als thuisgebruiker een kwestie van even de pc opnieuw opstarten in geval van een crash of de zoveelste uitgerolde update. Voor veel zakelijke gebruikers gelden dit soort events steeds meer als een potentiële dealbreaker (een systeem crasht bijvoorbeeld niet voor niets en essentiële zaken kunnen beschadigd raken). Kortom: persoonlijk heb ik niks tegen mensen – veelal thuisgebruikers – die blij zijn met Windows 10. Maar bedenk wel dat een steeds groter groeiend aantal klanten wel grote problemen heeft met de werkwijze die sinds 10 is geïntroduceerd.En als je als bedrijf stoïcijns steeds weer die terechte klachten naast je neerlegt, heb je op termijn een groot imago-probleem dat zich ook doorvertaald naar verkoop van andere producten. Vandaar deze artikelen, die dan weliswaar voor sommigen niet interessant zullen zijn, maar voor andere meer kritische en professionele gebruikers zeer zeker wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.