Een panorama maken met Affinity Photo

Een panorama maken met Affinity Photo

Voor het maken van panorama’s gebruik ik meestal de functie Photo Merge in Lightroom. Als het resultaat me niet helemaal bevalt – bijvoorbeeld omdat de horizon van een landschap gebogen is en niet recht – wijk ik uit naar Photoshop. Daar stel ik het panorama samen en gebruik ik Adaptive Wide Angle om de gebogen lijnen recht te maken. Met Affinity Photo kun je ook eenvoudig een panorama samenstellen. Is dat even makkelijk, even goed en snel als in Lightroom of Photoshop? Ik probeerde het uit.

Pas als je iets dat je gewend bent te doen in de ene applicatie probeert na te doen in een andere, merk je hoeveel verschillende handelingen je snel achter elkaar doet om een bepaald resultaat te bereiken. Bij het maken van een panorama in Lightroom ontwikkel ik eerst de foto’s. Vervolgens kies ik voor Photo Merge > Panorama. Daar kan ik kiezen welke Projection ik wil hebben, of ik de lege delen wil vullen met Boundery Warp en stel dan het panorama samen met Merge. In Lightroom heb je dan een DNG-bestand, dat je nog op allerlei manieren kunt aanpassen. Met het deelvenster Transform kun je gebouwen en dergelijke rechtzetten. Je kunt – als je Photoshop hebt – even heen en weer naar Photoshop om Content Aware Fill toe te passen als dat nodig is. Handelingen die je bijna geautomatiseerd achter elkaar kunt uitvoeren. Bij Affinity Photo is dat in eerste instantie veel moeilijker, omdat je de applicatie nog niet goed kent.

Een panorama in Affinity Photo.

Voor het maken van een panorama in Affinity Photo heb je een opdracht in het menu File > New Panorama.

'New Panorama' in het menu File.
‘New Panorama’ in het menu File.

Er verschijnt een dialoogvenster waarin je de foto’s waarmee je een panorama wilt samenstellen kunt kiezen. Vervolgens kies je voor Stitch Panorama en een ‘ruwe’versie van het panorama verschijnt in dat venster.

Het dialoogvenster New Panorama.
Het dialoogvenster New Panorama, waar je aan de linkerkant de foto’s voor het panorama kunt kiezen en rechts, na het klikken op Stitch Panorama het ruwe panorama ziet verschijnen.

Klik op OK en er komt een grotere versie van het panorama in beeld. Het panorama is dan nog niet klaar, nog niet in volle resolutie gerenderd. Voordat je dat gaat doen kun je met Inpaint missing areas aangeven of je de lege plekken van bijvoorbeeld de lucht of de onderkant van het panorama tijdens het uiteindelijke renderen door Affinity Photo laten vullen (het is een soort Content Aware Fill).

Kies bovenaan voor Inpaint missing areas om de witte plekken in te vullen.
Kies bovenaan voor Inpaint missing areas om de witte plekken in te vullen.

Erg donker

Ik probeerde het uit met drie foto’s die samen een panorama moesten worden. Eerst probeerde ik het met de oorspronkelijke raw-bestanden. Daar werd wel een panorama van samengesteld, maar dat duurde een eeuwigheid en het resultaat zag er heel erg donker uit. Met bewerkte bestanden – in 16-bits tiff – ging het veel beter. Het panorama zag er goed uit, de invullingen van de lucht met Inpaint missing areas waarvoor ik gekozen had bij het renderen zagen er goed uit. Alleen de horizon stond scheef. Die zet je in Affinity Photo ook eenvoudig recht met behulp van de Crop Tool.

Na het rechtzetten van de horizon staat de A'dam lookout-toren uit het lood en zitten er lege plekken rondom.
Na het rechtzetten van de horizon staat de A’dam lookout-toren uit het lood en zitten er lege plekken rondom.

Na het rechtzetten had ik natuurlijk weer lege plekken rondom. Die hoopte ik met het Inpaint-penseel in te kunnen vullen. Dat was niet eenvoudig, eerlijk gezegd: het is me niet gelukt. Ik zocht uitgebreid online naar oplossingen, maar die kwamen telkens neer op het gebruiken van dat Inpaint-penseel en daar lukte het me echt niet mee.

Het rechtzetten van de horizon had ook nare gevolgen voor een van de gebouwen in het panorama: dat viel nu schuin naar achteren. Ik probeerde het recht te zetten in de Develop Persona met het panel Lens. Ik kreeg het gebouw wel recht, maar nu waren er weer andere gebouwen die naar rechts overhelden.

Voorlopige conclusie

Je kunt niet verwachten dat je handelingen en mogelijkheden die je in Photoshop en Lightroom kent, makkelijk kunt toepassen in Affinity Photo. Het panorama dat ik produceerde vond ik mislukt, in die zin dat ik problemen had door het ontbreken van Content Aware Fill en het ontbreken van automatische lenscorrecties. Het prettige van het samenstellen van een panorama in Lightroom is dat er een dng-bestand gemaakt wordt, een raw-bestand dus, waar je nog alles mee in Lightroom kunt uithalen. Dat is niet het geval in Affinity Photo. Als ik geen mogelijkheden van Affinity Photo over het hoofd heb gezien, zal ik het met mijn huidige kennis van deze applicatie niet gauw gaan gebruiken voor het maken van panorama’s. Voordat ik die conclusie definitief trek, ga ik eerst eens overleggen met de makers Affinity Photo. Misschien heb ik mogelijkheden over het hoofd gezien. Misschien gebruik jij Affinity Photo voor het maken van panorama’s en weet jij een handige manier van werken. Laat het weten in de reacties.

Wordt vervolgt!

Eerdere blogposts over Affinity Photo vind je HIER.

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!

2 gedachten over “Een panorama maken met Affinity Photo”

  1. Met het Gratis programma van Microsoft, ‘Image Compositie Editor”, heb je hier allemaal geen last van, je kunt alles met de hand corrigeren , pracht programma.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.