Adobe Fresco: Adobe's nieuwe iPad tekenapp

Dit is Adobe’s nieuwe iPad teken-app Adobe Fresco

Adobe kondigde het in oktober al aan op de jaarlijkse Adobe MAX conferentie in Los Angeles: ergens dit jaar komt het bedrijf met een nieuwe teken-app voor de iPad. De codenaam van deze app was heel lang ‘Gemini’, maar onlangs werd bekend dat de officiële naam ‘Fresco’ wordt. Hoe ziet de app eruit, wat kun je ermee en wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld die andere bekende tekenapp ProCreate?

Adobe Fresco introductie

Adobe zette een paar weken geleden al een introductiefilmpje online dat de mogelijkheden van Fresco goed weergeeft:

Pixel en vector gecombineerd

Op dit moment zijn er al verschillende teken-apps voor de iPad in omloop, zoals Procreate. Het grote verschil met Adobe Fresco is dat deze apps vaak alleen gespecialiseerd zijn in één soort brush: óf pixel, óf vector, óf speciale penselen. Fresco combineert dit allemaal in één app. Zo wordt vanzelf een nieuwe vectorlaag toegevoegd als je met een vectorpenseel tekent. Datzelfde gebeurt met de andere penselen. Eigenlijk kun je deze nieuwe app zien als een combinatie van de huidige Adobe teken-apps voor de iPad Illustrator Draw (vector) en Photoshop Sketch (pixel), en dan aangevuld met opties van die andere, nog uit te komen app voor de iPad: Adobe Photoshop voor de iPad. 

Vector, pixel en dynamische brushes in Fresco
Vector, pixel en dynamische brushes in Fresco

Selecteren in Adobe Fresco
Selecteren en verplaatsen in Fresco, zoals je dat in Adobe Photoshop voor de iPad zou doen

Dynamische penselen

Al vanaf de eerste iPad uit 2010 is Adobe bezig om de eigenschappen van verschillende soorten penselen zoals water- en olieverf in combinatie met verschillende soorten papier digitaal na te maken. Er zijn in het verleden al verschillende kleine apps uitgebracht om dit uit te proberen, maar eigenlijk kon je daar toen nog niet zoveel mee. In Fresco zijn deze penselen nu ook toegevoegd en nog verder geoptimaliseerd. Hieronder zie je een voorbeeld:

Het mengen van kleuren in Adobe Fresco
Het mengen van kleuren in Adobe Fresco

Kyle Webster

Ook de penselen van de populaire digitale penselenmaker Kyle Webster zijn beschikbaar in Adobe Fresco. Hij maakte al jaren penselen die je na aankoop in zijn webwinkel kon gebruiken in Photoshop en Illustrator, maar na een overname door Adobe zijn al zijn penselen nu dus ook beschikbaar in Adobe Fresco.

Concurrentie voor Procreate?

Procreate is op dit moment dé populairste teken-app voor de iPad waarbij je tekent met de Apple Pencil. Er zijn duizenden tutorials en video’s te vinden van mensen die laten zien wat daarmee mogelijk is. Daarnaast is Procreate een eenmalige aankoop en geen onderdeel van een abonnementsmodel, zoals Creative Cloud van Adobe wel is.

Nu zou het natuurlijk kunnen dat Adobe Fresco gratis beschikbaar stelt voor iedereen, net zoals ze dat met Adobe XD hebben gedaan. Dat zou concurrentie wel gemakkelijker maken. Zeker ook omdat Fresco gebruik maakt van pixel, vector én dynamische penselen, terwijl Procreate alleen pixelpenselen heeft.

Zelf testen?

Adobe Fresco is nog niet officieel beschikbaar, maar je kunt al wel een testversie van Fresco aanvragen via de Adobe-site. Als je graag tekent op de iPad is dat zéker de moeite waard. De app is al een tijd erg stabiel, en er worden steeds meer functies toegevoegd.

En, als je wil bekijken wat bèta-testers nu al met Fresco hebben gemaakt, dan kun je deze Behance-gallery bekijken.

Behance gallerij met werk dat nu al door Fresco-gebruikers is gemaakt
Behance gallery met werk dat nu al door Adobe Fresco-gebruikers is gemaakt

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.