Een intelligente assistent voor je spiegelreflex, wie wil dat nou niet?

Op Facebook zijn er ze er achter dat ik iets met fotografie heb. Daarom krijg ik tot vervelens toe de advertentie voor de Triple Flex Tripod Head voorgeschoteld. Ook de Platy Pod komt talloze keren langs. Facebook weet dat fotografen graag leuke hebbedingen kopen voor bij hun camera. Die Triple Flex en de Platy Pod hoef ik niet, ik schiet voornamelijk uit de hand. De Arsenal, een intelligente camera-assistent, die kon me wél bekoren. Vooral dat intelligente sprak me aan. De camera’s op de smartphones worden steeds intelligenter, de camera’s van de traditionele fabrikanten blijven daarbij achter. Die kunnen wel een intelligente assistent gebruiken.

Een camera in een smartphone is tegenwoordig tot veel instaat. Niet specifiek door de state-of-the-art sensor of de lens, maar door de software die de camera aanstuurt. Die software maakt automatisch HDR-opnames die je niet zelf met moeilijke HDR-software moet samenstellen. Hetzelfde geldt voor panorama’s: even met je camera langs de horizon bewegen en je hebt een panorama. En dan is er nog de portretmodus van bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus, waarbij de twee camera’s op die smartphone een scherp portret met mooie onscherpe achtergrond kunnen samenstellen. Allemaal dankzij intelligente software! Kom daar maar eens om bij Canon of Nikon.

Domme apps

De traditionele camerafabrikanten zijn goed in het maken van camera’s en lenzen, maar echte vernieuwingen op het gebied van het maken van foto’s zie je niet bij ze. De apps waarmee je contact kunt maken met je camera werken onhandig. Neem als voorbeeld de wifi op de Nikon 7000-serie. Een van de meest gelezen posts op dit blog is over die wifi-connectie tussen Nikon-camera en app. Die communicatie tussen camera en smartphone werkt heel onhandig en is voor een gewone gebruiker bijna niet te vatten. Laat die camerafabrikanten maar een camera maken, laat de intelligente software maar aan Arsenal over. Arsenal? Dat is toch een voetbalclub?

Slimme Arsenal

In allerlei artikelen kwam ik Arsenal, de intelligente camera-assistent tegen. Die assistent kan wel een HDR-opname voor me in de camera samenstellen, net als bij een smartphone eigenlijk. Een onderwerp perfect scherp van voor tot achter? Ja, dat kan achteraf heel mooi met focus stacking in Photoshop of Affinity Photo. Arsenal regelt het in de camera. Het maken van een Timelapse, zoals dat standaard in de software van de iPhone-camera zit ingebakken? Kan Arsenal ook. Een goede app die makkelijk met je camera communiceert? Standaard bij Arsenal. Arsenal wil je helpen, hij kijkt mee met het maken van een foto en vergelijkt die met een database van vergelijkbare foto’s en helpt je met instellen. Uiteindelijk neem jij de beslissing hoe je die opname maakt. Ik wil zo’n assistent…

Je kunt hem helaas nog niet meteen kopen. Het is ook geen ding dat al uitgebreid getest is en overal lovende besprekingen krijgt. Dit soort assistenten vind je bij bevlogen ontwerpers die hem uiteindelijk bij Kickstarter aanbieden, waarbij enthousiastelingen zoals jij en ik denken: Het is een goed idee, laten we die man of vrouw helpen het te realiseren. Of het uiteindelijk wat wordt, moet je maar afwachten. Zo ook bij Arsenal. Gisteren, drie uur voordat de voorinschrijving sloot, kon ik het niet laten. Doe mij maar zo’n Arsenal. Januari volgend jaar is ie – waarschijnlijk – klaar. Als ik hem binnen krijg zal ik er op dit blog verslag over doen. Natuurlijk kan ie tegenvallen, maar wie weet is dit zo’n project dat levert wat het belooft.

Arsenal moet je wél op een statief gebruiken, anders wordt het niks met de HDR-opnames en Timelapsen. Maar die Triple Flex en Platy Pad laat ik lekker voor wat ze zijn: hebbedingetjes die ik niet wil hebben.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.