Nieuwe versies van Lightroom Mobile voor Android en iOS

In het mobiele spectrum ontbrak nog steeds de mogelijkheid om een in raw geschoten foto te bewerken op de manier zoals je in Lightroom gewend bent. Zou het niet heerlijk zijn om even snel op je iPad een zonet geschoten raw-bestand van je camera te kunnen bewerken? Dat kan nu onder iOS met versie 2.4 van Lightroom Mobile.

De nieuwe versie van Lightroom mobile voor iOS – versie 2.4 – die vandaag uit is gekomen, is een flinke update. Je kunt er je raw–foto’s mee bewerken en er zelfs lokale aanpassingen mee doen. Er is ook een nieuwe versie van Lightroom mobile voor Android – versie 2.1 – en zoals je ziet aan het versienummer loopt die nog steeds een stukje achter. De nieuwe versie voor Android heeft nu een ‘pro’-instelling voor de camera.

Lightroom Mobile voor iOS versie  2.4

Het is prachtig dat je nu op je iOS-apparaat alle soorten raw-bestanden kunt bewerken die je ook met Lightroom Desktop kunt bewerken, maar je zult eerst die foto’s op je iPad moeten zien te krijgen. Je kunt niet zomaar je camera aan de iPad aansluiten of je kaartje met de bestanden er aan koppelen. Daarvoor heb je een Camera Connection Kit nodig. Die kun je bij Apple kopen (hoewel die op dit moment niet leverbaar zijn) of bij derde partijen. Let er op dat je de juiste connector voor jouw iPad of iPhone kiest. Die Camera Connection Kits van derde partijen zijn overigens meestal een stuk goedkoper. Google maar op Camera Connection Kit.

Importeren op een iPad naar de Camera Roll met de Camera Connection Kit.
Importeren op een iPad naar de Camera Roll met de Camera Connection Kit.

Je sluit de Kit aan, stopt je kaartje erin en er verschijnt een import-dialoog op je scherm van je iPad of iPhone. Daar kun je kiezen welke foto’s je wilt importeren naar de Camera Roll van je iOS-apparaat. Je importeert niet rechtstreeks in Lightroom Mobile, dat gaat via een omweg. Als je met Lightroom Mobile een geïmporteerd raw-bestand wilt openen, moet je toestemming geven om je Camera Roll te benaderen.

Bewerken van een raw-bestand in Lightroom Mobile.
Bewerken van een raw-bestand in Lightroom Mobile.

Als je foto’s in Lightroom zitten kun je ze bewerken. Je kunt met deze nieuwe versie ook lokale aanpassingen doen met lineaire en radiale selecties. Heb je een data-verbinding met je iPad of iPhone dan worden ze meteen het Lightroom-zwerk ingestuurd, zodat je ze later, inclusief de bewerkingen, beschikbaar hebt in Lightroom Desktop.

Het wachten is nu op een volgende generatie iPhones die in raw kunnen schieten…

Lightroom Mobile voor Android versie 2.1

Er zijn een stel Android-mobieltjes die al in raw kunnen schieten. Een dergelijke mobiele camera maakt een dng-bestand dat je perfect in Lightroom Mobile kunt aanpassen. Met de Camera van Lightroom Mobile kon je al dng vastleggen, maar de instelmogelijkheden van de camera-app waren beperkt. Nu kun je in een pro-modus de sluitertijd, de ISO-waarde, witbalans en scherpstelling zelf kiezen. Bovendien is er een Lightroom Camera Widget zodat je met die widget meteen de Lightroom Camera kunt starten.

Mooie vernieuwingen. Nu nog de mogelijkheid om bij Lightroom Mobile trefwoorden toe te voegen en de iOS-versie is bijna perfect. Ik ga er vanuit dat dat bij een volgende versie eindelijk een keer er in zal zitten. En verder een beetje opschieten met het updaten van die Android-versie…

Alle info over deze nieuwe versies vind je bij het Lightroom Journal. Je kunt Lightroom Mobile vinden in de Apple App Store en de Google Play Store. We schreven al eerder over Lightroom Mobile op ComputerCreatief. Die blogposts vind je HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.